Inspiratie
Magazine
TV-kok Hugo Kennis
Reële zoektocht naar duurzaamheid
Camping Bakkum
Wij omarmen de natuur
GaiaZOO
Natuurlijke uitstraling, duurzame keuzes

Duurzaamhout voor speeltuinen, recreatieparken, dierentuinen en moestuinen!

De natuur en ons hout
De natuur en ons hout

Steeds vaker wordt ons duurzame hout gebruikt in speeltuinen, recreatieparken en dierentuinen. Van ons hout worden de prachtigste producten gemaakt. Het is mooi te zien dat veel van onze klanten de passie voor de natuur delen. In deze editie bezochten we dierentuin GaiaZoo in het zuidelijkst puntje van Nederland. Hier zijn we al vanaf het begin bij betrokken. En de oudste camping van Nederland, Camping Bakkum waar duurzaamheid de boventoon voert, deelt in dit magazine haar verhaal. Nu eerlijke voeding aan belangstelling groeit, groeit ook de aandacht voor moestuinen. Wij hielpen TV-kok Hugo Kennis aan de materialen voor de inrichting van zijn tuin. Laat u inspireren!

Deel dit artikel:

Reële zoektocht naar duurzaamheid zonder luxe te laten

Hugo Kennis
Hugo Kennis
TV-kok Hugo Kennis deelt visie over duurzaamheid

TV-kok Hugo Kennis probeert zo veel mogelijk zelfvoorzienend te zijn. In zijn moestuin verbouwt hij zijn eigen groente, met zonnepanelen regelt hij zijn stroomvoorziening, hij vangt regenwater op voor de moestuin en zorgt voor zijn eigen afvalverwerking. “Ik onderneem een reële zoektocht naar duurzaamheid zonder de luxe van het leven te laten. En via mijn werk probeer ik anderen te inspireren en iets mee te geven van mijn zoektocht. Ik vind dat belangrijk, want eerlijk gezegd vind ik dat de mensheid vooral de wereld aan het slopen is.”

Hugo kan zich storen aan zogenaamde foodtrends die inspelen op de gezondheid maar tegelijk bijzonder slecht zijn voor het milieu. “Neem avocado’s. In 2018 werden 16 miljoen avocado’s verscheept naar Nederland; krankzinnig! Weet je wel hoe we het milieu belasten met deze foodtrend? Voor elke kilo avocado is 1000 liter water nodig. Dat terwijl bijvoorbeeld onze broccoli van Nederlandse bodem slechts 110 liter nodig heeft per kilo en vele malen voedzamer is. En dan palmolie”, vervolgt Hugo. “Zeer geliefd onder veganisten. Weet je dat er wereldwijd jaarlijks 47 miljoen ton palmolie geproduceerd wordt? Voor het vergaren van al deze miljoenen liters palmolie worden er ontelbare hectares regenwoud gekapt. Elk uur wordt er voor een oppervlakte van 300 voetbalvelden aan oerwoud gekapt om plaats te maken voor palmolieplantages. Bewust kies ik in mijn recepten voor alternatieven die minder milieubelastend zijn.”

Als kind wilde ik boer worden

“Met de mogelijkheid te koken met groente uit mijn eigen moestuin, valt alles wat ik toe nu toe gedaan heb helemaal op z’n plek”, aldus Hugo. Zijn opa was jager, zijn oma maakte van het wild dat opa schoot de heerlijkste gerechten. “Ik vond dat fascinerend, dat je iets vanuit de natuur zelf helemaal kon klaarmaken. Hij wilde als kind het liefst boer worden. “Ik mocht van mijn moeder een stukje tuin gebruiken. Daar liet ik groenten groeien maar ik hield ook dieren.” Lachend: “Toen ik elf jaar was had ik 411 cavia’s die ik verkocht aan dierenwinkels.” Uiteindelijk koos hij voor de koksschool, werkte in restaurants en deed vervolgens de toneelopleiding. Na rollen in musicals en de televisieserie Spangas, kreeg hij de mogelijkheid TV-kok te worden.

Gedeelde filosofie over duurzaamheid

“Van RTL kreeg ik de vraag of ik interesse had in het maken van een kookprogramma met groenten uit mijn eigen moestuin. Het leek me geweldig, maar de moestuin moest er eerst komen. En die kwam er, binnen één week! Met de producent ging ik naar de beurs Tuinidee. Daar zag ik de producten van Van Vliet Kastanjehout en ik was meteen verkocht. Inmiddels ben ik verhuisd en heb ik een grotere moestuin, lopen er kippen en ook hier is alles afgezet en aangelegd met duurzaam hout van Van Vliet. We hebben dezelfde filosofie als het gaat om duurzaamheid. Dus dat klikt gewoon. Prettig ook dat er meegedacht wordt over de aanleg en het ontwerp. En uiteraard ziet het er mooi uit.”

