Inspiratie
Magazine
Van Vliet Duurzaamhout
De trend werd ruim 25 jaar geleden gezet
Gijs Mastenbroek Afrasteringen
Specialistisch vakwerk in afrasteringen
Natuurmonumenten
Praktisch werk en duurzaamheid

Van Vliet Duurzaamhout al ruim 25 jaar een begrip

Van Vliet Duurzaamhout
Van Vliet Duurzaamhout
Al ruim 25 jaar een begrip

Ruim 25 jaar geleden ging Cees van Vliet, oprichter van Van Vliet Duurzaamhout, op zoek in Engeland en Frankrijk naar geschikt kastanjehout. In ons magazine lees je hoe Cees en Andrew terugblikken op de pioniersfase van ons bedrijf. Ook vertelt Gijs Mastenbroek, specialist in het zetten van Tornadogaas, over onze jarenlange samenwerking en is Jan Quik van Natuurmonumenten aan het woord over hoe zij de keuze voor duurzaam maken. Laat je inspireren!

Deel dit artikel:

Van Vliet zette 25 jaar geleden met kastanjehout de trend

Cees van Vliet en Andrew Gall
Cees van Vliet en Andrew Gall
Terugblikken op de mooie beginjaren van Van Vliet Duurzaamhout

“Het was ergens in 1993 dat boswachter Andrew Gall van het Utrechts Landschap mij belde: ‘Kom Cees’, we gaan samen naar Engeland om kastanjehout te halen. Kastanjehout gaat de vervanging worden van het bewerkte hout.’ Ik was nog nooit in het buitenland geweest, maar ik pakte een paar spullen in en een paar dagen later zaten we in Engeland, op zoek naar kastanjehouten palen”, herinnert oprichter van Van Vliet Duurzaamhout, Cees van Vliet zich.

Van Vliet Duurzaamhout bestaat ruim 25 jaar. Cees van Vliet en Andrew Gall blikken terug op de pioniersfase van het bedrijf. “Nee, we konden zeker niet vermoeden dat ons bedrijf zo’n vlucht zou nemen. De groei zat er na inkoop van de eerste partijen kastanjehout direct in.” Andrew Gall lachend: “Ik denk dat mensen mij beter kennen als Willem. Toen ik net bij het Utrechts Landschap kwam werken, bleek dat mensen Andrew maar lastig vonden. Dan wordt het Willem, besloot ik.” Natuurbeschermers waren het er in die jaren over eens: er moest een vervanging gevonden worden voor bewerkte houten palen die in de grond werden gezet voor bijvoorbeeld afrasteringen. “Wij waren destijds bezig met een begrazingsproject in het gebied Breeveen vlakbij Leersum op de Utrechtse Heuvelrug. Om het vee bijeen te houden, was er een afrastering nodig. Geïmpregneerde palen vonden we echt niet meer kunnen, dus gingen we op zoek naar een alternatief en kwamen uit bij kastanjehout. Ik zocht alleen nog iemand die het kon importeren. Cees kende ik goed en samen vertrokken we voor drie dagen naar Engeland, waar hij het kastanjehout inkocht.

Vrienden voor het leven

Cees vervolgt: “Het hout uit Engeland voldeed nog niet helemaal aan mijn wensen, daarom besloot ik in Frankrijk te gaan kijken. Ik vond iemand die Frans sprak en samen belden we gemeentehuizen met de vraag of er houthandelaren waren die kastanjehout verkochten. We kwamen terecht in Zuid-Frankrijk. Naast elke wijnrank plaatst de boer een paaltje van kastanjehout. We dachten daar goed te zitten, maar de boeren vonden ons maar ‘rare Hollanders’. De wijn vloeide rijkelijk, maar tot zaken kwam het niet. Totdat ik een bosbouwer vond met duidelijk gevoel voor zaken en de handel. Terwijl de tolk een praatje maakte, keek ik rond op het terrein. Ik zag vrachtwagens staan en een flinke voorraad hout. Hoewel ik nog geen woord Frans sprak, klikte het met deze Fransman, de heer Rousseau, meteen. Nagenoeg direct werden we naast zakenpartners goede vrienden. Nog altijd ga ik naar hem toe op vakantie en komt hij met zijn vrouw regelmatig hier. Heel bijzonder.”

