Inspiratie
Magazine
Zorgboerderij De Hondspol
Duurzame erfafscheiding van kastanjehout
Architectuurexpositie Venetië
Kastanjehouten palen Van Vliet Duurzaamhout
Duurzame buitenspeelruimtes
Natuurlijk spelen op school en in de opvang

Duurzaam hout steeds veelzijdiger in toepassingen

Om u te inspireren nemen wij u in deze editie mee ‘op reis’ van Driebergen tot Venetië en weer terug naar Wijk bij Duurstede. We laten u zien hoe de bijzonder betrokken mensen van Zorgboerderij de Hondspol ons duurzame hout toepassen voor hun afrasteringen en omheiningen. De reis gaat verder richting het prachtige Venetië, waar de twee oprichters van Studio Wild (Jesse en Tymon) hun project The Forbidden Garden of Europe op La Biënnale di Venezia tentoonstellen. Op de foto’s ziet u het prachtige resultaat.

Groene en duurzame buitenspeelruimtes

Duurzaamheid en het besef hoe mooi en belangrijk de natuur is, kan niet vroeg genoeg gedeeld worden. Onder andere voor basisschool De Windroos in Wijk bij Duurstede richtten we daarom een groene speelplaats in en mogen we met meerdere onderwijs- en kinderopvanginstellingen samen bedenken hoe we kunnen helpen bij de realisatie van groene en duurzame buitenspeelruimtes.

Groei

In dit magazine stellen we u ook voor aan een van onze nieuwe collega’s. De groei die we als organisatie doormaken en de ambities die we hebben, vragen om professionals die ons verrijken en aanvullen, we prijzen ons gelukkig dat we hen aan ons kunnen binden. We hopen u wederom te inspireren!

Duurzame erfafscheiding van kastanjehout voor Zorgboerderij De Hondspol

Marcel Schoenmakers
Marcel Schoenmakers
Zorgboerderij de Hondspol

De Hondspol is niet zomaar een boerderij aan de rand van Driebergen-Rijsenburg. Het omvat een veehouderij, een moestuin en een eigen winkel waar groenten, zuivel en vlees worden verkocht. Bovendien kunnen mensen met een beperking er terecht voor dagbesteding en begeleid wonen. “Alle activiteiten doen we samen met mensen met een verstandelijke beperking”, vertelt Marcel Schoenmakers, die al ruim vijfentwintig jaar bij de zorgboerderij werkt.

Mooie samenwerking met Van Vliet Duurzaamhout

Vijf jaar geleden namen Marcel, zijn vrouw en enkele vaste medewerkers de zorgboerderij over. “Sindsdien hebben we rondom het erf en de boerderij samen met Van Vliet Duurzaamhout een aantal verbeteringen aangebracht. Er zijn afrasteringen geplaatst om ons erf af te bakenen. Daarna volgden een omheining rond de kippenren en vernieuwing van het bospad waar de koeien doorheen lopen. Het bospad is ook netjes afgezet met houten balken. Op het weiland zijn nieuwe hekken gezet met kastanjehouten planken en bielzen. Natuurlijk allemaal van duurzaam kastanjehout. We hebben een mooie samenwerking met Van Vliet Duurzaamhout, ik ken het bedrijf en een aantal medewerkers al jaren. Dat ze hier om de hoek zitten komt goed uit, want we werken graag zoveel mogelijk met bedrijven binnen de regio. We kiezen bewust voor de mooie duurzame spullen van Van Vliet en delen hun filosofie.”

Zorg en begeleiding

Op biologisch-dynamische zorgboerderij De Hondspol lopen varkens, schapen en kippen. “En we hebben 65 koeien die we dagelijks melken. De melk verzuivelen we tot versproducten en kaas. Op de boerderij wonen elf mensen intern, die zorg en begeleiding nodig hebben. We runnen het bedrijf samen met ons vaste team en doen de 24-uurszorg met elkaar. Onze vaste medewerkers zijn een tuinder, een zuivelaar en mensen die avond- en weekenddiensten draaien. Ik doe vooral het agrarische stuk en werk veel met de mensen met een beperking, dat vind ik vooral leuk.”

