Inspiratie
Magazine
Duurzame buitenbar
Het Grote Bos in Doorn
Even voorstellen...
Natasja Bos, commercieel medewerker
Ezelsociëteit
Kastanjehouten parcours

Bijzondere toepassingen van onze duurzame houtproducten

Het is een bijzondere tijd. Een tijd waarin wij meer dan ooit onze focus houden op de positieve en mooie dingen die er gebeuren. Neem de groeiende aandacht voor duurzaamheid. De vraag naar onze duurzame houtproducten is enorm. Steeds vaker wordt ons hout toegepast bij mooie, bijzondere initiatieven zoals bij Ezelsociëteit in Zeist of het wormenhotel in Rotterdam. Wij zijn er trots op dat wij hier een bijdrage aan mogen leveren. Laat u inspireren, geniet van deze mooie uitgave!

Duurzame buitenbar brengt gasten van Het Grote Bos in mediterrane sferen

Timo van Drie
Timo van Drie
Hoofd techniek en groen bij Het Grote Bos

Net voor de start van het hoogseizoen werd bij RCN Vakantiepark Het Grote Bos in Doorn een nieuw zwembad geopend, compleet met glijbanen en een waterspeeltuin. Om de gasten een echt mediterraan vakantiegevoel te geven, werd er door Van Vliet Duurzaamhout ook nog een buitenbar geplaatst. “We hebben dit project met elkaar aangepakt, en met groot succes”, vertelt Timo van Drie, hoofd techniek en groen bij Het Grote Bos.

“Verschillende bedrijven brachten hun expertise in. Van Vliet kwam met een nieuw soort lattenhekwerk met dwarsbalkjes waarbij de bekende natuurlijke uitstraling behouden is gebleven, maar dan iets deftiger uitgevoerd. Het lattenhekwerk dient als afscheiding tussen het diepe en het kindergedeelte, daarnaast heeft het ook een hoge decoratieve waarde.
 

Duurzame, sfeervolle buitenbar

Het Grote Bos in Doorn De pompkelder van het zwembad was ook aan vervanging toe. “Een deksel midden in het straatwerk vond ik niet mooi. Ik bedacht er een hokje omheen te laten maken. Het hokje werd een kioskje en uiteindelijk is het onze duurzame buitenbar De Oehoe geworden. Het was een enorm fijne samenwerking met de jongens van Van Vliet! Het is echt een plaatje geworden, helemaal gemaakt van kastanje en douglas. Hoewel we tijdens de eerste lockdown aan het begin van 2020 wel een beetje buikpijn hadden, stond de telefoon roodgloeiend toen alles weer open mocht. Uiteindelijk hebben we een hartstikke druk hoogseizoen gehad omdat veel mensen in Nederland op vakantie zijn gegaan. Van het nieuwe recreatiegedeelte en de sfeervolle buitenbar hebben al heel wat gasten kunnen genieten.”

Demotuin van Van Vliet

Van Vliet Kastanjehout, Demotuin Grote BosRCN Vakantiepark Het Grote Bos bestaat al meer dan 65 jaar en heeft haar sporen wel verdiend. “De parken van Recreatiecentra Nederland (RCN) onderscheiden zich doordat deze op de meest bijzondere plekjes in Nederland zitten. Het Grote Bos heeft 80 ha natuur waarin je kunt recreëren, zo dicht bij de Randstad is dat uniek”, zegt Timo. “Lang geleden was het een van de rijkste landgoederen waarover op zondag ritjes met paard en wagen werden gemaakt. Uit die tijd stammen onze oude beukenlanen en veel dikke oude bomen. We vallen nu onder Natura 2000. In Natura 2000-gebieden worden bepaalde dieren, planten en hun natuurlijke leefomgeving beschermd om de biodiversiteit (soortenrijkdom) te behouden. Wij dragen hieraan bij door bijvoorbeeld CO2 te reduceren. We werken met kastanjehout van Van Vliet dat op hakhout gegroeid is. Hun kastanjehouten palen komen op het hele park terug. Net als de houten armaturen met vleermuisvriendelijke verlichting en waar gewone verlichting nodig is, laag bij de grond zodat de nachtdieren er geen last van hebben. Wij verhuren deze natuur en doen er alles aan om onze footprint en die van onze gasten zo klein mogelijk te houden. Met goede professionals zoals Van Vliet kunnen we lekker schakelen. Het Grote Bos is een beetje de demotuin van Van Vliet, dat vind ik wel mooi.”

Deel dit artikel:

Even voorstellen... Natasja Bos-Wierda

Natasja Bos-Wierda
Natasja Bos-Wierda
Commercieel medewerker

Gedreven | Vriendelijk | Spontaan

Plaats je een bestelling bij Van Vliet Duurzaamhout, bel je met een vraag of bezoek je onze locatie? Grote kans dat je geholpen wordt door onze enthousiaste Natasja.

Als commercieel medewerker binnendienst onderhoud ik het klantcontact en voer ik de (commerciële) administratieve taken uit, zoals de invoering en verwerking van de verkooporders in het systeem.