Trouwe vaste klantenkring

Cees van Vliet pakte vervolgens de zaken serieus en voortvarend aan en het bedrijf werd marktleider in kastanjehout. “We hebben prachtige trouwe klanten van het eerste uur waaronder Staatbosbeheer, Natuurmonumenten, het Utrechts Landschap, provincies en gemeenten. Maar ook campings, recreatieparken en particulieren.”

Pionier is volwassen geworden

Een aantal jaar geleden droeg Cees het stokje van de bedrijfsvoering over aan drie medewerkers. Gijs Dorrestijn, Ernst-Jan Damen en Marcel Dorrestijn hebben de dagelijkse leiding en brengen hun eigen kennis in het bedrijf. Ernst-Jan: “Ik werk al vanaf mijn zeventiende bij Van Vliet. Ik begon als stagiair en had een baantje in het weekend en vakanties. Het was 2001 en ik was net klaar met mijn studie toen Cees belde of ik bij hem kon komen werken. Ik zeg altijd: ik heb een opvoeding van thuis uit en een opvoeding van Cees van Vliet gehad. Cees is iemand die je in het diepe gooit en tegelijk een groot vertrouwen geeft. Van hem heb ik geleerd om goed voor klanten én leveranciers te zijn. Ondernemen is elkaar iets gunnen. Het gaat erom voor elkaar klaar te staan. Kwaliteit, service en vertrouwen in elkaar zijn belangrijker dan een goedkope prijs. Hoewel technologie ons veel brengt, blijft ons werk toch vooral mensenwerk. We zijn in die 25 jaar uitgegroeid van pionier tot een volwassen bedrijf, waar we heel trots op zijn.”

Deel dit artikel:

Afrasteren is specialistisch vakwerk

Gijs Mastenbroek
Gijs Mastenbroek
"Wij zijn specialist in het plaatsen van gaasafrasteringen al dan niet voorzien van stroom."

Zodra het vee weer naar buiten kan, groeit de vraag naar professionele rasters en omheiningen om het vee bij elkaar te houden en om ongewenste dieren buiten te houden. “Naast palen van duurzaam hout, kunnen we hekwerk, complete rasters van Tornadogaas en stroomdraad van Gallagher plaatsen. Het plaatsen van het gaas is specialistisch vakwerk. Daarvoor werken we samen met Gijs Mastenbroek Afrasteringen als een van onze vaste partners”, vertelt Ernst-Jan Damen, een van de eigenaren van Van Vliet Duurzaamhout.

“Zodra Van Vliet of een andere opdrachtgever mij belt voor een klus, ga ik altijd eerst ter plaatse kijken. Het is belangrijk om helder te krijgen welk stuk grond precies omheind moet worden en wat het doel is van de omheining. Schapen binnenhouden vergt een heel andere aanpak dan bijvoorbeeld een terrein afbakenen om te voorkomen dat mensen het gebied verstoren. Maar ik kijk ook naar de bodemsoort, of er bijvoorbeeld leidingen in de grond liggen en wat de kenmerken zijn van het landschap. Zo kan ik inschatten welke materialen er nodig zijn, maar ook wat er nodig is om de palen en het gaas te plaatsen”, vertelt Gijs Mastenbroek, eigenaar van Gijs Mastenbroek Afrasteringen in Ravenswaaij.

Familiebedrijf

Gijs Mastenbroek Afrasteringen is een familiebedrijf. ‘Mijn vrouw is verantwoordelijk voor het financiele en administratieve gedeelte en het werk in het buitengebied doe ik samen met mijn zoon.

