Inspiratie
Magazine
Kwintelooyen
Een uniek stukje natuur
Maarten de Visser en team
Boomhutten en faunatorens van duurzaam hout
Boomhut Battle
Boomhuttenbouwer Rob van der Wulp

De voorjaarsdrukte is al vroeg begonnen

We zijn al flink aan de slag om voor de recreatiebranche alles klaar te maken voor een nieuw seizoen. En volgen we de ontwikkelingen rondom de Brexit natuurlijk op de voet om onze leveringen vanuit Engeland ook op de lange termijn te kunnen garanderen. De belangstelling voor ons duurzaam hout is nog altijd groeiend; de uitstraling is positief, omdat ons hout bijdraagt aan de CO2-reductie. Graag nemen wij u mee in ons magazine langs mooie toepassingen en bijzondere projecten. Veel leesplezier.

Kwintelooyen: een uniek stukje natuur

Bert van de Haar
Bert van de Haar
Boswachter

“We zijn heel zuinig op dit unieke stukje natuur”, aldus boswachter Bert van de Haar over recreatiegebied Kwintelooyen dat deel uitmaakt van de Utrechtse Heuvelrug. “Drie jaar geleden telden biologen er 1.581 plant- en diersoorten. Daarvan staan er 75 op de rode lijst, zoals zandhagedissen, rugstreeppadden, diverse soorten orchideeën, de grondster en kleine tijm. Dat is heel bijzonder.”

“Het natuurgebied is een voormalige zandafgraving”, vertelt Bert. “Bij de aanleg van het gebied, 23 jaar geleden, is de afgegraven bosgrond in depot bewaard. Die supervruchtbare grond vormde jaren later een goede voedingsbodem voor een enorme diversiteit aan flora en fauna. Samen met de huisbioloog heeft Bert een beheerplan geschreven voor de komende 3 jaar. “Dat is deels een herstelplan omdat er achterstand was. Als je niks doet, groeit het gebied dicht en wordt het een eenzijdig bos met overwoekeraars als berken en bramen. Juist de variatie maakt het terrein zo aantrekkelijk voor flora en fauna, én voor wandelaars. Jaarlijks komen 200.000 recreanten er tussen zonsopgang en zonsondergang wandelen, mountainbiken en vooral genieten van de natuur. Bij het laatste onderzoek werd Kwintelooyen door bezoekers hooggewaardeerd met een 8,4.”

Kastanjehouten raster

“Grazers houden het terrein open. Zo wordt het teruggebracht naar de oorspronkelijke vegetatie met afwisselend heide, berken, eiken en meidoorns. Van Vliet Kastanjehout heeft in februari 2018 de helft van Kwintelooyen afgerasterd met een mooi nieuw kastanjehouten hek van 3,5 km met stroomdraad van het merk Gallagher, klaphekken en een wildrooster. De 10 roodbonte Hereford-stieren die er sindsdien rondlopen zijn onze harde werkers die het terrein afgrazen. En twee keer per jaar loopt er een herder met zijn schaapskudde door heen. Ook de schapen zijn gulzige grazers.”

Educatief

In het nieuwe raster zijn door Van Vliet Kastanjehout speciale in- en uitgangen voor mountainbikers gemaakt. “Van Vliet begrijpt goed wat we willen wat betreft functionaliteit en uitstraling. Er is veel ruimte voor sport in Kwintelooyen. Ook zijn we bezig met een educatief programma voor schoolkinderen. We willen met ze aan de wandel, heel veel vertellen en laten zien en het besef bijbrengen dat we met z’n allen heel zuinig moeten zijn op dit stukje natuur. Omdat dat geldt voor de hele Heuvelrug, wordt het programma opgesteld in samenwerking met collega’s van andere landgoederen. Laten we het gebied met elkaar beheren en behouden zodat we ervan kunnen blijven genieten.”

Deel dit artikel:

Boomhutten en faunatorens van duurzaam hout

De Visser en van Beest
De Visser en van Beest
Boomverzorgers en hoveniers De Visser en Van Beest

“Voor het maken van boomhutten kiezen we voor duurzaam geproduceerd onbehandeld hout van Van Vliet. Het is heel mooi materiaal om mee te werken. Bovendien vinden we duurzaamheid belangrijk, ook voor onze klanten”, vertelt Maarten de Visser van Boomverzorgers en hoveniers De Visser en Van Beest uit Soest.