Samen koeien halen

“Naast de vaste bewoners komen er dagelijks mensen van buitenaf voor dagbesteding op de Hondspol. Zij voelen zich ook verantwoordelijk voor de boerderij en helpen met boter maken, samen koeien halen en het verzorgen van de dieren. Iedereen werkt op zijn of haar niveau, dat vinden we belangrijk en dat kan ook prima. Ze hebben er plezier in en het werk geeft ze een dagritme; koeien melken en verzorging gaat 365 dagen per jaar door. Tijdens de lockdown mochten zij helaas niet komen voor de dagbesteding, alleen de vaste bewoners waren hier. Dankzij veelvuldig testen en afstand houden, hebben we corona gelukkig buiten de deur weten te houden.”

Deel dit artikel:

Kastanjehouten palen Van Vliet onderdeel architectuurexpositie Venetië

Jesse van der Ploeg en Tymon Hogenelst
Jesse van der Ploeg en Tymon Hogenelst
Oprichters Studio Wild

De kastanjehouten boompalen van Van Vliet Duurzaamhout zijn onderdeel van de unieke Internationale Architectuurtentoonstelling ‘La Biennale di Venezia’. Op deze tweejaarlijkse internationale architectuurexpositie komt een groot internationaal publiek kijken naar bijdragen van landen over de hele wereld. De expositie is te zien tot 21 november 2021 in een oude bierfabriek in een bakstenen industrieel complex in Giudecca, een eiland ten zuiden van Venetië.

Er is op deze tentoonstelling een publiek parallelprogramma waar Studio Wild een bijdrage leverde aan het Nederlands Paviljoen. Studio Wild werd uit een groot aantal bureaus door het Nieuwe Instituut en het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie geselecteerd om mee te doen met de Nederlandse delegatie.  

Oprichters van Studio Wild, Jesse van der Ploeg en Tymon Hogenelst, borduurden voort op het overkoepelende thema 'How will we live together?'. “Hoe kunnen we samenleven in combinatie van maatschappelijke thema’s zoals migratie, acceptatie van geaardheid en Black Lives Matter?”, vertelt Jesse. “De deelnemende architecten waren vrij om hun visie te laten zien op de Nederlandse invalshoek 'Who is we', vult Tymon aan. “Wij kozen als hoofdthema mensen in de natuur en de gevolgen voor het ecosysteem. Wie de ‘wij’ zijn in dit thema, vormt het beginpunt van ons project Forbidden Garden.”

Verboden planten

Forbidden Garden gaat over de manier waarop mensen zich verhouden tot de planten- en dierenwereld. Een door de EU opgestelde lijst met 35 verboden planten vormt de basis. “Deze planten zijn hier eeuwen geleden naartoe gebracht om hun sierlijke uiterlijk of potentiële economische waarde. Nu worden steeds meer onwenselijke eigenschappen onderschreven en mogen ze hier van de EU niet meer groeien omdat ze inheemse soorten bedreigen. Over die thematiek, dat de mens een lijn verzint waarbinnen planten zich wel of niet mogen vertonen, willen wij de discussie oproepen en tot uiting brengen in deze expositie”, aldus Jesse.

Kastanjehouten omheining

De Forbidden Garden laat een traditionele ommuurde tuin zien zoals de mens het landschap door de geschiedenis heen heeft vormgegeven. “Het overgrote deel van het vasteland is een enorm landbouwbedrijf geworden. Om die reden gebruiken we materialen die typisch zijn voor de landbouw. De omheining is gemaakt van de kastanjehouten palen, omhuld met blauw landbouwdoek dat, net als kastanjehout, karakteristiek is voor Italië. Op zoek naar bijzonder kastanjehout kwamen we al snel bij Van Vliet Duurzaamhout terecht. We vonden hun kastanjehout meteen te gek en zijn heel erg blij met Van Vliet als sponsor; deze steun is heel belangrijk voor een artistiek project. Van Vliet heeft ons geleerd dat kastanjehout door de Romeinen voor bijna alles gebruikt werd. Daardoor is het door heel Europa verspreid: overal waar de Romeinen geweest zijn, zie je kastanjebomen. De 25 houten palen waarmee Van Vliet ons sponsort, zijn ook nog eens geïmporteerd uit Italië en passen perfect in het verhaal van onze tuin.”
 

