Inspiratie
Magazine
Uniek project
Vikingschip van eikenhout
Bewegwijzering Foretti
Passend bij het landschap
Rozentuin Huis Doorn
Pergola van tamme kastanje

Unieke toepassingen van duurzaam hout; laat u inspireren!

De tewaterlating van het nagebouwde historische Vikingschip vormde de afgelopen periode de kers op onze taart. Dat het schip helemaal met ons duurzame hout is gebouwd, maakt ons natuurlijk trots! In dit magazine ziet u mooie foto’s van het eindresultaat. Ons product, met haar vele toepassingen, kent een toenemende vraag. De belangstelling is fantastisch en tegelijk spannend. Spannend, omdat we steeds vaker te maken hebben met schaarste die ontstaat doordat de (internationale) vraag groter is dan er geleverd kan worden. De landen waar ons hout vandaan komt, hebben uiteraard ook te maken met de gevolgen van COVID-19. En de natuur laat zich niet dwingen. Tegelijk heeft de Brexit behoorlijke impact gehad. Gelukkig hebben wij sterke relaties met onze partners en leveranciers en kunnen we nog altijd duurzaam hout importeren vanuit het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Italië. Maar ook de houtoogst en -productie uit Nederland dragen bij aan verse aanvoer. Ondertussen zijn we bezig met nieuwe ontwikkelingen, waaronder de toenemende behoefte aan bio-based bouwen, waarbij duurzaamheid van natuurlijke materialen van groot belang is. In dit magazine kunt u weer vele voorbeelden zien van bijzondere toepassingen van ons duurzame hout. Laat u inspireren!

Een niet alledaagse vraag: hout voor een Vikingschip

Coos van den Hoek
Coos van den Hoek

“Het is voor ons geen dagelijkse kost, hout leveren voor een Vikingschip. Gelukkig hadden we al wel ervaring met het werk van de altijd enthousiaste en ambitieuze Coos van den Hoek. Een aantal jaren geleden trokken we met hem op als partner en houtleverancier bij de bouw van de Krommerijnder, een naar origineel model herbouwde trekschuit die eeuwenlang over de Kromme Rijn voer. Dus toen Coos in de zomer van 2017 bij ons kwam om zijn idee over de bouw van een Vikingschip te bespreken, wist ik meteen dat het serieus was”, vertelt Ernst-Jan Damen, directeur bij Van Vliet Duurzaamhout.

Coos wist ruim dertig vrijwilligers enthousiast te krijgen voor de bouw van het historische schip. Ernst-Jan: “Coos is altijd op zoek naar de mogelijkheden hoe iets wél kan en weet wegen en paden te bewandelen waar anderen misschien afhaken. Zo ook de bouwlocatie van dit project. Hoe mooi en toepasselijk: drie jaar lang werd er in de Vikinghal, zo heet de oude sporthal echt, hard gebouwd aan het schip. Het bleek uiteindelijk nog een hele operatie om het schip uit de hal te krijgen.”

Van Krommerijnder naar Vikingschip

“Ooit was ik betrokken bij een project waarbij we vijf Vikingschepen bouwden als decor”, vertelt Coos. “Hier ontstond bij mij de wens om een keer een echt Vikingschip te bouwen, maar ik wist niet hoe. In plaats van het Vikingschip, besloot ik samen met een groep vrijwilligers eerst een platbodem, de Krommerijnder, te bouwen. De Krommerijnder maakt nu tochtjes op de Kromme Rijn. Met deze ervaring besloten we de uitdaging aan te gaan en een echt Vikingschip te bouwen. Het schip is volledig door vrijwilligers en jongeren met een rugzakje gebouwd. We vonden ook een flink aantal sponsoren die een onderdeel van het schip hebben geadopteerd. Zo konden we de bouw financieren.”
 

Van Krommerijnder naar Vikingschip

Enthousiaste jongens van Van Vliet Duurzaamhout

Voor Coos is Van Vliet Duurzaamhout een vaste partner: “Zij hebben natuurlijk het benodigde eikenhout, daarin zijn zij heel sterk. Daarnaast zijn het ontzettend enthousiaste jongens die graag helpen bij projecten die goed zijn voor de gemeenschap. Zelf ben ik helemaal niet handig, ik heb nog geen spijker in het schip geslagen. Maar gelukkig heb ik anderen kunnen enthousiasmeren.”

