Inspiratie
Magazine
Boer Tom van Eigen Huis & Tuin
Houdt van natuurlijke 'look and feel' producten
Duurzaamheid in al haar facetten
Het duurzame verhaal van Van Vliet Duurzaamhout: 'Het zit in ons DNA'
Camping De Heldense Bossen
Campingmeubilair en omheiningen met een natuurlijke uitstraling

Duurzaam & innovatief

Na zo’n ongewoon jaar, waarin je als bedrijf ook nog ‘even’ verhuist, was het extra bijzonder om afgelopen najaar ook nog eens genomineerd te zijn voor de Gouden Parel Lekstroom. Een prijs die OnderNamen elk jaar uitreikt aan een ondernemer uit de regio die zich op verschillende vlakken heeft weten te onderscheiden.

Mede dankzij jou kunnen wij ons prachtige, duurzame werk uitvoeren en daarbij een verschil maken. Voor ons is duurzaamheid niet een kwestie van zomaar een simpel gegeven of een vinkje wat gezet moet worden. Duurzaamheid gaat voor ons veel verder dan de producten die we aanbieden, het zit in ons DNA. Zoals collega Pieter Zeeman in dit magazine zegt: "Duurzaamheid is er met de paplepel ingegoten. We denken in duurzame oplossingen en werken continu samen met onze klanten en leveranciers aan nieuwe innovatieve producten."

Ook Boer Tom vertelt waarom hij met Van Vliet Duurzaamhout samenwerkt en geeft zijn duidelijke visie op wat voor hem belangrijk is. Marcel Timmermans, directeur van camping Heldense Bossen, deelt de keuzes die zij maken voor wat betreft de inrichting en collega Hans de Vries vertelt waarom het een voorrecht is om bij het Van Vliet team te mogen horen.

Wij wensen je veel inspirerend leesplezier!

Presentator van Eigen Huis & Tuin houdt van natuurlijke "look en feel" van Van Vliet-producten

Boer Tom
Boer Tom
Tulpenteler en hovenier

Boer Tom is tulpenteler en hovenier. Naast het werk op zijn seizoenbedrijf schrijft hij columns, blogs en zelfs een boek. En Tom is inmiddels een heuse BN'er: hij deed ooit mee aan Boer Zoekt Vrouw en verzorgt sinds 2015 de presentatie van Eigen Huis & Tuin. "Als vaste tuinman van Eigen Huis & Tuin kom ik de duurzame producten van Van Vliet Duurzaamhout regelmatig tegen", vertelt hij. "Ik houd erg van de natuurlijke vormen, look and feel."

Van huis uit kreeg Tom zijn interesse in natuur mee. "Er was in mijn jeugd genoeg ruimte om groene vingers te kweken en alles over de natuur op te steken. Mijn vader had een veehouderijbedrijf en mijn moeder een groentetuin. Ik ben opgegroeid op het platteland en was met mijn broers en zus altijd buiten. We bouwden vlotten in de sloot, timmerden kippen- en konijnenhokken en renden door het weiland. Het maakte niet uit hoe vies je werd, we hadden altijd een overalletje aan." Tom, die onlangs voor de tweede keer vader werd, denkt dat zijn kinderen dat straks ook gaan doen. "We wonen in hetzelfde gebied; ik ben 200 meter opgeschoven. Een mooie plek voor de kids om lekker buiten te ravotten."

Schapenhek voor de kinderen

Voor de veiligheid plaatste Tom een schapenhek van Van Vliet Duurzaamhout om de tuin. "Moos van nog geen 3 jaar vindt alles mooi, vooral trekkers en heftrucks. Hij schiet zó het bedrijfserf op als hij die ziet rijden, dus dat wilden we echt afkaderen. Ook rondom de sloot en het weiland hebben we een schapenhek gezet. Door de afkadering komt het huis ook veel mooier uit en lijkt het nog ruimer, zo middenin het weiland. Van Vliet Duurzaamhout heeft de schapenhekken geleverd en ik heb ze zelf geplaatst; ook als je niet zo handig bent is het een eenvoudige klus. Je zet elke anderhalve meter een paal in de grond en daartussen span je het schapenhek. Ik vind hout prettig om mee te werken en het resultaat is heel mooi. Als de heesters en planten door de spijlen van het schapenhek groeien geeft dat een volwassen en nonchalante uitstraling aan je tuin."

