Inspiratie
Magazine
Triomf
Duurzaamheid zit niet alleen in milieu, maar ook in relaties
Jonker & Schut
Logistiek partner van Van Vliet Duurzaamhout
Dutch Quality Gardens
Mocking Hoveniers omarmt duurzaam hout

Trots op onze klanten, leveranciers en partners

Bouwen aan langdurige relaties
Bouwen aan langdurige relaties
Duurzame producten en duurzame samenwerkingen

Al meer dan 25 jaar kiezen wij voor duurzaam. Niet alleen is ons hout duurzaam, maar we kiezen ook voor langdurige samenwerkingen. Dat onze klanten dit weten te waarderen blijkt uit het feit dat we ondanks de coronaperikelen prachtige projecten realiseren. In deze editie lees je de ervaringen van Creatief bureau Triomf dat gespecialiseerd is in de aankleding voor festivals, diverse merken en gemeentelijke instellingen. Ook onze partners Jonker & Schut en Mocking Hoveniers met wie we alweer ruim tien jaar samenwerken, komen aan het woord. Samen met hen werken we, ook in deze bijzondere tijd, aan mooie projecten waar we je graag deelgenoot van maken. Extra blij zijn we met onze fotograaf Wilco van Dijen en het communicatieteam van Lime C die creatief omgingen met de coronamaatregelen en zo dit mooie magazine wisten te maken. Veel leesplezier!

 

Deel dit artikel:

Duurzaamheid zit niet alleen in milieu, maar ook in relaties

Rinke Wils
Rinke Wils
Oprichter en creative partner Triomf

Creatief bureau Triomf doet de aankleding voor festivals, verschillende merken en gemeentelijke instellingen. Oprichter en creative partner Rinke Wils licht toe: “Wij verzorgen de invulling van tijdelijke ruimten voor popfestivals en ontwikkelen plekken voor een merkactivatie. Voor de Spar hebben we onlangs een zeecontainer omgebouwd tot verplaatsbare eenpersoonswinkel.”

Vanaf de eerste editie in 2009 is Triomf medeorganisator van muziekfestival Into the Great Wide Open op Vlieland, een eiland dat voor 95% in handen is van Staatsbosbeheer. “Dat zet natuurbehoud en duurzaamheid meteen bovenaan de lijst. Eigenlijk is het hele eiland festivalterrein waar bezoekers van de ene naar de andere locatie lopen. Je hebt het wel over tweeduizend bezoekers in een bos of vijfhonderd mensen op het strand. Dan moeten er grenzen worden aangeven in een omgeving waar stalen hekken totaal niet passen. Wij hadden vroeger kastanjehouten schapenhekken in onze tuin, een vriendelijke manier om een natuurlijke afscheiding te creëren. Ik ging daar naar op zoek en kwam in 2008 op het spoor van Van Vliet Duurzaamhout. Het eerste jaar huurden we het schapenhek. Het tweede jaar kochten we een hele grote partij kastanjehouten hekken.”

Pergola van 42 meter lang

In Hilversum heeft Triomf De Kwekerij ingericht, een tijdelijk evenementenpark dat deze zomer dient als ontmoetingsplek. “Het hele terrein bij het centraal station is aangepakt. Er zijn extra bomen aangeplant, looppaden aangelegd en buitenbankjes geplaatst die we gemaakt hebben van houten bielzen van Van Vliet. We hebben een soort XXXL pergola gebouwd van 42 meter lang en 8 meter hoog." Ernst-Jan van Van Vliet Duurzaamhout wordt ook altijd erg enthousiast van dit soort initiatieven: "Ik wist dat Staatsbosbeheer een aantal geschikte bomen had liggen en die hebben we gebruikt. Het is een leuke plek geworden die iets toevoegt aan het stadscentrum en nu al goed bezocht wordt.”