“Ik hoop dat mensen met het kijken naar mijn programma’s wat bewuster worden van de mogelijkheden die Nederlandse producten bieden. Vis, vlees, groente; het is hier allemaal dichtbij en van fantastische kwaliteit. Ik wil graag actief mijn zoektocht naar duurzaamheid uitdragen met het doel ook anderen te inspireren. Als dat lukt, dan ben ik in mijn missie geslaagd.”

Gebruikte materialen in de moestuin van Hugo Kennis

  • Kastanje shutterschermen met kastanje vierkante palen
  • Kastanje schapenhek (Frans 120 cm hoog) met gekloofde kastanje palen
  • Kastanje veldpoortjes
  • Eiken planken en kastanje palen voor de moestuinbakken
  • Eikenhout en kastanje palen voor kippenhok
  • Heidemat
  • Boomstam picknicktafel in het boomgaardje

De moestuin is aangelegd door Leuverink Tuinen, een vaste klant van Van Vliet.

Deel dit artikel:

Camping Bakkum: accommodaties en recreatie tussen de duinen

Frank van der Tuin
Frank van der Tuin
Teamleider technische dienst

Dat camping Bakkum de alleroudste camping van Nederland is, zie je er zeker niet aan af. Ze bestaan sinds 1914 maar gaan goed met hun tijd mee. Op dit moment wordt er verduurzaamd door toepassing van duurzamer waterverbruik en verwarming van water door zonnepanelen. “Wij omarmen duurzaamheid en zijn ons bewust dat de omgeving ook ons product is”, vertelt de trotse teamleider technische dienst Frank van der Tuin.

Noordhollands Duinreservaat

Camping Bakkum is een grote camping met 1800 plaatsen die in een natuurlijke omgeving liggen: middenin het Noordhollands Duinreservaat vlakbij het strand, door Natura 2000 beschermd. Reden te meer om de balans tussen natuurbehoud en recreatie in evenwicht te houden. Daarom is ‘natuurgericht kamperen’ het uitgangspunt. “We passen op onze drie campings duurzaam hout toe in de vorm van kastanje- en eikenhouten hekwerken. Dat is niet alleen duurzaam, maar vormt ook een mooi en sfeervol beeld. Je ziet het vaak op foto’s; mensen vinden het mooi en geeft een gevoel dicht bij de duinen of het strand te zijn.”

Vleermuisvriendelijk

“De samenwerking met Van Vliet Kastanjehout is er al zeker 15 jaar. Naast de hekwerken levert Van Vliet ons afvalbakken, houten slagbomen en banken. En ze vervangen ook de openbare straatverlichting door lantaarns van duurzaam hout met ledverlichting waardoor we op energieverbruik beter scoren. Zelfs de amberkleur van de armaturen is afgestemd op de natuur: vleermuisvriendelijk. In het duingebied rondom de camping wordt dat ook toegepast en daar willen we graag op aansluiten.”

Tussen verstedelijking en natuur

Tijdens de grote reorganisatie van de camping in 2004 zijn hoogwaardige voorzieningen gerealiseerd, zoals tien sanitair gebouwen. Die worden op dit moment verduurzaamd. De camping heeft een gouden Green Key, certificaat voor duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen in de recreatiebranche. “Ons recreatiebedrijf ligt tussen verstedelijking en natuur. Wij krijgen gasten uit de regio, maar ook vanuit het Ruhrgebied. Ze overnachten bij ons en genieten van zee, strand en duinen. Ons recreatieteam neemt de kinderen educatief aan de hand door de natuur. Ook watersportactiviteiten zoals kiten zijn erg in trek, daarom hebben we een samenwerking met de surfschool en het strandpaviljoen. Tegen de verstedelijking in willen we onze gasten ook in de toekomst een fijne plek blijven bieden.”

Deel dit artikel:

Bij Van Vliet zitten de natuur en duurzaamheid in het DNA

Ernst-Jan Damen
Ernst-Jan Damen
Ons team voelt als een familie

“Ik ben supertrots op ons bedrijf, op ons team en het mooie product dat wij leveren. Langs de kust, in de duinen, op recreatieterreinen, wandelgebieden en op steeds meer andere plekken waar veel mensen komen, zie je ons duurzame hout. Wij maken heel bewuste keuzes en gaan voor de lange termijn. Niet alleen wat betreft onze samenwerkingen maar ook als het gaat om onze producten”, vertelt Ernst-Jan Damen, mede-eigenaar van Van Vliet Kastanjehout.