Maar als het om een groot project gaat, schakelen we de hulp van anderen in. Zo zijn we als kleine organisatie flexibel, maar door de samenwerking met anderen kunnen we ook grote opdrachten aan. Bovendien hebben we de juiste apparatuur om rollen gaas in het land te plaatsen, strak te trekken en af te monteren.”

Kwaliteit en milieuvriendelijk

De samenwerking met Van Vliet Duurzaamhout gaat heel wat jaren terug. Gijs: “Eigenlijk vanaf het moment dat boeren en natuurbeheerders afstapten van geïmpregneerde palen, kwamen we Van Vliet tegen. Het duurzame kastanjehout waar we het gaas tegen plaatsen, is een mooi alternatief.”

Toen Van Vliet de mogelijkheid kreeg om de importlijn van het Tornadogaas uit Engeland op te zetten is Gijs Mastenbroek Afrasteringen al direct betrokken geweest als belangrijkste handels- en kennispartner van dit sterke gaas. Aanvoer en sortimentkeuze wordt door de bedrijven nog steeds onderling goed afgestemd evenals de grote voorraad. Gijs vervolgt: “Wij werken graag samen en we hebben beiden verstand van het Tornadogaas en het schrikdraad van Gallagher. Het gaas van Tornado is veelzijdig en enorm sterk. Door de hoge treksterkte kan er een dunnere draad worden gebruikt, zodat er minder zink nodig is dan bij andere gaassoorten. Dat betekent dus ook weer minder milieubelastend ten opzichte van andere merken met dikkere draad.”

Bij afrasteringen wordt vaak gedacht aan het binnenhouden van koeien of schapen in een weiland. Maar er zijn ook hele andere projecten, waarbij Van Vliet Duurzaamhout en Gijs Mastenbroek Afrasteringen de handen ineenslaan. Gijs: “We kregen de vraag om een heel groot zonnepanelenveld te omheinen. De uitdaging was om een omheining te realiseren wat mensen en dieren buiten houdt, maar wel vriendelijk oogt. Ik denk dat we iets heel moois hebben neergezet dat mooi wegvalt in het landschap.” Ernst-Jan besluit: “Het is mooi dat we onze klanten met deze mooie samenwerkingen van A tot Z kunnen helpen. Niet alleen bij het maken van de juiste keuzes maar ook met het plaatsen, wij zijn blij en trots op deze samenwerking.”

Deel dit artikel:

Onze producten leveren een positieve bijdrage aan de natuur

Anna Beekelaar
Anna Beekelaar
PR- en marketingmedewerker

“Ongeveer vijf jaar geleden kwam ik bij Van Vliet Duurzaamhout werken op de administratie en in de sales. Tegenwoordig doe ik de PR en marketing. Zo ben ik o.a. verantwoordelijk voor de social mediakanalen, ons online magazine, de advertenties, het organiseren van alle beurzen waar wij aan deelnemen en het klantcontact met Duitsland”, vertelt Anna Beekelaar.

“De marketing en PR is leuk en afwisselend werk waar ik mij in de ochtenden bij Van Vliet mee bezig houd. Ik ben vorig jaar moeder geworden en kan de zorg voor mijn dochter zo goed combineren. Ik ben er trots op om een bijdrage te leveren aan dit bedrijf. Onze producten zijn duurzaam en leveren een positieve bijdrage aan de natuur. We lopen voorop als het gaat om het verminderen van de CO₂-uitstoot.”

Anna Beekelaar is PR- en marketingmedewerker bij Van Vliet Duurzaamhout. “Naast duurzaam zijn onze producten ook fraai en sluiten aan bij het natuurlijk landschap. Het is boeiend werk om de prachtige foto’s van onze projecten te delen op social media. Door online reacties, koopgedrag en interesses te volgen geeft ons informatie waar (potentiële) klanten belangstelling voor hebben. Het werkt voor mij motiverend dat ik mijn eigen draai kan geven aan mijn werk en dat ik mijn creativiteit erin kwijt kan. Bovendien hebben we een fijn team en zijn we goed op elkaar ingespeeld.”