Hergebruik

“Door het coronavirus doen we nog 10% van wat we normaal doen, onze sector wordt heel hard geraakt", vervolgt Rinke. "We hadden al wat meer focus op permanentere inrichtingen, want de tijdelijkheid van festivals van drie dagen begon een beetje te knagen. Dat heeft ook met duurzaamheid te maken, waar wij bewust mee bezig zijn. Onze bussen rijden op biodiesel waarvoor we een eigen installatie hebben. We gooien weinig weg en hergebruiken zoveel mogelijk, ook voor festivals. Hout dat nodig is voor de buitenruimte, kopen we al meer dan tien jaar bij Van Vliet Duurzaamhout. Als ik langsga zitten we al gauw anderhalf uur bij te praten, dat is heel leuk. Duurzaamheid zit niet alleen in het milieu, maar ook in relaties.”

“Wat het bouwen met hout zo bijzonder maakt, is dat je een positieve bijdrage levert aan de CO2-voetafdruk. Zo hebben we met dit duurzame project -34.093,24 kg CO2 gereduceerd door het gebruiken maken van Europees eiken en Douglas hout.”

Gebruikte materialen voor dit project in gemeente Hilversum:

Deel dit artikel:

Jonker & Schut als logistiek partner van Van Vliet Duurzaamhout

Jan Schut
Jan Schut
Logistiek partner van Van Vliet Duurzaamhout

Jonker & Schut, specialist in poedervormige zuivel, rijdt al jaren vrachten van en naar voornamelijk Frankrijk, Duitsland en de Benelux. “De grootste klant voor onze transporttak zijn wij zelf”, vertelt Jan Schut. “Wat bij ons in opslag staat, vervoeren we naar onder andere Frankrijk. In het kader van duurzaamheid maar ook voor het economisch rendement wil je natuurlijk graag teruglading hebben voor je vrachtwagen. Op zoek naar mogelijkheden bood Van Vliet Duurzaamhout een mooie kans. Sinds we elkaar hebben gevonden in die samenwerking, neemt Jonker & Schut wekelijks drie tot vier vrachten mee vanuit verschillende locaties in Midden-Frankrijk, in de regio Tours/Limoges. Dat zijn volle trucks met o.a. gebundelde kastanjehouten palen, die vanaf de zijkant of via het dak met een voorlader worden geladen. Bij Van Vliet in Langbroek worden ze dan weer met een grijper gelost. Ik denk dat we al wel tien jaar rijden voor Van Vliet. In elk geval veel te kort, want we zijn er heel blij mee.”

Opslag, productie en distributie

Jonker & Schut als logistiek partner van Van Vliet DuurzaamhoutSinds 1987 hebben meerdere generaties Jonker & Schut gerund. “Mijn vader Erik is een van de twee oprichters”, zegt Jan Schut. “We begonnen als douane-expediteur en breidden de dienstverlening uit met een stukje opslag. Toen volgde de vraag: als je het toch in opslag hebt staan, kun je het dan ook ompakken en verpakken? Wat we in bigbags krijgen, gaat er bijvoorbeeld in bulk weer uit. Later zijn we ons ook gaan richten op productie: van de verschillende componenten zuivel maken wij diverse producten. Transport kwam er in 2001 voorzichtig bij; dat begon met een vrachtwagen om ook af en toe wat transport in eigen beheer te kunnen doen. Later breidde zich dat uit met nog een vrachtwagen. Op dit moment hebben we 120 eenheden."

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen

Bij Jonker & Schut is duurzaamheid een belangrijk hoofdstuk. Ze hebben een grote hoeveelheid zonnepanelen op het dak en wassen het wagenpark met gerecycled water in hun eigen wasstraat. In het kader van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen voldoet het wagenpark aan de strengste emissienorm, een lage CO2 uitstoot en brandstofverbruik. “Dat is nog wel diesel, want de actieradius van elektrische trucks is voor internationaal vrachtverkeer te klein waardoor je te vaak stilstaat. Dat is iets voor de toekomst; ik ben ervan overtuigd dat daarin nog een flinke verschuiving gaat plaatsvinden.”