De Visser en Van Beest bouwt veel boomhutten voor particulieren. Maarten: “We zijn de boomhuttenbouwer voor BoomhutBoris.nl. Wij bedenken het concept en ontwerpen steeds nieuwe modellen. Op heel veel plekken in Nederland en België staan onze boomhutten, daar haal ik voldoening uit. We zijn zelfs naar Engeland en Oostenrijk geweest om ze te plaatsen, dat zijn leuke avonturen.”

Elke week een levering

“De hutten worden gemaakt van duurzaam geproduceerd onbehandeld Douglas- en kastanjehout van Van Vliet. Toen ik nog voor het Utrechts Landschap werkte, had ik al veel contact met Van Vliet, we doen al jaren zaken met elkaar. Inmiddels komt er in het hoogseizoen elke week een vrachtwagen van Van Vliet bij ons. Dan is het zo druk dat er amper tijd is voor een kop koffie.”

Houten faunatoren

Naast boomhutten maakt Maarten schuren en overkappingen en de bijzondere faunatoren in Zeewolde komt van zijn hand. Een faunatoren is een heel groot insectenhotel met woonruimte voor beschermde diersoorten. Maarten maakte zo’n toren volledig van hout. “Hout valt minder op in het landschap, kost veel minder en is ook nog eens duurzaam en veel mooier. Met een collega-bedrijf heb ik een faunatoren gemaakt van kastanjehout van Van Vliet. Het prototype staat in Zeewolde op het landgoed van Scouting Nederland en is te zien op faunatoren.nl.”

Educatief, ecologisch en duurzaam

“In deze faunatoren zitten vleermuiskasten, een uilenkast en een egelverblijf. Er huizen zoogdieren zoals muizen en konijnen en diverse vogels, vlinders en insecten. Een faunatoren draagt bij aan biotoopverbetering, is educatief, ecologisch en duurzaam. Wij laten vooraf een bioloog op de plek kijken welke diersoorten er zitten en wat bij elkaar past, want je wilt niet dat ze elkaar allemaal opvreten. We maken de torens in iedere gewenste vorm en uitvoering voor bedrijven, scholen en gemeentes.”

Deel dit artikel:

Een klein bedrijf met een heel groot doel

Thijs van Leeuwen
Thijs van Leeuwen

Sinds het afronden van zijn opleiding Land, water en milieu, werkte Thijs van Leeuwen op contractbasis bij Van Vliet Duurzaamhout. Vanaf oktober 2017 is hij in vaste dienst. “Waar ik eerder altijd buiten druk was met vrachten klaarzetten, inkomende vrachten lossen en klanten van dienst te zijn, zit ik nu vaker op kantoor. Ik ben verantwoordelijk voor inkomende bestellingen en houd mij bezig met een gedeelte van de inkoop.”

De gekste vragen

Thijs is onder andere verantwoordelijk voor de inkoop van Eurotec-schroeven en Gallagher elekrisch afrasteringsmateriaal. “Het gaat om gaas en mechanische toebehoren zoals schroeven, hang- en sluitwerk en allerlei andere producten die nodig zijn bij houtverwerking. Mijn specialisatie zal zoveel mogelijk zitten in alle bijproducten. Hoe meer ik weet, hoe beter; ik wil ook de gekste vragen goed kunnen beantwoorden. Door van al onze producten te weten hoe ze werken en waar ze vandaan komen, heb je een stevig verhaal voor de klant. Dat biedt een mooie basis voor goede dienstverlening aan de klant.”

Onbewust milieubewust

“We werken in een leuk jong team met allemaal verschillende achtergronden op het gebied van opleiding en ervaring. We leveren mooie onbehandelde houtsoorten die uit de buurt worden gehaald: uit Nederland, Engeland, Italië en Frankrijk. Van Vliet Duurzaamhout is een klein bedrijf met een heel groot doel. We laten zien dat mooi hout ook duurzaam kan zijn, zonder milieubelastende behandelingen. Onze producten zijn heel duurzaam, dat is voor iedereen belangrijk en daar kan ik alleen maar achter staan. Zelf kom ik uit Langbroek, ik fiets twee minuten naar mijn werk. Nu ik erover nadenk, is dat onbewust ook heel milieubewust.”