Deel dit artikel:

Alles wat Natuurmonumenten doet is duurzaam

Jan Quik
Jan Quik
Coördinator natuurbeheer bij Natuurmonumenten

Natuurmonumenten heeft 700.000 leden en begunstigers en beheert landgoederen, kastelen en ruim 115.000 hectare bos- en natuurterrein. Als boerenzoon vindt Jan Quik van Natuurmonumenten het leuk om de verbindende factor te zijn tussen de agrarische ondernemer en natuurbeheer. Hij heeft er een mening over: “Ik denk dat het gewoon samen kan.”

Boswachter zonder bos

“De agrarische sector kan niet zonder de natuur en omgekeerd. Mijn uitdaging daarin is de functie van bruggenbouwer”, zegt coördinator natuurbeheer Jan Quik. “Mijn regio loopt vanaf de Biesbos tot Nijmegen, langs de Maas. Daar coördineer ik de praktische planning zoals maaien, rasters plaatsen en vee naar de percelen brengen. Kenmerkend voor dit gebied zijn de vele uiterwaarden en graslanden, maar er is weinig bos. Ik ben eigenlijk een boswachter zonder bos. In mijn beheereenheid wordt veel nieuwe natuur gemaakt. We richten bijvoorbeeld uiterwaarden in en maken nieuw grasland van unieke soorten. Duurzaamheid vind ik daarbij heel belangrijk, want als we niet goed zorgen voor de omgeving waar we wonen, werken en recreëren, vernietigen we onszelf.”

125 kilometer afrastering

Vanaf zijn eerste werkdag bij Natuurmonumenten, zo’n 12,5 jaar geleden, werkt Jan al samen met Van Vliet Duurzaamhout. De kastanje palen van Van Vliet vormen in totaal 125 kilometer aan afrastering rond terreinen waar koeien lopen. Elk jaar wordt gecontroleerd of de afrastering weer een seizoen mee kan. “Om de vier meter staat een paal, dus reken maar uit hoeveel dat er zijn. We gebruiken ook veel duurzaam rondhout van Van Vliet voor de vier eendenkooien in ons gebied. Ze leveren maatwerk en zoeken een oplossing als je onverwacht iets nodig hebt. Toen er ’s nachts 16 poorten werden gestolen, zaten we echt omhoog. Van Vliet snapt zo’n probleem en past er een mouw aan: de volgende dag waren er al nieuwe poorten. Een unieke service waarvoor ik nog steeds heel dankbaar ben.”

Duurzame kringlooplandbouw

“Alles wat wij doen is duurzaam en dat is een van de redenen dat wij samenwerken met Van Vliet Duurzaamhout. Net als ik, houden ze van praktisch werk en streven duurzaamheid na. Kwaliteit leveren valt daar ook onder; je zet liever iets neer voor langere tijd. Goede kwaliteit betekent minder snelle vervanging en minder uitstoot. Ik zit bijvoorbeeld ook in een Europees duurzaamheidsproject. Wij maaien heel veel graslanden en houden gras over dat niet geschikt is voor de landbouw. Daarvan willen de deelnemers isolatie maken voor woningbouw als vervanger van glaswol. Heel mooi om een grondstof te maken van natuurlijk afval. Natuurmonumenten wil naar duurzamere kringlooplandbouw. Er komen vraagstukken bij als: wat moet een landbouwbedrijf daarvoor veranderen en hoe kan de regelgeving worden aangepast zodat het interessant wordt. Heel leuk om over zulke complexe vraagstukken mee te denken. Al zou ik eigenlijk wel weer meer het veld in willen, want buiten gebeurt het.”