Deel dit artikel:

Dutch Quality Gardens - Mocking Hoveniers omarmt duurzaam hout

Rob Mocking
Rob Mocking
Mocking Hoveniers

De laatste tien jaar komen bijna alle vlonders, pergola’s en schuttingen die Mocking Hoveniers gebruikt, bij Van Vliet Duurzaamhout vandaan. “Wij hebben in het verleden vlonders gemaakt van bankirai en schuttingpalen van tropisch hardhout, waarvan je soms niet helemaal wist waar het vandaan kwam”, vertelt Rob Mocking. “Toen Van Vliet kwam met kastanjehout, eikenhout en ander verantwoord hout was de stap voor ons heel makkelijk om dat toe te passen. Veel mensen kennen Van Vliet van de klassieke schapenhekjes. Ik denk dat wij heel goed laten zien dat we er ook heel mooie moderne dingen mee maken. Moderne tuinen krijgen bij ons een schutting van Douglasdelen, een pergola van eikenhouten palen of zwart geschilderde hekwerken. Wij gebruiken dat echt heel veel.”

Knokken voor een stukje groen

Familiebedrijf Mocking Hoveniers verzorgt al veertig jaar ontwerp, aanleg en onderhoud van tuinen. “Vader Kees startte het bedrijf in 1979. Een tijdlang hebben een oom en een tante hier gewerkt en nu ben ik de enige telg, met negen medewerkers. Ons doel is dat elke klant blij wordt van zijn eigen tuin. Vroeger wilden veel mensen de tuin geheel betegeld hebben met een schutting eromheen om er maar zo min mogelijk werk aan te hebben. Wij moesten altijd knokken om daar een stukje groen in te krijgen. Nu horen we gelukkig vaker dat mensen meer planten en insecten in hun tuin willen of een goede afwatering. Dat duurzaamheid en ook het tuinplezier op deze manier terugkomt is een positieve trend.”

Dutch Quality Gardens

Onder de paraplu Dutch Quality Gardens werkt Mocking Hoveniers samen in een coöperatie met goede collega-bedrijven die op een vergelijkbaar niveau en schaalgrootte werken. “We hebben elkaar ooit gevonden bij modeltuinenpark De Tuinen van Appeltern. Geïnteresseerde bezoekers worden in het park doorverwezen naar aangesloten hoveniers, dat werkt voor ons heel goed. Met tien hoveniers zetten we het merk Dutch Quality Gardens nu verder op poten. We wisselen kennis uit, doen gezamenlijke marketing, volgen cursussen en maken creatieve tuinen die we samen beoordelen. Allemaal hebben we minimaal 30% vakbekwame en ervaren hoveniers in dienst en hebben we een representatieve locatie, materieel en materiaal. We geven het merk sinds kort extra body door ons eigen logo te vervangen voor het logo van Dutch Quality Gardens, ook op de auto’s en de gezamenlijke website. Door het merk bekendheid te geven, weten consumenten dat ze met vakmensen te maken krijgen.”

Deel dit artikel:

Hout is een mooi product om mee te werken

Arjen de With
Arjen de With
Logistiek medewerker Van Vliet Duurzaamhout

Dat logistiek medewerker Arjen de With begin 2019 kwam werken bij Van Vliet Duurzaamhout was een logische stap als je naar zijn achtergrond kijkt. Hij groeide op tussen de koeien en hielp zijn ouders op de boerderij. “Als kleine jongen liep ik met mijn vader mee en deed klusjes zoals hokken uitmesten en helpen met koeien melken”, vertelt Arjen. “Later mocht ik met de trekker of de shovel mee. Als je jong bent is dat natuurlijk leuk. Korte tijd heb ik op de boerderij gewerkt, maar het paste mij niet helemaal. Al vrij snel stapte ik over naar een fruitteler waar ik op de werf aan de slag kon.”

Altijd welkom

“Toen bij onze boerderij een nieuwe schuur werd gebouwd, moest er gestraat worden. Dat leek me leuk werk, dus ik meldde me aan voor een stage bij een bedrijf in grond- en straatwerk. Na het afronden van de opleiding heb ik daar vijf jaar gewerkt.“ Arjen kende een aantal jongens die bij Van Vliet werkten en daar enthousiast over vertelden. Hij vroeg of ze nog medewerkers zochten. “Ze zeiden: "Altijd welkom", dus ik solliciteerde. Van Vliet is een vrij jong bedrijf met allemaal gezellige collega’s. Met z'n allen proberen we het zo goed mogelijk voor elkaar te krijgen. Van mijn collega’s leer ik veel. Zo ben ik momenteel bezig met het plaatsen van hekken bij klanten met hulp van een bekwame collega, maar ook juist door zelf veel dingen te doen word ik steeds meer ervaren. Gewoon aan beginnen, dan komt het goed. En daarbij is hout een mooi product om mee te werken.”