Ernst-Jan begon in 1998 als stagiair bij Van Vliet. “Ik studeerde Bos- en Natuurbeheer op Hogeschool Larenstein in Velp. Later deed ik vakantiewerk en in de weekenden werkte ik bij Van Vliet en deed van alles; van het terrein aanvegen tot klanten helpen en bestellingen verwerken. Nu houd ik mij bezig met inkoop van ons hout bij zagerijen in Frankrijk, Engeland en Italië en ben ik mede-verantwoordelijk voor verkoop- en marketingbeleid. Daarnaast stuur ik ons team aan bij het realiseren van onze financiële en maatschappelijke doelstellingen en help ik de focus te houden op duurzaam ondernemerschap.”

Synergie tussen de natuur en houthandel

In 2006 namen Ernst-Jan, Gijs Dorrestijn en Marcel Dorrestijn het stokje over van eigenaar Van Vliet. ”Vanaf het begin dat ik hier werk, ben ik enthousiast over de mooie synergie tussen de natuur en ons als houthandel. Van de grondstoffen uit de natuur worden de prachtigste duurzame houtproducten gemaakt. Bovendien kiezen we bewust voor leveranciers die zorgvuldig omgaan met bosbeheer. Wij oogsten nu wat er een generatie eerder is bedacht en de bossen groeien terug voor de generaties na ons. We hebben veel overleg met de zagerijen waarmee we samenwerken en de natuur is altijd leidend. Dat is niet altijd makkelijk want de vraag is soms groter dan het aanbod. Maar wij wijken niet af van de duurzame keuzes die we maken. Dat zit helemaal in ons DNA.”

Duurzaamheid steeds vaker herkend en erkend

“In de beginjaren dat we met ons kastanjehout op beurzen stonden vroegen mensen zich echt af wat ze er mee moesten”, herinnert Ernst-Jan zich. Bij ons werden kromme natuurlijke palen verkocht in een tijd dat er nog heel veel kunststof gebruikt werd voor picknickbanken en bijvoorbeeld speeltoestellen. “Nu zie je ons product overal. In speeltoestellen, boomhutten, hoteldesigns; het is geweldig wat onze klanten allemaal weten te bedenken, vaak ook in samenspraak met ons. En dat onze filosofie van duurzaamheid steeds vaker wordt herkend en erkend; dat is fantastisch. We zijn vol vertrouwen deze weg als team ingeslagen en aan alle kanten krijgen we de bevestiging  dat deze keuze helemaal klopt.”

Deel dit artikel:

In dierentuin GaiaZOO voeren duurzaamheid en natuurlijke materialen de boventoon

Jaap Bakker
Jaap Bakker
Manager bouw & techniek

De dieren hebben de vrijheid om rond te lopen in GaiaZOO en bezoekers kunnen ze zonder belemmering bewonderen. “Niet dat de leeuwen hier loslopen hoor”, vertelt manager bouw en techniek Jaap Bakker. “Maar we hebben natuurlijke afrasteringen zoals een singel rond het apeneiland. De dieren hebben de ruimte om natuurlijk gedrag te vertonen en bezoekers staan oog in oog met ’s werelds mooiste dieren.”

Natuurlijke materialen

Jaap Bakker heeft een leuke en veelzijdige baan. Naast facilitaire ondersteuning is hij betrokken bij het ontwerpen en onderhouden van dierverblijven, terreinen en waterpartijen in GaiaZOO. “Leeuwen vrij laten lopen is iets ingewikkelder dan bijvoorbeeld giraffen of apen. Maar waar een afrastering nodig is, gebruiken we duurzaam hout. Het park in Kerkrade werd in 2004 geopend en vanaf de eerste dag levert Van Vliet alle kastanjehout, vooral voor de volièrepalen, vlonders en afrasteringen.”

Duurzaam en verantwoord

Vorig jaar heeft het park de Green Key certificering behaald. “We willen alles duurzaam en verantwoord doen. Daarom gebruiken we zo min mogelijk verf en zoveel mogelijk natuurlijke materialen zoals kastanjehout. In het hele park is geen tropisch hardhout te vinden; alles is mooi en verantwoord hout. In plaats van gegalvaniseerd staal of zink, kiezen we voor een mooie lariksplank, al moeten we die na 10 jaar vervangen. Het ziet er gewoon mooier uit en is duurzamer. We kopen ook groene energie en wekken op kleine schaal energie op met zonnepanelen.”