Kastanjehouten palen Van Vliet onderdeel architectuurexpositie Venetië  - Van Vliet Duurzaamhout


Plantenpaspoort

In een grote lange hal staat de bijna paviljoenachtige omheining rondom de tuin van Studio Wild. In twee grote bergen aarde staan zeven verboden planten die zijn uitgelicht met theatrale spots; een spannende sfeer die het gevoel van de verboden tuin weergeeft. “De gebruikte planten komen uit de botanische tuin in Padova, de oudste ter wereld. Deze planten hebben een paspoort nodig om de grens over te mogen, want je mag ze in Europa niet kweken, vermeerderen, kopen of verkopen. De botanische tuin, een van onze partners, mag dat wel en heeft de planten in Italië laten groeien. Zo zijn de verboden planten in Venetië gekomen.”

Geraakt door het verhaal

“Wanneer je de expositie bezoekt, krijgen de planten een stem die via een podcast wordt uitgezonden, te beluisteren via een QR-code op de flyer die je bij de expositie ontvangt. Je wordt geraakt door het verhaal: de planten, met ieder hun eigen identiteit, vertellen over hun geschiedenis, het leven en hoe deze wordt beïnvloed door de mensheid”, zegt Wendy, adviseur marketing en communicatie bij Van Vliet Duurzaamhout. “We zijn trots dat we een bijdrage kunnen leveren aan deze mooie tentoonstelling.”

De tuin is te bezoeken vanaf 29 augustus 2021 bij Spazio Punch, Giudecca, Venetië.

Meer informatie

Deel dit artikel:

Productinformatie

Benieuwd naar de producten die we hebben gebruikt voor de realisatie van architectuurexpositie Venetië? Hieronder een overzicht:

Even voorstellen... Pieter Zeeman

Pieter Zeeman
Pieter Zeeman
Product development manager

In 2008 liep hij stage bij Van Vliet Duurzaamhout. Nu, 13 jaar later, is hij weer terug: Pieter Zeeman is per 1 juli gestart als product development manager en houdt zich bezig met inkoop en productmanagement.

"Ik volgde de opleiding Internationale houthandel en liep stage bij Van Vliet Duurzaamhout waar ik onder andere een tevredenheidsonderzoek uitvoerde. Een mooie tijd met een fijne sfeer. Sinds die periode heb ik contact gehouden met Ernst-Jan, directeur en mede-eigenaar bij Van Vliet Duurzaamhout."

Hoe ziet jouw werkdag eruit?

"Ik zoek altijd naar afwisseling in mijn werk, geen dag is hetzelfde. Ik zal naast de inkoop bezig zijn met productmanagement. Ook marktonderzoek is een belangrijk onderdeel: wat doen klanten met onze producten, wat kan beter en wat moet anders? Ik vind het leuk om vernieuwend en probleemoplossend bezig te zijn om zo effectief in te kunnen blijven spelen op de wensen van de klant. En, iedere dag wil ik een stapje verder zodat ik kan blijven leren."

Waar word je blij van?

"Ik ben opgegroeid tegenover het bos en was altijd buiten te vinden. Misschien is daar mijn passie voor hout wel ontstaan. Ik heb altijd in de houtsector gewerkt en vind het een prachtig product. Hout is heel tastbaar, het is mooi om aan te raken. Je kunt er écht iets mee bouwen, zowel in een landschap als bijvoorbeeld in of bij een gebouw. Hout brengt je dichter bij de natuur. En dat de houtsoorten Van Vliet duurzaamhout relatief dichtbij groeien en op een goede manier worden beheerd, vind ik ook belangrijk."