Goed klantencontact

Arjen helpt klanten op de werf en kijkt wat hen het beste past. Hij assisteert bij laden en lossen en is verantwoordelijk voor het klaarleggen van bestellingen. Onlangs heeft hij zijn vrachtwagenrijbewijs gehaald, wat handig is voor de hand- en spandiensten op de werf en in de buurt. “ Ook voor plaatsingsopdrachten die we vaak doen: als er bijvoorbeeld veel hout nodig is, breng ik dat weg en blijf dan helpen met plaatsen. In de toekomst wil ik graag deze opdrachten gaan voorbereiden. Vooral grotere projecten vind ik mooi, waar je langer dan een dag mee bezig bent en goed klantcontact hebt.”

Deel dit artikel:

Kastanjehouten schapenhek in de gemeente Utrecht

Wesley van Kasteel
Wesley van Kasteel
Meewerkend voorman gemeente Utrecht

Meewerkend voorman Wesley van Kasteel heeft al jaren een prettige samenwerking met Van Vliet Duurzaamhout. “Een paar keer per jaar wordt er ergens in de gemeente Utrecht een hekwerk van Van Vliet geplaatst”, vertelt Wesley. “Het duurzame kastanjehouten schapenhek spreekt mij zeer aan; ze hebben een mooie natuurlijke uitstraling waar we alleen maar positieve reacties op krijgen. Bij de Haarrijnse plassen, tussen Vleuten en Haarzuilens, hebben we een aantal van deze schapenhekken neergezet en op meerdere plaatsen zijn slagbomen geplaatst. Dat was een leuk project.”

Wesley werkt zestien jaar bij de gemeente Utrecht. Als meewerkend voorman heeft hij een integrale rol, sturend op de disciplines schoon, groen en grijs. “Schoon komt neer op het schoonhouden van de bestrating en de buitenruimte, dus bijvoorbeeld mechanisch vegen, prullenbakken legen en papier prikken. Groen staat voor plantsoenonderhoud dat wij regelmatig uitvoeren en grijs is het straatwerk in de gemeente. Ik ben bezig met alles wat er op mijn pad komt; die diversiteit spreekt mij het meest aan in mijn werk. Als er meldingen binnenkomen, ga ik er vaak eerst zelf naar toe om een goede indruk te krijgen van de omvang van de klus.”

Parken en hondenspeelweiden

De gemeente Utrecht zet de schapenhekken van Van Vliet voornamelijk in parken en als omheining langs hondenspeelweiden. “Voorafgaand aan het werk maken we altijd even samen een rondje om de locatie te bekijken en te bespreken wat we er zouden willen hebben. In overleg bepalen we wat er gaat gebeuren. De mensen van Van Vliet komen zelf ook vaak met ideeën en alternatieven, het is fijn dat ze meedenken. Daar waar reparaties nodig zijn, voeren zij die ook uit, bijvoorbeeld een kapot hekje of een stukje gaasafrastering dat niet meer helemaal netjes is. Meerdere voormannen van de gemeente hebben contact met Van Vliet Duurzaamhout, maar meestal proberen we onze aanvragen te bundelen zodat ze in een keer een leuke opdracht kunnen uitvoeren. Zo proberen wij ook een beetje met hen mee te denken.”

Gebruikte materialen op verschillende locaties in de gemeente Utrecht:

Deel dit artikel:

Producten en ontwikkelingen
Onze nieuwe webshop is online!

Onze nieuwe webshop is online!
We hebben een nieuwe webshop! Een nog groter assortiment, betere zoekfunctie én meer gebruiksgemak. Kijk op http://mijnduurzaamhout.nl en maak een eigen account aan voor meer inzicht in het bestelproces en onze acties. Zo ontvangt u van ons regelmatig kortingsvouchers!

