Hekwerk van Van Vliet om Zwolse eilandjes houdt mens en dier tevreden
Dicht bij de natuur wonen is leuk. Maar niet altijd, ondervonden bewoners van de Zwolse nieuwbouwwijk Stadshagen. Aan de voorzijde van hun appartementen liggen twee kleine eilandjes waar ganzen graag komen. Dat zorgt dag en nacht voor een heleboel kabaal. De klachten stroomden binnen bij de gemeente Zwolle; er moest iets gebeuren.
"Vorig jaar klaagden zoveel bewoners over geluidsoverlast, dat onze afdeling een ‘beheerplan ganzen’ heeft laten opstellen door een gespecialiseerd adviesbureau", vertelt Marit Benning, beheeradviseur groen van de gemeente Zwolle. "Ganzen zoeken gras, een veilige plek voor hun nest en water om naartoe te vluchten. Dat vinden ze allemaal in Stadshagen, waar ze in groten getale naartoe vliegen. We startten een pilot om te zien wat er gebeurt met de ganzenpopulatie als de broedlocatie ontoegankelijk wordt. Van Vliet Duurzaamhout heeft beide eilandjes van Stadshagen langs de randen afgebakend met 75 meter hekwerk van kastanjehout."
Heen en weer roeien
"Een eilandje is natuurlijk lastig te bereiken, daarom zochten de mannen van Van Vliet contact met onze uitvoerende dienst. Die hebben van tevoren wat gesnoeid en gezorgd voor een roeibootje. Er moest flink heen en weer worden geroeid, want we hadden niet voorzien dat de ganzen zich toch nog tussen de spijlen van het kastanjehouten hekwerk door zouden wurmen. Zo groot is blijkbaar de aantrekkingskracht om daar te broeden. Van Vliet dacht goed mee en plaatste vervolgens een gaaswerk langs het hek. Zo'n tien centimeter van de grond, zodat kleinere dieren als eenden en meerkoeten nog wél op het eiland kunnen komen. De ganzen bereiken de eilandjes nog wel vliegend, maar we zien al een enorme afname."
Leefbaarheid
"Op de nieuwbouwlocatie waren vroeger weilanden waar de ganzen prima konden komen zonder tot last te zijn. Ik dacht eerst ook, hoeveel lawaai kan een gans maken? Maar als je de filmpjes bekijkt die de bewoners maakten, besef je dat er echt iets moest gebeuren. Zeker als je bedenkt dat er voordat het hekwerk geplaatst werd, per eiland al gemiddeld acht eieren werden uitgebroed op zo'n vijftien nesten. Die enorme groei is op deze plek onwenselijk. Sommige mensen vinden plaatsing van een hekwerk niet diervriendelijk, maar de leefbaarheid van de bewoners is ook belangrijk. Wanneer de ganzen alsnog vliegend het eiland weten te bereiken, dan moeten we naar andere mogelijkheden gaan kijken. Het is soms best een uitdaging om een goed evenwicht te vinden maar volgens mij houden we mens en dier tevreden met deze oplossing.”