Waar komen we jou tegen als je niet aan het werk bent?

"Ik heb twee kinderen: een dochter van zeven jaar en een zoontje van bijna twee jaar. Als gezin gaan we graag kamperen. Verder loop ik hard en houd ik van koken."

Deel dit artikel:

Vikingschip terug op de plek van toen

Vikingschip - Foto: Debbie BosIn het Inspiratie Magazine van mei deelden we het artikel over het Vikingschip in Wijk bij Duurstede. Een bijzonder schip gemaakt van ons duurzaam hout. “Toen hoopten we snel aan boord te mogen stappen en, nu vier maanden verder, kunnen we vertellen dat dit is gelukt! Sinds 1 juli ligt het Vikingschip in de stadshaven en hebben passagiers de eerste tochten kunnen maken”, vertelt Coos van den Hoek van Stichting Vikingschip. 

Het Vikingschip is terug op de plek van waar het zo’n 1100 jaar geleden afscheid nam van Dorestad, één van de belangrijkste internationale handelsplaatsen in Noordwest-Europa, gelegen waar het huidige Wijk bij Duurstede ligt. “In die tijd was het schip een afschrikwekkend beeld voor degenen die er woonden, nu heet de Wijkse gemeenschap het schip van harte welkom. Zo zie je maar, tijden veranderen en de cirkel is nu rond.”, vertelt Coos.  

Benieuwd naar het Vikingschip?

Het schip is een trots visitekaartje van een levendige stad en de vaartochten zijn van start gegaan. Het prachtige en volledig met de handgemaakte schip is voor iedereen te zien op de kop van de laatste steiger vlak voor de landtong in Wijk bij Duurstede. Het beste zicht heb je vanaf de parkeerplaats aan de westelijke zijde van de haven.  

Interesse in een vaartocht? Ga naar het VVV-kantoor op de Markt in Wijk bij Duurstede en ontvang meer informatie.  

Vrijwilligers gezocht!

Er is veel belangstelling voor de vaartochten met het Vikingschip. Daarom is Stichting Vikingschip op zoek naar vrijwilligers die het leuk zouden vinden om het Vikingschip te bevaren. Ben je in bezit van een vaarbewijs en wil je als vrijwilliger dit bijzondere schip met 10 tot 12 passagiers besturen over de Rijn en de Lek (richting Maurik en/of Culemborg)? Stuur dan een bericht via de contactpagina van Vikingschip Dorestad.   

Vrijwilliger worden

Foto 1: Debbie Bos

Natuurlijk spelen in duurzame en groene buitenspeelruimtes

Basisschool de Windroos in Wijk bij Duurstede
Basisschool de Windroos in Wijk bij Duurstede

Spelenderwijs leren en ontdekken, dat gun je ieder kind. Daarom realiseren wij bij Van Vliet Duurzaamhout veilige, groene buitenruimtes. Of een school of kinderopvang nu kiest voor een buitenklas met een zitkring van hout, een waterspeelplek, een plein met een (boom)hut, picknicktafels voor groot en klein, een moestuin of insectenhotel… wij maken natuurlijk spelen mogelijk voor iedere school en kinderopvang. Samen creëren we een plek waar kinderen leren en waar ruimte is om te doen wat hij of zij wil. Een groen plein dat leuk is voor ieder kind!

Duurzaamheid een centrale rol

Basisschool de Windroos in Wijk bij Duurstede kiest voor ons duurzame hout. Anouk Geelen, adjunct-directeur vertelt: “Als je bij onze school aan komt lopen dan zie je direct het schapenhek van Van Vliet Duurzaamhout. Op het schoolplein zijn verschillende hoekjes te vinden die afgescheiden worden met kastanjepalen en in het afgelopen jaar zijn er prachtige houten bankjes geplaatst. Allemaal van Van Vliet Duurzaamhout.”