Waar word je blij van?

Ik ben een sociaal dier, word blij van contact met klanten en collega’s. Dit is natuurlijk ook belangrijk binnen mijn functie. Wanneer klanten tevreden zijn met mijn verleende service dan krijg ik daar energie van: ik wil mensen verder helpen, op welke manier dan ook.

‘Vanaf het eerste moment was ik enthousiast over alle prachtige projecten die Van Vliet Duurzaamhout uitvoert dus ik vind het enorm gaaf dat ik hier mag werken.’

Waar komen we jou tegen als je niet aan het werk bent?

In het weekend vind je mij op het paintballveld. Mijn man speelt professioneel paintball en ik ben de helpende hand binnen het team. Daarnaast gaan we graag uiteten, dagjes weg en houd ik van voetbal en American football.

Deel dit artikel:

Ezelopvang blij met kastanjehouten hekken

De Ezelsociëteit
De Ezelsociëteit

Al bijna twintig jaar vangt de Ezelsociëteit in Zeist ezels op die een nieuwe plek nodig hebben omdat de ezels worden verwaarloosd, in beslag zijn genomen of omdat de mensen bij wie ze woonden oud zijn.

Om het jaar moesten grote stukken hek vervangen omdat de bewoners er voortdurend aan knaagden. Directeur Hans Signer vertelt dat het probleem is opgelost met de nieuwe kastanjehouten hekken van Van Vliet. “De nieuwe hekken zien er heel chic uit.”

Nieuw parcours

“De ezels laten het kastanjehout met rust, waarschijnlijk vinden ze het niet lekker. De ervaring leert dat bijna alle dieren niet aan kastanjehout knagen. De duurzame hekken zijn aangeschaft met steun van donateurs en door fondsenwerving. “We hebben met het vervangen van de hekken, meteen het buitenterrein anders ingericht. De route van de drinkbak naar het hooi is een veel langere wandeling geworden. Het nieuwe parcours zorgt voor meer afleiding en beweging, dat is goed voor het welzijn van de ezels. Het was even wennen, maar de meeste ezels vonden snel hun weg in het nieuwe Donkey Paradise”, vertelt Hans.

Opvangplek

“De jonge ezels krijgen weer een nieuw huis als ze weer opgeknapt en goed gezond zijn”, legt Hans uit. “De oudere ezels waar veel aan mankeert blijven hier de rest van hun leven. Op het moment hebben we achttien ezels en zijn er nog acht aangemeld die een dezer weken binnenkomen. Meestal lopen er hier wel tot dertig ezels rond.”

Steun van vrijwilligers

Hans kan zijn creativiteit goed kwijt bij de Ezelsociëteit. “Het samenspel tussen ezels en mensen is leuk. Gelukkig kan ik altijd rekenen op ondersteuning van vrijwilligers die er veel plezier aan beleven om een handje te helpen. Dat zijn er normaal minimaal acht per dag, maar in coronatijd zitten we op vier omdat de ruimte te klein is om voldoende afstand te houden. Veel vrijwilligers kijken er erg naar uit, daarom verdelen we het zo dat iedereen toch wel een dag in de week terecht kan. In het voorjaar moesten we dicht en dat was lastig, ook omdat we het moeten hebben van bezoekers die doneren.” Bezoekers kunnen dan nog wel op de website terecht die ook door een vrijwilliger wordt bijgehouden, maar een wandeling maken met een ezel maken of het nieuwe Donkey Paradise bewonderen kan dan even niet.

Deel dit artikel:

Product ontwikkelingen

Wormenhotels van duurzaam hout

Wormenhotels van duurzaam houtAfgelopen jaar werden in Rotterdam 10 wormenhotels geplaatst in verschillende wijken. Dit jaar zullen er nog 100 bij gaan komen en worden gebouwd met duurzaam hout van Van Vliet. Waarom vind je deze wormenhotels in Rotterdam?

In een groot gedeelte van Rotterdam wordt het groente- en fruitafval (GF) niet gescheiden ingezameld. Hierdoor is er vraag naar lokaal composteren en zo werden tien wormenhotels als proef geplaatst in particuliere tuinen en openbare ruimte. Op deze manier dragen bewoners bij aan de duurzaamheid door hun groente- en fruitafval lokaal te composteren en naast dat het duurzaam is, draagt het ook bij aan sociale contacten. Buurtbewoners komen op een andere manier met elkaar in contact en werken samen aan een groen Rotterdam.

Ter plekke wordt het organische afval uit de huishoudens gecomposteerd. De kringloop blijft klein en het levert een nuttig eindproduct op: compost. Ook worden er compostworkshops georganiseerd door het milieucentrum en ieder wormenhotel heeft een eigen hotelier: de contactpersoon voor de deelnemende huishoudens en aanspreekpunt in de wijk.