Deel dit artikel:

Producten en ontwikkelingen
A+ kwaliteit kastanjehout uit Italië

Nergens groeit kastanjehout zo mooi als in Italië. Het mediterrane klimaat draagt bij aan de groei van deze prachtige, hoge bomen waar balken, planken en palen van gemaakt worden. Dit (A-kwaliteit) kastanjehout komt vervolgens vanuit Italië per trein Nederland binnen, waardoor het minder CO₂ uitstoot. Het hout heeft een prachtige uitstraling waarbij het in de buitenlucht mooi vergrijsd. Het hout hoeft niet behandeld te worden voordat het in contact komt met grond of water.

Deel dit artikel:

Nieuwe Webshop

Momenteel zijn wij druk bezig met onze nieuwe webshop. Onze webshop is, zoals u misschien hebt gemerkt, flink verouderd. Daarom zullen wij vanaf het voorjaar onze nieuwe webshop introduceren! Naast dat deze webshop veel gebruiksvriendelijker gaat worden, kunt u uw eigen bestelhistorie inzien, de actuele voorraad en zullen de producten duidelijker te bekijken zijn.

Deel dit artikel:

Stichting Bijzonder Bos

Voor Stichting Bijzonder Bos hebben wij in de Utrechtse Heuvelrug verschillende producten mogen plaatsen. Zo zijn er klaphekjes, meubilair en kastanjehouten post &rail geplaatst. Deze stichting heeft, bij ons in de buurt, een gedenkbos waar mensen een boom kunnen planten ter herinnering aan een speciaal moment. Meer weten over dit project of over Stichting Bijzonder?

Lees meer

Deel dit artikel:

Nieuw: Duurzame auto-oplaadpaal

In samenwerking met onze partner Timberlab en Van Der Sijs hebben we een oplaadpaal gerealiseerd; dat kan in verschillende duurzame houtsoorten. Het slimme laadsysteem voldoet aan de hoogste normering, (100% ZE en EV Ready) waardoor het extra veilig en betrouwbaar is. Meerdere energiebronnen kunnen aan het systeem gekoppeld worden (zonnepanelen, wind en opgeslagen energie van en naar batterijen). Dat deze auto-oplaadpaal van Europees duurzaam hout gemaakt is, maakt de paal niet alleen duurzamer, maar ook één met de natuur.

Deel dit artikel:

Peter Kuipers Munneke op de Groene Sector Vakbeurs

Op 14, 15 en 16 januari staan wij weer op de Groene Sector Vakbeurs in Hardenberg. Hét kennis- en netwerkmoment voor de groene branche. Deze editie zal weerman Peter Kuipers Munneke op onze uitnodiging twee lezingen doen. De eerste zal gaan over klimaatverandering in Nederland en hoe de groene sector daarop kan inspelen. Tijdens de tweede lezing vertelt hij over duurzaam werken en bouwen met o.a. duurzaam hout.

Deel dit artikel:

Van Vliet Duurzaamhout is op zoek naar jou!

Wil je graag aan de slag in een dynamische omgeving en werken voor klanten zoals dierentuinen, recreatieparken of Staatsbosbeheer? Dan wijn wij op zoek naar jou! Bekijk de openstaande vacatures:


Vacature

Logistiek medewerker

Bekijken

 

Vacature

Verkoper binnendienst

Bekijken

 

Vacature

Stage

Bekijken

Deel dit artikel:

Nummer één in duurzaam Europees hout ®

Colofon

Dit magazine is een uitgave van Van Vliet Kastanjehout, Duurzaamhout.nl. Niets uit deze uitgave mag overgenomen worden zonder toestemming van Van Vliet Kastanjehout. Dat geldt ook voor beeldmateriaal.

Concept, redactie, tekst, technische realisatie: Lime C (www.lime-c.nl) en Websteen (www.websteen.nl).

Fotografie: Wilco van Dijen.

Ons online magazine ontvangen? Ons online magazine ontvangen?

Schrijf u in voor ons online magazine en blijf op de hoogte van onze nieuwe producten en projecten. In ons magazine vindt u onder andere interviews met onze klanten en geven wij u een inkijkje in ons bedrijf.