Geschikt hout

Ernst-Jan: “Er zijn voor het Vikingschip planken en balken gezaagd in afmetingen die wij niet wekelijks op de houtwerf binnen krijgen. Zo zijn er balken in verwerkt van maar liefst 55 cm dik voor de voor- en achtersteven en een eiken kielbalk van één stuk lengte van ruim 9 meter. Veel van het eikenhout komt uit Frankrijk, in het hart van de Périgord, waar wij al tientallen jaren succesvol samenwerken met een familiezagerij. Maar ook een aantal stukken hout hebben we lokaal in Nederland gevonden.”

Uniek schip in haven Wijk bij Duurstede

En zo komt het dat er na 1200 jaar in Dorestad, het huidige Wijk bij Duurstede, weer een heus Vikingschip in de haven ligt. Het Wijkse Vikingschip is een nagebouwd vrachtschip van 14 meter lang. De Vikingen voeren met het originele schip met handelswaar op en neer tussen Denemarken en Dorestad.

Vaartochten met passagiers

“Iedereen die betrokken is geweest bij dit project mag echt supertrots zijn. Wij zijn het zelf in ieder geval ook en hopen binnenkort aan boord te mogen stappen met de volle wind in de zeilen! Wij zullen je op de hoogte houden wanneer je zelf kan gaan meevaren op het Vikingschip. Momenteel wordt de boot getest en klaargemaakt om hopelijk deze zomer nog de eerste tochten met passagiers te gaan maken”, besluit Ernst-Jan.

Helaas hebben wij bericht ontvangen van Stichting Beheer Krommerijnder dat Coos van den Hoek op 23 december 2022 is overleden.

Meer informatie

Deel dit artikel:

Bewegwijzering van duurzaam hout past mooi in het landschap

Bewegwijzering Foretti
Bewegwijzering Foretti
Jan Willem de Groot, Hans van Setten, Christian Onderstal

Als een hobby uit de hand loopt, kunnen er mooie dingen ontstaan. Jan Willem de Groot kocht ooit een graveermachine die hij uitprobeerde op verschillende materialen. In augustus 2020 startte hij met zijn goede vriend Hans van Setten en zijn zwager Christian Onderstal het bedrijf Foretti, dat bewegwijzering maakt van duurzaam hout.

Foretti levert aan landschapsbeheerders, bos- en parkeigenaren en projectontwikkelaars. “Informatieborden worden vaak gemaakt van niet-duurzame materialen, zoals aluminium of plastic. Het is prachtig om het op duurzaam hout te kunnen zetten. Daarnaast werken wij met lokale partners, zoals Trae, die de borden op ambachtelijke wijze met deuvels en milieuvriendelijke lijm in elkaar zetten. En uitsluitend met kastanje- en eikenhout van Van Vliet Duurzaamhout.”

QR-codes en informatieborden op duurzaam hout

Ook projectontwikkelaars blijken geïnteresseerd. “Dat is leuk om te zien”, vindt Hans. “Via QR-codes op hout worden mensen op locatie naar hun website verwezen. Dat gaan we in de natuur steeds meer tegenkomen. Een mooi recent project is de bewegwijzering van een horecagelegenheid en een landgoed. Residence Rhenen grenst aan het Utrechts Landschap en aan de bossen van Landgoed Prattenburg. In het bos worden houten borden geplaatst, waarop de wandelgebieden op landgoed Prattenburg worden aangegeven én er wordt verwezen naar het feit dat je kunt lunchen bij Residence Rhenen. Doordat we met dit soort hout werken, pas het mooi in het landschap en gaan er deuren open. Mensen zijn er heel enthousiast over.”

Gekapte eik gaat twintig jaar mee

“We hebben een unieke samenwerking met Van Vliet Duurzaamhout”, vertelt Jan Willem. “Zij leveren veel materialen aan recreatieterreinen en parken; wij hebben een productlijn van duurzame informatieborden voor de openbare ruimte. Door samen op te trekken, hebben we veel meer slagkracht. Wereldwijd is een enorme ontwikkeling gaande rondom vergroening en verduurzaming. Er moeten meer bomen komen en er zijn bosstrategieën ontwikkeld om koolstof op te slaan. Als een boom gekapt wordt en in de open haard belandt, ben je alle opgeslagen koolstof kwijt. Dat is zo uniek aan wat Van Vliet Duurzaamhout doet en aan onze producten: samen hebben we oog voor duurzame toepassing van hout. Een gekapte eik en een tamme kastanje gaan in de vorm van een bewegwijzering of informatiebord zomaar nog twintig jaar mee. Gelukkig is dat ook het motto van steeds meer beheerders van openbare ruimten: er komt alleen nog maar duurzaam hout in.”
 