Wachtlijst

De proef is positief verlopen en er is een wachtlijst van 27 ‘straten’ die ook graag een wormenhotel willen. Van Vliet duurzaamhout zal hiervoor het hout leveren en de hotels worden gebouwd voor een periode van 15 jaar. Maar stel, een wormenhotel gaat vijf jaar mee dan kan er per hotel een ruim 23.500 kg GFE verwerkt worden. Voor de voorgestelde 100 wormenhotels is dat dus: 2,3 miljoen kilogram gecomposteerd afval (en 6,9 miljoen kilogram over een periode van 15 jaar). Kilogrammen die niet met de vuilniswagen hoeven worden opgehaald, die niet hoeven te worden verwerkt en het levert bovendien kilogrammen hoge kwaliteit compost op die gebruikt kunnen worden in (volks)tuinen en geveltuinen.

Het gehele artikel lees je op de site van Rotterdams milieucentrum.

Fotograaf: Tom Pilzecker

Leuke acties met tv-kok Hugo Kennis

Deze maand hebben we in samenwerking met Hugo Kennis een aantal leuke acties voor jou. Hieronder vind je ze op een rij en maken we de winnaars bekend van 't Waanzinnige kinderkookboek.

De acties
Winnaars 't Waanzinnige kinderkookboek van tv-kok Hugo Kennis

Winnaars 't Waanzinnige kinderkookboek

Deze maand kon je meedoen met onze unieke winactie ‘Win 't Waanzinnige kinderkookboek, gesigneerd door tv-kok Hugo Kennis (t.w.v. € 22,99)!’ We hebben vele leuke reacties ontvangen en vandaag maken we de winnaars bekend!

Kim Lameris, Henriëtte van Woudenbergh, Anita v.d. Heiden en K. Kriegsman, van harte gefeliciteerd met dit toffe boek! Stuur je adresgegevens naar info@duurzaamhout.nl o.v.v. winactie kinderkookboek en het boek ligt binnenkort op jouw deurmat.

Over het boek

Met ‘t Waanzinnige kinderkookboek kunnen kinderen een keertje zélf het avondeten op tafel zetten. 24Kitchenchef Hugo Kennis bedacht de lekkerste voor-, hoofd- en bijgerechten met én zonder vlees. Kinderboekenschrijver Mark Haayema schreef de vrolijke verhalen en weetjes over koken, eten en restaurants. Het geheel wordt afgeblust met de heerlijke tekeningen van Emanuel Wiemans. Heel veel leesplezier!

Deel dit artikel:

Winactie: Tv-kok Hugo Kennis geeft houten buitenverlichting weg!

Winactie: Tv-kok Hugo Kennis geeft houten buitenverlichting weg!

Tv-presentator Hugo Kennis geeft op Instagram een Van Vliet BOSCO-solar verlichting met sensor weg t.w.v. 569 euro! Hoe maak jij kans? Hugo vertelt het jou op zijn Instagram-account of ga direct naar het  Instagram-account van Van Vliet. Je kunt meedoen tot en met 9 februari 2021. Hugo maakt de winnaar op Valentijnsdag (14 februari) bekend.

Deel dit artikel:

Nieuwjaarsactie: Hugo Kennis geeft 10% korting op Van Vliet buitenverlichting

Nieuwjaarsactie: Hugo Kennis geeft 10% korting op Van Vliet buitenverlichting

Tijdens een bezoek aan een beurs maakte Tv-kok Hugo Kennis een aantal jaren geleden kennis met Van Vliet Duurzaamhout. 'Ik zag daar hun producten en ik was meteen verkocht.' Zijn moestuin werd aangelegd met Van Vliet hout, inclusief buitenverlichting.

Hugo: 'Wil jij nou net als ik duurzame buitenverlichting van Van Vliet? Dan heb ik een tof kortingscadeau voor jou! Met de code HUGOKENNIS ontvang je 10% korting op het complete aanbod duurzame buitenverlichting die past in de sfeer en stijl van een natuurlijke omgeving. Zo breng je tijdens deze donkere dagen extra licht in bijvoorbeeld een tuin, recreatiepark of natuurgebied. En: een aantal van de houten buitenverlichting is nu ook op zonne-energie beschikbaar.' Het assortiment vind je in de webshop mijnduurzaamhout.nl en met de code HUGOKENNIS ontvang je de korting op jouw bestelling. Deze actie is geldig van 4 januari t/m 28 februari 2021.

Deel dit artikel:

Nummer één in duurzaam Europees hout ®

Colofon

Dit magazine is een uitgave van Van Vliet Kastanjehout, Duurzaamhout.nl. Niets uit deze uitgave mag overgenomen worden zonder toestemming van Van Vliet Kastanjehout. Dat geldt ook voor beeldmateriaal.

Concept, redactie, tekst, technische realisatie: Lime C (www.lime-c.nl) en Websteen (www.websteen.nl).

Fotografie: Wilco van Dijen.

 

Ons online magazine ontvangen? Ons online magazine ontvangen?

Schrijf u in voor ons online magazine en blijf op de hoogte van onze nieuwe producten en projecten. In ons magazine vindt u onder andere interviews met onze klanten en geven wij u een inkijkje in ons bedrijf.