Duurzaam ondernemen, dat vinden wij belangrijk. Het zit in alles wat we doen, in hoe we werken, in de leveranciers die we kiezen en onze opdrachtgevers. Ons verhaal over duurzaamheid en de noodzaak ervan, vindt steeds meer gehoor. Op de Groene Sector vakbeurs in januari, vertelde NOS weerman en klimaatonderzoeker Peter Kuipers Munneke over de gevolgen van klimaatverandering en de noodzaak om groen en duurzaam te ondernemen. Het bevestigt ons dat hetgeen waar wij voor staan en in geloven ertoe doet. We laten u graag onze mooie projecten en samenwerkingen zien waarbij duurzaamheid en liefde voor de natuur tot uitdrukking komt. Kijk vooral even onze bedrijfsfilm om nog meer gevoel te krijgen bij wat wij verstaan onder groen en duurzaam ondernemen. Veel kijk- en leesplezier! |
Voor de bouw van een nieuwe woonwijk heeft de gemeente Waalre wat natuur moeten opofferen. Dit wordt gecompenseerd met de aanleg van een natuurgebied vlakbij de woonwijk. Beleidsadviseurs Hans van Geel (openbare ruimte) en Frank Niessen (ruimtelijke gebiedsontwikkeling) zijn er enthousiast over.
"De woonwijk komt rond waterplas De Meeris, waar we ook een natuurgebied inrichten van 15-20 hectare", licht Frank toe. "We zetten in op verschillende natuurdoeltypen. Struweel en bossen, heide om de in het gebied voorkomende levendbarende hagedis meer ruimte te geven, grote stukken met kruiden en faunarijk grasland. In plaats van machinaal maaien met de trekker vinden wij het erg leuk om er Schotse Hooglanders te laten grazen."
De grazers zorgen voor variatie in de vegetatie. Hans: "Voor de beleving van de recreant en voor de duurzaamheid laten we runderen rondlopen die het gebied voor ons beheren. Om ze binnen het gebied te houden, is door Van Vliet Kastanjehout een prachtige kastanjehouten afrastering geplaatst. Dit raster is volledig van kastanjehout gemaakt en is ook vanaf de snelweg goed te zien. We hebben al veel reacties gekregen, het is echt een eye catcher. Het komt tegemoet aan de wens van de high tech regio Eindhoven om het natuurgebied ook vanaf de snelweg te beleven."
"We kwamen bij Van Vliet Duurzaamhout terecht omdat zij duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan. Ze zijn nummer 1 in duurzaam Europees hout en kiezen alleen leveranciers die verantwoord omgaan met bosbeheer. Er is in Nederland onvoldoende kastanjehout, daarom haalt Van Vliet Kastanjehout het vooral uit Frankrijk waar zij de gebieden en de houtsoorten selecteren. Het raster en de poorten in Waalre zijn van onbehandeld kastanjehout dat heel lang op onze terreinen kan blijven staan. Wij verwachten dat pas over zo'n 10-15 jaar de eerste stukken aan vervanging toe zijn. Dat is een groot voordeel van kastanjehout."
"De gemeente werkt aan gebiedsontwikkeling", zegt Frank. "De natuurcompensatie ligt in de buurt van het riviertje de Dommel waarlangs ook natuur wordt gerealiseerd. Waalre heeft bosgebieden die er precies tussenin liggen. Zo creëren we een ecologische verbindingszone tussen het Dommeldal en de bestaande natuur. Voor de recreanten hebben we klaphekjes in de omheining geplaatst zodat ze door het begrazingsgebied van de Schotse Hooglanders kunnen wandelen. Buiten de hekken zijn we druk bezig met de aanleg van 4.3 km aan nieuwe fietspaden. Zo kan je wandelend of fietsend het gevarieerde landschap, het prachtige hek en de Schotse Hooglanders beleven."