Duurzame picknicktafel op een mooie plek

Voor het huis heeft Tom een picknicktafel van Van Vliet Duurzaamhout geplaatst. "Daar doen we regelmatig een bakkie terwijl Moos aan het spelen is. Een duurzame tafel op een mooie plek, heerlijk uit de wind", vertelt hij. "Je kunt overal vandaan van alles bestellen van kunststof, maar het is goed om na te denken over broeikasgassen en klimaatverandering. De natuurlijke uitstraling past ook nog eens goed bij het huis dat wij een paar jaar geleden middenin het weiland bouwden. Van een gesloopte Friese boerderij hebben we stenen hergebruikt en we plaatsten een oude betonnen wasbak uit de boerderij van mijn opa en oma. Daardoor krijg je sfeer in huis en sta je dichter bij de natuur. De poorten en hekken van Van Vliet passen daar heel goed bij, het is een soort vanzelfsprekendheid. Ik werk al jaren met ze, ook allemaal boerenzonen dus je spreekt dezelfde taal en hebt direct gezelligheid."

Deel dit artikel:

Productinformatie

Benieuwd naar de producten die Boer Tom heeft gebruikt? Hieronder een overzicht:

Even voorstellen... Hans de Vries

Hans de Vries
Hans de Vries
Manager Operations

Doordat hij Ernst-Jan, directeur en mede-eigenaar van Van Vliet Duurzaamhout, al lange tijd kende, had hij al vele mooie verhalen gehoord over het bedrijf. In maart 2020 begon Hans de Vries dan ook met veel enthousiasme op de afdeling Verkoop en sinds deze zomer is hij Manager Operations.

Hans beheert de dagelijkse gang van zaken binnen het bedrijf en is onder andere verantwoordelijk voor de sales & marketing, HR- en ICT-zaken. "Doordat ik een aantal maanden actief samengewerkt heb met de collega’s van de afdeling Verkoop kreeg ik een volledig beeld van het reilen en zeilen binnen dit schitterende bedrijf met een rijke historie. Omdat de directie en het team zich blijven ontwikkelen, begeleid ik veranderingsprocessen en realiseren we samen mooie doelen. Hierbij neem ik mijn ervaring als directeur en (interim) manager mee en kan ik goed van buiten naar binnen kijken. Het is mijn doel om ieders werk zo plezierig mogelijk te maken en om mensen te helpen hun ambities waar te maken."

Wanneer ervaar jij werkplezier?

"Ik houd van groei, dus ik vind het mooi als ik zie dat dingen beter gaan, daar draag ik graag een steentje aan bij. Ik ben ondernemend en er is hier altijd ruimte voor nieuwe ideeën. Ook vind ik het belangrijk om samen te werken, zowel met de klant als collega’s. Hierdoor creëren we met elkaar een veilige en fijne werkomgeving. En… van de afwisseling in mijn werk word ik ook erg blij: zo ben ik het ene moment bezig met strategische vraagstukken en een ander moment help ik op de heftruck."

Waar komen we jou tegen als je niet aan het werk bent?

"Ik breng de meeste tijd door met mijn twee dochters en vriendin. Daarnaast zou je mij zomaar tegen kunnen komen op de tennisbaan, golfbaan, in de keuken of een fijn restaurant."

"Het is een voorrecht om bij zo’n hecht team te mogen horen en we zijn trots op wat we hebben bereikt, maar zijn nooit klaar. We kunnen het altijd slimmer en beter doen: 1+1 = 3"

Deel dit artikel:

Duurzaamheid in al haar facetten

Duurzaamheid is een breed begrip. Zoek op het internet en je vindt er een heleboel definities van. In de praktijk gaat het er bij al deze definities om, dat je korte termijn keuzes geen negatief effect hebben op de lange termijn. Dit klinkt eenvoudig, maar is in de uitvoering lastig omdat er een hoop invloeden zijn waar je geen zicht op hebt. Hiernaast heeft het invloed op alles wat je doet, de hele dag door.

Pieter Zeeman, Manager Product Development bij Van Vliet Duurzaamhout, vertelt: "De achtergrond van ons bedrijf ligt in de bosbouw. Duurzaamheid is er dan ook met de paplepel ingegoten. Want zonder duurzaam beheer van het bos hebben we geen bestaansrecht op lange termijn. Geen bos betekent natuurlijk voor ons ook geen hout en geen hout betekent… Nou ja, je snapt het wel denk ik. Duurzaamheid gaat bij ons dan ook verder dan alleen het hout als duurzaam product te verkopen. Bijna iedereen kent het verhaal inmiddels van de negatieve carbon footprint van hout en de gunstige effecten van het verantwoord gebruik van hout op het klimaat wat hiermee samengaat. Maar we kijken nog net even wat verder."

