In dierentuin GaiaZOO voeren duurzaamheid en natuurlijke materialen de boventoon
De dieren hebben de vrijheid om rond te lopen in GaiaZOO en bezoekers kunnen ze zonder belemmering bewonderen. “Niet dat de leeuwen hier loslopen hoor”, vertelt manager bouw en techniek Jaap Bakker. “Maar we hebben natuurlijke afrasteringen zoals een singel rond het apeneiland. De dieren hebben de ruimte om natuurlijk gedrag te vertonen en bezoekers staan oog in oog met ’s werelds mooiste dieren.”
Natuurlijke materialen
Jaap Bakker heeft een leuke en veelzijdige baan. Naast facilitaire ondersteuning is hij betrokken bij het ontwerpen en onderhouden van dierverblijven, terreinen en waterpartijen in GaiaZOO. “Leeuwen vrij laten lopen is iets ingewikkelder dan bijvoorbeeld giraffen of apen. Maar waar een afrastering nodig is, gebruiken we duurzaam hout. Het park in Kerkrade werd in 2004 geopend en vanaf de eerste dag levert Van Vliet alle kastanjehout, vooral voor de volièrepalen, vlonders en afrasteringen.”
Duurzaam en verantwoord
Vorig jaar heeft het park de Green Key certificering behaald. “We willen alles duurzaam en verantwoord doen. Daarom gebruiken we zo min mogelijk verf en zoveel mogelijk natuurlijke materialen zoals kastanjehout. In het hele park is geen tropisch hardhout te vinden; alles is mooi en verantwoord hout. In plaats van gegalvaniseerd staal of zink, kiezen we voor een mooie lariksplank, al moeten we die na 10 jaar vervangen. Het ziet er gewoon mooier uit en is duurzamer. We kopen ook groene energie en wekken op kleine schaal energie op met zonnepanelen.”
Dierencollectie
GaiaZOO ziet het als haar missie om bezoekers te laten ervaren hoe bijzonder onze aarde is; educatie is een van de speerpunten. “We willen dat mensen een leuke dag hebben, maar ook iets opsteken in het park”, zegt Jaap. “Dat doen we met bebording, rondleidingen en informatie van het personeel. Kennisdeling vind ik belangrijk, ook met andere parken. Er wordt heel goed samengewerkt. De dieren van alle dierentuinen zijn eigenlijk onderdeel van een collectie, dieren worden niet verkocht. Als wij een giraf willen, wordt er in Europees verband of zelfs wereldwijd een aanvraag gedaan. Voldoe je aan alle eisen, dan krijg je er een van een dierentuin die bijvoorbeeld net jonge giraffen heeft. Dat werkt al 30 jaar zo om inteelt en wildvang te voorkomen.”