Bewegwijzering van duurzaam kastanje hout voor Foretti

Van links naar rechts: Hans van Setten, Christian Onderstal, Jan Willem de Groot

Deel dit artikel:

Even voorstellen... Cor Quint

Cor Quint
Cor Quint
Medewerker logistiek

Kom je op afspraak een bestelling afhalen? Dan regelt Cor dat jouw order voor je klaarstaat en alles in goede banen wordt geleid. Sinds begin 2021 is hij gestart als medewerker logistiek bij Van Vliet Duurzaamhout en met zijn 65 jaar is hij nog lang niet bezig met ‘stilzitten’.  

"Als logistiek medewerker sta ik vier dagen in de week klaar voor onze klanten. Ik ontvang de orders vanuit de administratie en bereid het werk voor zodat klanten direct kunnen worden geholpen en met een goed gevoel bij ons de deur uitlopen", vertelt Cor.

Waar word je blij van?

"Van drukke dagen waarop alles lekker loopt en van het samenwerken met mijn collega’s. Ook is het fijn dat er ruimte is voor een ‘babbeltje’ met de klanten. Verbinding maken, dat vind ik belangrijk."

“Jaren geleden werkte ik al met Marcel, nu werken we weer samen. Ik geniet enorm van mijn werk bij Van Vliet Duurzaamhout.”

- Cor Quint

Waar komen we jou tegen als je niet aan het werk bent?

"Van november tot januari verkoop ik kerstbomen in Zeist. Keihard werken, maar ik vind het geweldig en dit is echt een hobby. Ook ben ik veel bezig in de tuin en geniet ik enorm van mijn kleindochters van 1 en 4 jaar."

Deel dit artikel:

Pergola in de stijl van toen

Hubert Peters
Hubert Peters
projectcoördinator bij Eijkelboom

Huis Doorn is een van de oudste buitenplaatsen vlakbij de stad Utrecht. In het landschapspark en het kasteel zijn nog veel authentieke elementen te vinden. De pergola die onlangs is geplaatst in de rozentuin van Auguste Victoria, de vrouw van de laatste keizer van Duitsland, moest dan ook perfect passen bij de sfeer en stijl van toen. Eijkelboom, gespecialiseerd in onderhoud van buitenruimtes, kreeg de opdracht en Van Vliet Duurzaamhout leverde de materialen en dacht mee over de constructie.

Pergola van tamme kastanje

“Toen de vraag kwam om de pergola te bouwen, dachten we meteen aan Van Vliet Duurzaamhout”, vertelt Hubert Peters, projectcoördinator bij Eijkelboom. Dit bedrijf verzorgt onder meer groenvoorziening voor met name diverse overheden, zoals het onderhoud van gemeentegroen. “Voor het Rijksvastgoedbedrijf verzorgen wij het onderhoud van de defensieterreinen, zoals bij Huis Doorn. Een timmerman van Van Vliet Duurzaamhout en één van onze timmermannen hebben de pergola samen gebouwd. Helemaal van hout van de tamme kastanje, zoals dat vroeger ook gebeurde. Er stond op de plek waar we de pergola bouwden een houten constructie waar rozen tegenaan groeiden. Deze zijn door vrijwilligers eerst gesnoeid, voorzichtig uitgegraven en ingekuild. Wij hebben de rozen allemaal weer teruggezet en daarmee zijn de verschillende soorten allemaal behouden. Het was een bijzonder project, mede door de locatie, het verhaal en de duurzame manier van werken.”

Twintigjarige samenwerking

De goede samenwerking tussen Eijkelboom en Van Vliet Duurzaamhout bestaat al zo’n twintig jaar. “We kunnen vlot schakelen. Ik kan altijd even bellen voor overleg, dat werkt prettig. Het meest recente project is de aanleg van een schoolplein bij een ecologische school in Almere. We hebben veel beplanting toegepast op het schoolplein en klimplanten geplaatst tegen de gevel van het gebouw, dat voor een groot deel uit hout is opgetrokken. Van Vliet Duurzaamhout leverde rondhouten palen voor de fietsenstallingen, met pennen en gaten, zodat je het meteen in elkaar kunt zetten.”