Hout van dichtbij

"We denken in duurzame oplossingen en werken continu samen met onze klanten en leveranciers aan nieuwe innovatieve producten en oplossingen voor vraagstukken die we tegenkomen. Zo zijn we destijds met kastanje begonnen als alternatief op geïmpregneerd hout. Hiernaast is zowel kastanje, robinia als eik in veel gevallen een prima alternatief op tropische hardhoutsoorten. Waarom zouden we hout vanuit de andere kant van de wereld gebruiken als we een alternatief om de hoek kunnen halen? Waarom hout impregneren als we het op een natuurlijke manier onbehandeld kunnen toepassen? In bijna alle gevallen vinden we voor de vraagstukken van onze klanten een goed duurzaam alternatief."

Maar waar halen we ons hout dan wel vandaan? "Eigenlijk is het simpel: zo dichtbij mogelijk", zegt Pieter. "Ons douglas en lariks hout komt bijna allemaal van de Veluwe en het andere hout halen we momenteel allemaal vanuit Europa. We maken dan ook bewuste keuzes om hout vanuit bepaalde landen niet te kopen en lopen hierbij voorop in de markt. Denk bijvoorbeeld aan landen die hoog op de corruptie perceptie index staan… In onze ogen kan je niet met zekerheid aantonen dat het hout daar echt legaal geoogst wordt."

Duurzaam bosbeheer

"We kijken naar de manier waarop het bos beheerd wordt. Zo komt ons kastanjehout uit hakhout opstanden. Als het hout geoogst is, ontspruiten vanuit de stronk die achterblijft gemiddeld 6-10 nieuwe staken. Hiernaast wordt voor het eiken wat we verkopen geen bos kaalgekapt, maar wordt via selectieve kap zorgvuldig iedere stam uitgekozen."

Generatie op generatie

"Met onze leveranciers werken we over het algemeen al vele jaren samen. Het zijn hechte relaties met veelal familiebedrijven. Bij een aantal fabrieken werken we zelfs al met de volgende generatie. We werken hierbij uiteraard samen op operationeel, tactisch en strategisch niveau. Ook hebben we veel aandacht voor de onderlinge verhoudingen. Hierdoor hebben we niet alleen relaties opgebouwd die professioneel zijn, maar ook op persoonlijk vlak goed zijn. Dit geeft een hoge mate van wederzijds vertrouwen, begrip voor elkaar en respect."

Pieter sluit af: "Ons inkoopbeleid helpt ons met een stabiele aanvoer van goede betrouwbare producten uit legale bronnen.  Dit is natuurlijk weer goed voor de leveranciers, maar ook voor onze klanten!"

Campingmeubilair en omheiningen met een natuurlijke uitstraling

Marcel Timmermans
Marcel Timmermans
Directeur van camping De Heldense Bossen

Een natuurlijke uitstraling is heel belangrijk voor een camping die middenin een groot bos ligt. "Duurzaamheid moet bij ons echt zichtbaar zijn", vertelt directeur Marcel Timmermans van camping De Heldense Bossen. "Dat is dan ook de reden dat we bij Van Vliet Duurzaamhout terechtkwamen." Dat het goed gelukt is met duurzaamheid, bewijst het gouden Green Key certificaat dat aan de camping is toegekend: een internationaal keurmerk voor duurzame bedrijven in de recreatiebranche.

"De kastanjehouten schapenhekken van Van Vliet Duurzaamhout hebben precies de natuurlijke uitstraling die bij onze locatie past. Ze staan rondom het park, om het zwembad en rond speeltuinen en veldjes. Al zijn ze maar 80 cm hoog, ouders hebben toch een veiliger gevoel als kinderen niet zomaar het terreintje af kunnen lopen, of richting het zwembad. Ook op plekken waar de hekken eigenlijk nog niet aan vervanging toe waren, zijn vanwege de uitstraling al kastanjehouten hekken neergezet. Zelfs de fietsenstallingen die in het park staan, zijn gemaakt van een aantal houten palen in de grond met dwarsliggers. Zo vormt alles een mooi en natuurlijk geheel."

Houten speeltoestellen

Camping De Heldense Bossen ontstond 62 jaar geleden uit een speelpark in Helden waar wat hertjes, geiten en kippen rondliepen. "Er kwam een keer een caravan bij, en dat werden er steeds meer", weet Marcel van horen zeggen. "Inmiddels is het terrein 30 hectare groot en herbergen wij 350 vaste gasten die met een eigen stacaravan of chalet het hele jaar door hier mogen verblijven en 400 toeristische gasten. De camping ligt middenin een bos van 200 hectare; een ideale plek voor mensen die houden van fietsen en wandelen. In het hoogseizoen zien we vooral jonge gezinnen die gebruikmaken van het zwembad en de speeltuinen op het park. Steeds meer toestellen zijn van hout en zodra een speeltoestel aan vervanging toe is, komt daar een houten toestel voor in de plaats."