Deel dit artikel:

Producten en ontwikkelingen
Eikenhout uit de Jura

Eikenhout uit de Jura

Sindskort hebben wij een selecte A-kwaliteit eikenhout in ons sortiment uit een ander deel van Frankrijk, de Jura. Dit departement staat bekend om zijn goede kazen en voortreffelijke wijnen maar voor ons is dit gebergtegebied aan weerszijden van de grens tussen Frankrijk en Zwitserland een duurzame bron van de mooiste kwaliteit eikenhout.

Het gebergte is genoemd naar het Latijnse 'Jura' dat 'bos' betekent. Dit gebergte en het bijbehorende klimaat (vochtig, koude winters en niet te warme zomers) zorgt voor een stabiele groei van onder andere de eikenbomen.

Het eikenhout uit de Jura hebben wij beschikbaar in een selecte kwaliteit (onder andere QP1 en QS2) en verschillende maten balken en schaaldelen. Informeer gerust naar onze leveringsmogelijkheden!

Deel dit artikel:

Boomhutbattle

Boomhut battle

Voor het televisieprogramma Boomhut Battle, waarin boomhutbouwer Rob van der Wulp, een gewaardeerde vaste klant van Van Vliet, medepresentator is, hebben wij het hout geleverd. In het programma strijden vier teams van twee kinderen en twee volwassenen om de hoofdprijs: een ‘vette boomhutvakantie’.

Voor elk team heeft Rob een bouwtekening gemaakt, waaraan de bouwers hun eigen invulling geven. De teams gaan op campings in Drenthe wekenlang hard aan de slag met zagen, timmeren, boren. Ze maken ieder een enorm grote boomhut van duurzaam douglas- en kastanjehout met alles erop en eraan. Het gaat er natuurlijk om welk team de allermooiste boomhut weet te bouwen en het boomhutgevoel het beste oproept. Wat dat is volgens Rob? Een boomhut zien, voelen en ruiken, en één worden met de natuur.

Deel dit artikel:

Handen vol na succesvolle recreatiebeurs

Handen vol na succesvolle recreatiebeurs

Eind van het jaar was Van Vliet Kastanjehout op de Recreatie Vakbeurs in Hardenberg. De belangstelling voor de duurzame houtproducten was dusdanig dat de agenda vol zit met afspraken op campings, recreatiegebieden en vakantieparken. Er is veel aandacht voor duurzame verlichting, hekwerken en meubilair. Maar ook voor het meedenken en advies als het gaat om de inrichting van het terrein.

Deel dit artikel:

Wijkse OndernemersPrijs 2019

Wijkse OndernemersPrijs 2019

Tweejaarlijks wordt door Wijk in Bedrijf de Wijkse OndernemersPrijs uitgereikt. In de categorie Onderneming van het jaar 2019 voor bedrijven met 5+ medewerkers was Van Vliet Kastanjehout een van de drie genomineerden. Wij feliciteren Plinten & Profielen Centrale (PPC) van harte met het behalen van de Wijkse OndernemersPrijs 2019! Bekijk hier de inzending voor Van Vliet.

Wijk in Bedrijf brengt de bedrijvigheid in de gemeente Wijk bij Duurstede onder de aandacht. Inwoners, leerlingen en ondernemers worden geïnformeerd en gestimuleerd op het gebied van werkgelegenheid. In dat kader brengen leerlingen uit Wijk bij Duurstede bij Van Vliet af en toe een bedrijfsbezoek. 

Deel dit artikel:

Nummer één in duurzaam Europees hout ®

Colofon

Dit magazine is een uitgave van Van Vliet Kastanjehout, Duurzaamhout.nl. Niets uit deze uitgave mag overgenomen worden zonder toestemming van Van Vliet Kastanjehout. Dat geldt ook voor beeldmateriaal.

Concept, redactie, tekst, technische realisatie: Lime C (www.lime-c.nl) en Websteen (www.websteen.nl).

Fotografie: Wilco van Dijen.

Ons online magazine ontvangen? Ons online magazine ontvangen?

Schrijf u in voor ons online magazine en blijf op de hoogte van onze nieuwe producten en projecten. In ons magazine vindt u onder andere interviews met onze klanten en geven wij u een inkijkje in ons bedrijf.