Dierencollectie

GaiaZOO ziet het als haar missie om bezoekers te laten ervaren hoe bijzonder onze aarde is; educatie is een van de speerpunten. “We willen dat mensen een leuke dag hebben, maar ook iets opsteken in het park”, zegt Jaap. “Dat doen we met bebording, rondleidingen en informatie van het personeel. Kennisdeling vind ik belangrijk, ook met andere parken. Er wordt heel goed samengewerkt. De dieren van alle dierentuinen zijn eigenlijk onderdeel van een collectie, dieren worden niet verkocht. Als wij een giraf willen, wordt er in Europees verband of zelfs wereldwijd een aanvraag gedaan. Voldoe je aan alle eisen, dan krijg je er een van een dierentuin die bijvoorbeeld net jonge giraffen heeft. Dat werkt al 30 jaar zo om inteelt en wildvang te voorkomen.”

Deel dit artikel:

Producten en ontwikkelingen
Nieuw: Gallagher 3 in 1 Schrikdraadapparaat geschikt voor lichtnet, batterij en zonne-energie

Het nieuwe Gallagherschrikdraadapparaat beschikt over een unieke batterij, die zich automatisch aanpast aan het powerniveau van de batterij. Als de energie in de batterij afneemt, past de pulse zich aan, zodat er zo lang mogelijk stroom blijft staan op de afrastering. Verder is er een zonnepaneelkit, zodat het apparaat op zonne-energie werkt en hiermee ook gelijk diefstalproof is!

Meer informatie

Deel dit artikel:

Nieuw: Kastanje cilindrisch gefreesde palen

Deze duurzame kastanje cilindrisch gefreesde palen afkomstig uit Italië zijn ideaal wanneer een vaste diameter over de gehele lengte van de paal gewenst is. Zo worden ze door een klant in het Waddengebied gebruikt als bebordingspalen in de zee. Ook voor toepassingen waarbij vrijwel splintervrije palen nodig zijn, is dit een uitstekende oplossing. Wisten jullie dat bijna heel Venetië op kastanje palen staat?

Meer informatie

Deel dit artikel:

Nieuw: Duurzame verlichting met watertappunt

Sinds kort kunnen we (verlichtings) palen voorzien van een watertappunt. Zeer geschikt voor op campings, maar ook in tuinen. Het watertappunt kan op een lariks, kastanje of eiken (verlichtings) paal gemaakt worden. Het geheel is perfect te combineren met een oplaadpunt.

Meer informatie

Deel dit artikel:

Moose Färg Pansar: Ecologische waterafstotende behandeling van hout

Pansar is een unieke waterafstotende behandeling voor alle soorten hout. Het zorgt ervoor dat de poriën van het hout worden afgesloten, waardoor het waterafstotend wordt. Het hout blijft wel ademen, maar neemt geen water meer op. Het is geen beits of lak. Verder zorgt het voor behoud van de natuurlijke kleur en beschermt het hout tegen o.a.  uv-straling, schimmels en verwering. Het product is geschikt voor zowel binnen als buitengebruik, is volledig ecologisch, houdt wel 10 tot 15 jaar!

Meer informatie

Deel dit artikel:

Outdoor Gelderland 2019: Duurzaamheid in sport

Ook dit jaar sponsoren en verhuren wij kastanje hekwerk voor het evenement Outdoor Gelderland. Van woensdag 3 juli t/m zondag 7 juli is dit de locatie om te zijn waar topsport, het bedrijfsleven en paardensportliefhebbers samen komen. Het evenement vindt plaats op Sportcentrum Papendal in Arnhem. Hier kan je genieten van olympische paardensporters, een uitgebreide winkelpromenade, diverse restaurants, en voor de kinderen is er een uitgebreid kinderdorp.

Meer informatie

Deel dit artikel:

Nummer één in duurzaam Europees hout ®

Colofon

Dit magazine is een uitgave van Van Vliet Kastanjehout, Duurzaamhout.nl. Niets uit deze uitgave mag overgenomen worden zonder toestemming van Van Vliet Kastanjehout. Dat geldt ook voor beeldmateriaal.

Concept, redactie, tekst, technische realisatie: Lime C (www.lime-c.nl) en Websteen (www.websteen.nl).

Fotografie: Wilco van Dijen.

Ons online magazine ontvangen? Ons online magazine ontvangen?

Schrijf u in voor ons online magazine en blijf op de hoogte van onze nieuwe producten en projecten. In ons magazine vindt u onder andere interviews met onze klanten en geven wij u een inkijkje in ons bedrijf.