Deel dit artikel:

Realisering van Buiten bar "De Oehoe"

Realisering van Buiten bar "De Oehoe"
Bij onze vaste klant, Recreatiepark RCN ’t Grote Bos, is een nieuw zwembad gerealiseerd met 5 glijbanen en een waterspeelpark. Hier kon een buitenbar uiteraard niet aan ontbreken! Voor de bar is er bewust gekozen om te werken met duurzame en verantwoorde houtproducten. Om een originele uitstraling te creëren is er gebruik gemaakt van bezaagd kastanjehout in combinatie met douglas voor de dakconstructie. De bekleding van de bar bestaat uit vergrijsd eiken waardoor dit een nostalgische sfeer heeft gekregen. De creatieve details, zoals de uitgezaagde uilen en de kleine afhaalbalie voor de kinderen heeft dit project extra bijzonder gemaakt. Met dank aan dhr. T. van Drie (RCN ’t Grote Bos) voor de fijne samenwerking!

Deel dit artikel:

Duurzaam hout op natuurspeelweide in Cothen

Duurzaam hout op natuurspeelweide in Cothen
In Cothen is er afgelopen maand een natuurspeelweide geopend, waar wij ons één van de trotse sponsors van mogen noemen. Er valt een hier een hoop te ontdekken voor de kleine ontdekkingsreiziger. Zo is er een (kastanjehouten) insectenhotel te bewonderen, kan er water door uitgeholde stammen gepompt worden, gespeeld worden in de zandbak en is er een klimboom om in te klauteren!

Meer informatie en openingstijden

Deel dit artikel:

Nieuw in ons assortiment: Solarverlichting

Nieuw in ons assortiment: Solarverlichting
De solarverlichting is een doorontwikkeling op de al bekende houten buitenverlichting van Timberlab. Bijvoorbeeld de EYE-solar. De zonne-energie wordt zo efficiënt mogelijk opgeslagen en op een slimme manier aan de led module vrijgegeven. Met zijn strakke vormgeving wordt, één van de meest geliefde lampen uit ons assortiment, vaak toegepast als sfeervolle verlichting in tuinen. Maar ook voor het functioneel verlichten van paden en wegen op recreatieparken.

Niet alleen de Eye is er nu met solar-optie. Ook de kastanjehouten Bosco, de Piatto en de eiken Torre zijn nu beschikbaar met zonne-energie. Informeer naar de mogelijkheden.

Deel dit artikel:

Tv-programma De Grote Tuinverbouwing met De Krim Natuuravontuur op Texel

Tv-programma De Grote Tuinverbouwing met De Krim Natuuravontuur op Texel
Voor het televisieprogramma De Grote Tuinverbouwing is o.a. Lodewijk Hoekstra een project gestart op vakantiepark De Krim op Texel. Voor het project is het huidige boerenerf en naastgelegen bos omgetoverd tot een fijne natuurlijke omgeving waar gespeeld en gesport kan worden. Toen wij werden gevraagd om hier onze duurzame houtsoorten voor te leveren, wilden wij uiteraard ons steentje bijdragen. Zo vertrokken onze chauffeurs regelmatig naar Texel voor levering van o.a. kastanje schapenhek, palen en veldpoortjes.

Bekijk de uitzendingen

Deel dit artikel:

Nummer één in duurzaam Europees hout ®

Colofon

Dit magazine is een uitgave van Van Vliet Kastanjehout, Duurzaamhout.nl. Niets uit deze uitgave mag overgenomen worden zonder toestemming van Van Vliet Kastanjehout. Dat geldt ook voor beeldmateriaal.

Concept, redactie, tekst, technische realisatie: Lime C (www.lime-c.nl) en Websteen (www.websteen.nl).

Fotografie: Wilco van Dijen.

 

Ons online magazine ontvangen? Ons online magazine ontvangen?

Schrijf u in voor ons online magazine en blijf op de hoogte van onze nieuwe producten en projecten. In ons magazine vindt u onder andere interviews met onze klanten en geven wij u een inkijkje in ons bedrijf.