Aan alle kanten duurzaam

“Wij doen veel aan duurzaamheid en dat is niet alleen omdat klanten er vaak om vragen. We benaderen duurzaamheid heel breed: bij ons werken mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt en wij zorgen ervoor dat onze machines zoveel mogelijk elektrisch zijn. Ons werk ligt tenslotte in de natuur en daar zijn we zuinig op.”

Deel dit artikel:

Productinformatie

Benieuwd naar de producten die we hebben gebruikt voor de realisatie van de pergola? Hieronder een overzicht:
 

15,0X15,0X400cm Kastanje rustiek bezaagd

Kastanje rustiek bezaagd
15,0 X 15,0 X 400 cm

Bekijken

 

Kastanje palen 3m00 Ø 06/08 geschild ONGEPUNT (A+)

Kastanje palen - geschild ONGEPUNT (A+)
3m00 Ø 06/08

Bekijken

 

Kastanje palen 4m00 Ø 14/16 geschild ONGEPUNT (A+)

Kastanje palen - geschild ONGEPUNT (A+)
4m00 Ø 14/16

Bekijken

 

15,0X15,0X300cm Kastanje rustiek bezaagd

Kastanje rustiek bezaagd
15,0 X 15,0 X 400 cm

Bekijken

Kastanje palen 5m00 Ø 14/16 geschild ONGEPUNT (A+)

Kastanje palen - geschild ONGEPUNT (A+)
5m00 Ø 14/16

Bekijken

 

Paneltwistec Tellerkopf, verschillende formaten. Edelstahl gehärtet; TX 40

Paneltwistec Tellerkopf
verschillende formaten. Edelstahl gehärtet; TX 40

Bekijken

 

 

 

 

 

Veilige oversteek voor dassen

Rob Veenbrink
Rob Veenbrink
Van het Utrechts Landschap

Door de versnippering van natuur hebben we de das lang niet meer gezien in Nederland. Inmiddels rukt de marterachtige weer aardig op en zien we hem ook op de Heuvelrug. Maar de oversteek van het ene gebied naar het andere gaat niet altijd goed: de afgelopen periode zijn er bij Driebergen twee dassen doodgereden. “Dieren hebben de drang om gebieden terug te veroveren die vroeger wél toegankelijk waren. Ze steken dan zomaar over en komen wel eens in aanraking met een auto. Dat maakte het noodzakelijk om een dassentunnel te graven onder de weg door bij de Traay in Driebergen”, vertelt Rob Veenbrink van het Utrechts Landschap.

Dassengaas tegen scherpe klauwen

“Op de hotspot hebben we een dassenraster geplaatst om de dieren te begeleiden naar de dassentunnel. Het hekwerk is geplaatst in samenwerking met Van Vliet Duurzaamhout, met wie we al sinds de jaren tachtig een goede relatie hebben”, legt Rob uit. “Dassen zijn grote roofdieren met scherpe klauwen. Als ze een obstakel tegenkomen, graven ze eronderdoor. Het raster aan twee kanten van de tunnel moet dus wel dassenbestendig zijn. Dit raster van Tornado gaas is een type raster dat geschikt is om dassen te weren. Het gaas wordt een stukje in de grond gegraven en heeft een smalle maasbreedte waar de das niet doorheen kan. ”

Klaar-over

Als Boswachter Beheer is Rob Veenbrink verantwoordelijk voor een deel van de natuurgebieden in de provincie Utrecht. “Mijn collega's en ik zetten ons in voor alle bomen, planten en dieren die geen stem hebben, maar wel recht op een plekje op deze mooie aardbol. Ecoducten en grote wildtunnels zijn aangelegd om ervoor te zorgen dat de versnipperde gebieden weer aangesloten worden. Zo houden we de diversiteit van alle soorten in stand en vergroten we die waar het kan. De dassentunnel bij Driebergen dient als klaar-over, maar is nog even wennen. Het gebruik van de tunnel zal gemonitord worden door een camera en wat zand in de tunnel om sporen te kunnen zien.”