Picknickbanken van dikke boomstronken

Als we in de toekomst luxere kampeerplekken met privésanitair toevoegen, krijgen die ook een natuurlijke uitstraling door een kastanjehouten omheining te plaatsen die een geheel vormt met de natuur. Om nóg meer te benadrukken dat we middenin de natuur zitten, kozen we ook heel expliciet voor de picknickbanken van Van Vliet Duurzaamhout. Door die dikke boomstronken met grote planken erop lijkt het alsof de boom die ernaast stond een picknicktafel is geworden. Wij werken al jaren met Van Vliet Duurzaamhout; er wordt heel goed meegedacht en de onderlinge betrokkenheid is groot. Om een voorbeeld te geven, er zijn ons helaas het afgelopen seizoen enkele collega's ontvallen. Als blijvende herinnering aan hen maken we in samenwerking met Van Vliet een bankje op maat rondom een hele mooie eikenboom die hier in de speeltuin staat. Dat is toch wel erg bijzonder."

Deel dit artikel:

Productinformatie

Benieuwd naar de producten die we hebben gebruikt voor de realisatie bij camping De Heldense Bossen? Hieronder een overzicht:

Nieuws
Bedankt voor een positieve bijdrage aan de CO2-voetafdruk

Bedankt voor jouw positieve bijdrage aan het verminderen van CO2

Het einde van het jaar is in zicht. Een moment om de balans op te maken. Met de aanschaf van producten van Van Vliet Duurzaamhout heb jij een positieve bijdrage geleverd aan het verminderen van CO2. Ben jij benieuwd naar hoeveel kg CO2 er is opgeslagen met het aangekochte hout bij Van Vliet Duurzaamhout?

Bereken nu eenvoudig wat jouw bijdrage aan CO2-reductie is

Een boom heeft CO2 nodig om te kunnen groeien. Het zorgt ervoor dat CO2 wordt omgezet naar zuurstof waarbij koolstof in het hout wordt vastgelegd. Hout draagt bij aan de CO2-reductiedoelstellingen en vermindert het broeikaseffect. Van Vliet Duurzaamhout heeft een rekenmethode waarmee je kunt uitrekenen wat de negatieve CO2-uitstoot is bij gebruik van hout.

Het CO2-jaaroverzicht ontvangen? Stuur een mail naar info@duurzaamhout.nl en ontvang het overzicht met jouw positieve bijdrage.

Benieuwd hoe je de CO2-voetafdruk makkelijk kunt berekenen? Download hier een voorbeeld-jaaroverzicht met daarin de rekenmethode.

Downloaden

Deel dit artikel:

Van mens tot mens

Live ontmoetingen tijdens vakbeurzen

Het afgelopen jaar stonden we op de Vakbeurs Openbare Ruimte in de Jaarbeurs in Utrecht en op de Recreatie Vakbeurs in Hardenberg. Eindelijk hebben we weer op een veilige manier kunnen netwerken met zowel bestaande als nieuwe klanten en relaties. Wat hebben we dat persoonlijke contact gemist! Een bekende goeroe, spreker en auteur op het gebied van leiderschap zei al eens “People do business with people they know, like, trust and value.” Het blijkt maar weer eens hoe waar, en belangrijk, dit is! De mogelijkheid om elkaar live te spreken en zien en met elkaar ervaringen en toekomstvisie uit te wisselen, geeft enorme positieve energie.

Wil je van gedachten wisselen? Wij staan 8,9 en 10 maart op De Groene Sector Vakbeurs in Evenementenhal Hardenberg. Ben je niet aanwezig op deze beurs? Dan nodigen we je graag uit aan onze tafel om mooie ideeën over duurzame samenwerking door te spreken, van mens tot mens. De koffie of thee staat klaar!

P.S. Bekijk hier de video die we in samenwerking met Boer Tom maakten voor de Recreatie Vakbeurs.

 

Deel dit artikel:

Eerdere edities van ons magazine
Nummer één in duurzaam Europees hout ®

Colofon

Dit magazine is een uitgave van Van Vliet Duurzaamhout. Het (her)gebruiken van beeld en teksten uit het Van Vliet Duurzaamhout Inspiratie Magazine is alleen toegestaan met toestemming van de redactie. Teksten mogen niet zonder toestemming gewijzigd of ingekort worden.

Ons online magazine ontvangen? Ons online magazine ontvangen?

Schrijf u in voor ons online magazine en blijf op de hoogte van onze nieuwe producten en projecten. In ons magazine vindt u onder andere interviews met onze klanten en geven wij u een inkijkje in ons bedrijf.