“Wij willen dat ons schoolplein en de materialen die we gebruiken aansluiten bij onze visie, hierbij spelen duurzaamheid en de natuur een belangrijke rol. Zo hebben we een mooie schooltuin en ontdekpad rondom de school. In de tuin wordt actief gewerkt door een groep ouders; ze werken wekelijks met de kinderen in de moestuin. Vervolgens wordt dan gekookt met de oogst in onze keuken op school.”

Duurzaamheid is één van de vijf kernwaarden waar De Windroos voor staat. “Wij zien duurzaamheid als een breed concept: zorg goed voor de natuur en voor de mensen om je heen, en ook het leren op de Windroos zien wij als een duurzame investering in de toekomst. Kinderen, ouders en leerkrachten denken steeds mee over hoe het plein nog mooier, groener en duurzamer kan, dat is heel mooi.”

Ook een groene buitenspeelruimte?

Omdat iedere vraag anders is, levert Van Vliet Duurzaamhout maatwerk in samenwerking met speelplaatsinrichters. Samen met onderwijs- en kinderopvangprofessionals, kinderen en ouders bouwen we een duurzame buitenspeelruimte. Van ontwerp tot realisatie, wij begeleiden het gehele proces. Ook een leer- én duurzame buitenspeelruimte of wil je eerst meer weten over de mogelijkheden? Neem vrijblijvend contact met ons op. Wij maken graag kennis.

Contact opnemen

Deel dit artikel:

Een groen plein: maak kans op een unieke boomstambank!

Doe mee en maak kans!De buitenspeelruimte bij de school of kinderopvang (nog) natuurlijker maken? Deze duurzame boomstambank van kastanje en eiken (t.w.v. 312,20 euro) biedt een fijne relaxplek voor kinderen en medewerkers. En… je maakt nu kans om deze te winnen!

Hoe doe je mee?

Ga naar onze Facebookpagina en Instagramaccount en lees daar wat je moet doen om deze unieke boomstambank te winnen. De actie loopt tot 1 oktober 2021 en iedereen mag meedoen; professionals binnen de opvang en het onderwijs, ouders, kinderen, opa’s en oma’s en alle anderen die deze toffe bank graag op het plein zien staan!

Ook een groene buitenspeelruimte?

Spelenderwijs leren en ontdekken, dat gun je ieder kind. Daarom realiseren wij bij Van Vliet Duurzaamhout veilige, groene buitenruimtes. Wat wij kunnen betekenen voor kinderopvang en onderwijs?

Meer lezen

Nieuws
Nieuw in onze webshop!

Nieuw in onze webshop!

Onze webshop mijnduurzaamhout.nl wordt continu vernieuwd en aangevuld met nieuwe producten. Hieronder vind je producten die we onlangs hebben toegevoegd aan ons assortiment:  

Benieuwd naar het complete aanbod?

Bezoek onze webshop

Deel dit artikel:

Van Vliet Duurzaamhout bij Lodewijks Groene Geluk

Van Vliet Duurzaamhout bij Lodewijks Groene Geluk

Begin september startte Lodewijk Hoekstra met een nieuw project: het realiseren van een groen en educatief kinderdagverblijf in Bergen op Zoom. Hiervoor heeft hij bij ons inspiratie opgedaan en dat is deze maand te zien bij Lodewijks Groene Geluk, iedere zondag op RTL 4 om 17.00 uur.
Heeft u het al gezien?

Bekijk de herhaling

Deel dit artikel:

Eerdere edities van ons magazine
Nummer één in duurzaam Europees hout ®

Colofon

Dit magazine is een uitgave van Van Vliet Duurzaamhout. Het (her)gebruiken van beeld en teksten uit het Van Vliet Duurzaamhout Inspiratie Magazine is alleen toegestaan met toestemming van de redactie. Teksten mogen niet zonder toestemming gewijzigd of ingekort worden.

Ons online magazine ontvangen? Ons online magazine ontvangen?

Schrijf u in voor ons online magazine en blijf op de hoogte van onze nieuwe producten en projecten. In ons magazine vindt u onder andere interviews met onze klanten en geven wij u een inkijkje in ons bedrijf.