Mountainbikers voor de das

De rol die mountainbikeclub MTB Utrechtse Heuvelrug in dit verhaal speelt, is bijzonder. Er is veel te doen over MTB’ers die dwars door de natuur crossen, maar deze MTB-club houdt van de natuur en trekt zich het dierenleed aan. Zozeer dat zij de aanleg van de dassentunnel financierden. “De fietsclub heeft uitgestippelde routes door het gebied gekregen waarvoor fietsers een vignet kopen. Van de opbrengst verzorgen wij het onderhoud van de routes en van de natuur. Deze steun uit onverwachte hoek is heel mooi.”

Deel dit artikel:

Productinformatie

Benieuwd naar de producten die we hebben gebruikt voor de realisatie van het dassenraster? Hieronder een overzicht:
 

Hollands hek Eiken h. 100 X 100 cm br.

Hollands hek Eiken
h. 100 X 100 cm br

Bekijken

 

Tornado® HT15/158/8 flex 50m badger fence 2.50mm

Tornado® HT15/158/8 flex
50m badger fence 2.50mm

Bekijken

 

Tornado® krammen 40X4.00mm 5kg (met weerhaak)

Tornado® krammen
40X4.00mm 5kg (met weerhaak)

Bekijken

 

Tornado® Gripple plus medium wire dia 2.00-3.25mm

Tornado® Gripple plus
medium wire dia 2.00-3.25mm

Bekijken

15X25X260cm Eiken industrie biels

Eiken industrie biels
15 X 25 X 260 cm

Bekijken

 

Kastanje hoek/spanpalen 3m00 Ø 14/16 geschild gepunt

Kastanje hoek/spanpalen
3m00 Ø 14/16 geschild gepunt

Bekijken

 

Kastanje palen 2m50 Ø 10/12 geschild gepunt

Kastanje palen
2m50 Ø 10/12 geschild gepunt

Bekijken

 

 

 

Maak kans op een uniek duurzaam bord!

Komt er bij jou ook alleen nog maar duurzaam hout in? Dan mag een mooi houten bord natuurlijk niet ontbreken. In samenwerking met Foretti geven wij een eiken bord weg met eigen tekst naar keuze t.w.v. € 245,00 excl. BTW. Je kunt kiezen tussen een informatiebord of een bewegwijzering. Mooi voor op een recreatiepark, bij een horecagelegenheid, in een natuurlandschap of bijvoorbeeld in de tuin. Meer info op onze website en in het artikel in dit magazine.

Lees het artikel

Hoe maak je kans?  

Ga naar onze Instagrampagina en volg vanvlietduurzaamhout en foretti.nl. Laat ons daar weten waar jij het unieke houten bord zou willen plaatsen en wie weet ontvang jij binnenkort wel dit mooie product! Op 7 juni maken we de winnaar bekend.

Van Vliet Duurzaamhout in een nieuw jasje

Van Vliet Duurzaam Kastanje HoutAl meer dan 25 jaar staat Van Vliet voor duurzaamheid: duurzaam Europees hout is onlosmakelijk met ons verbonden én we kiezen voor langdurige samenwerkingen. In deze jaren is ons logo ook met de tijd meegegaan en nu, in een jaar vol ontwikkelingen en veranderingen, hebben wij in samenwerking met Marcia van Diezijnvanmij onze huisstijl opnieuw een make-over gegeven. Een nieuwe kleur bestaande uit nachtblauw en houtgeel met daarbij een ander lettertype. Hierbij hebben we gekozen voor herkenbaarheid. Zowel op onze website, social media, in dit Inspiratie Magazine en alle andere communicatie-uitingen geven we onze identiteit weer en presenteren we ons graag als betrouwbare partner.

Nummer één in duurzaam Europees hout ®

Colofon

Dit magazine is een uitgave van Van Vliet Kastanjehout, Duurzaamhout.nl. Niets uit deze uitgave mag overgenomen worden zonder toestemming van Van Vliet Kastanjehout. Dat geldt ook voor beeldmateriaal.

Concept, redactie, tekst, technische realisatie: Lime C (www.lime-c.nl) en Websteen (www.websteen.nl).

Fotografie: Wilco van Dijen.

Ons online magazine ontvangen? Ons online magazine ontvangen?

Schrijf u in voor ons online magazine en blijf op de hoogte van onze nieuwe producten en projecten. In ons magazine vindt u onder andere interviews met onze klanten en geven wij u een inkijkje in ons bedrijf.