Kwintelooyen: een uniek stukje natuur
“We zijn heel zuinig op dit unieke stukje natuur”, aldus boswachter Bert van de Haar over recreatiegebied Kwintelooyen dat deel uitmaakt van de Utrechtse Heuvelrug. “Drie jaar geleden telden biologen er 1.581 plant- en diersoorten. Daarvan staan er 75 op de rode lijst, zoals zandhagedissen, rugstreeppadden, diverse soorten orchideeën, de grondster en kleine tijm. Dat is heel bijzonder.”
“Het natuurgebied is een voormalige zandafgraving”, vertelt Bert. “Bij de aanleg van het gebied, 23 jaar geleden, is de afgegraven bosgrond in depot bewaard. Die supervruchtbare grond vormde jaren later een goede voedingsbodem voor een enorme diversiteit aan flora en fauna. Samen met de huisbioloog heeft Bert een beheerplan geschreven voor de komende 3 jaar. “Dat is deels een herstelplan omdat er achterstand was. Als je niks doet, groeit het gebied dicht en wordt het een eenzijdig bos met overwoekeraars als berken en bramen. Juist de variatie maakt het terrein zo aantrekkelijk voor flora en fauna, én voor wandelaars. Jaarlijks komen 200.000 recreanten er tussen zonsopgang en zonsondergang wandelen, mountainbiken en vooral genieten van de natuur. Bij het laatste onderzoek werd Kwintelooyen door bezoekers hooggewaardeerd met een 8,4.”
Kastanjehouten raster
“Grazers houden het terrein open. Zo wordt het teruggebracht naar de oorspronkelijke vegetatie met afwisselend heide, berken, eiken en meidoorns. Van Vliet Kastanjehout heeft in februari 2018 de helft van Kwintelooyen afgerasterd met een mooi nieuw kastanjehouten hek van 3,5 km met stroomdraad van het merk Gallagher, klaphekken en een wildrooster. De 10 roodbonte Hereford-stieren die er sindsdien rondlopen zijn onze harde werkers die het terrein afgrazen. En twee keer per jaar loopt er een herder met zijn schaapskudde door heen. Ook de schapen zijn gulzige grazers.”
Educatief
In het nieuwe raster zijn door Van Vliet Kastanjehout speciale in- en uitgangen voor mountainbikers gemaakt. “Van Vliet begrijpt goed wat we willen wat betreft functionaliteit en uitstraling. Er is veel ruimte voor sport in Kwintelooyen. Ook zijn we bezig met een educatief programma voor schoolkinderen. We willen met ze aan de wandel, heel veel vertellen en laten zien en het besef bijbrengen dat we met z’n allen heel zuinig moeten zijn op dit stukje natuur. Omdat dat geldt voor de hele Heuvelrug, wordt het programma opgesteld in samenwerking met collega’s van andere landgoederen. Laten we het gebied met elkaar beheren en behouden zodat we ervan kunnen blijven genieten.”