“Het mooiste aan mijn werk, is dat ik lekker de hele dag buiten kan zijn. Ik ben buiten opgegroeid, het werk hier past daarom extra goed bij mij. Je zou kunnen zeggen dat ik in een grote openluchtwinkel werk. Daarnaast vind ik het heel leuk om klanten goed te helpen bij het kiezen van de juiste houtsoort. Elk type hout is verschillend maar ook elke paal van dezelfde houtsoort is anders.”
Tijdens een stage van de opleiding bos- en natuurbeheer kwam Jelle op aanraden van een docent bij Van Vliet Kastanjehout terecht. “Het klikte meteen en ik kon na mijn studie blijven. Inmiddels heb ik mijn vrachtwagen rijbewijs gehaald en is mijn werk heel divers geworden. Ik ben op de vrachtwagen te vinden, help met laden en lossen, leg bestellingen klaar voor de volgende dag, sta klanten te woord en ik zorg er onder meer voor dat het terrein netjes blijft.”
“We hebben een prettig team. We zijn samen verantwoordelijk voor het resultaat. Is het druk, dan zetten we samen de schouders eronder en is er een succes, dan delen we dat met elkaar. Klanten goed en professioneel helpen zodat ze blij met ons zijn, vind ik belangrijk. Voor klanten is het niet altijd makkelijk om de juiste houtsoort te kiezen, aan ons om daarover goed te adviseren. Als een klant dan tevreden is met zijn aankoop, dan hebben wij ons doel bereikt.”
Echte wildernis; in Nederland komt dat nauwelijks meer voor. Toch wordt er door Staatbosbeheer hard gewerkt om de natuur weer echt de natuur te laten zijn. Zo ook in Nationaal Park Drentsche Aa. Boswachter Evert Thomas: ‘We willen hier geen geijkte rechte bospaden meer maar spannende bruggetjes dwars door de moerassen en kronkelende wandelpaadjes.’
‘We zijn druk doende de menselijke ingrepen die nu natuurlijke processen verstoren ongedaan te maken. We zijn bijvoorbeeld bezig met het dempen van sloten, hierdoor zal het bos in lagergelegen delen veranderen in moerasbos. Bij de aanleg van het bos zijn ooit bosvakken gemaakt van 300x300 meter terwijl we nu juist weer terug willen naar een gebied waar grenzen tussen bossen, vennetjes en beekjes vervagen. Dat is veel spannender. Natuurlijk interessanter voor bezoekers, maar nog veel mooier is dat er een enorme verscheidenheid aan planten-, vogel- en diersoorten is ontstaan’, vertelt Evert.
Dwars door het Grolloërveen loopt de langste houten fiets-, en wandelbrug van Nederland. Vanaf deze brug is het uitzicht over de vennen in alle jaargetijden prachtig. Na 23 jaar waren de oude ribben van het fiets- en wandelpad aan vervanging toe. Evert: ’23 jaar geleden leverde Van Vliet Kastanjehout de palen en de planken. Al die jaren hebben de palen en planken het prima gehouden. De palen hoefden na al die jaren niet eens vervangen te worden. Dat zegt wel iets over de duurzaamheid van het hout. Ook nu heeft Van Vliet Duurzaamhout de planken voor de loop- en fietsbrug geleverd. De duizend planken hebben we één-voor-één vervangen, zodat de brug niet afgesloten hoefde te worden.’
Evert is al meer dan 30 jaar boswachter in het hart van Drenthe. ‘De omvorming naar een wildernisnatuur vind ik fantastisch. Herstel van de natuur zoals deze oorspronkelijk was. We zien graag op termijn diersoorten als edelherten en zwijnen terugkeren. We geven hier de ruimte aan natuurlijke processen. En dat is spannend. Biologen en natuurliefhebbers uit alle uithoeken van het land komen kijken wat hier gebeurt. Daarnaast nemen bezoekersaantallen toe. Bezoekers moeten we natuurlijk wel goed begeleiden, ook hier helpt Van Vliet Kastanjehout bij. Ze hebben echt verstand van hout en het realiseren van afzettingen zonder dat we bijvoorbeeld dieren in de weg zitten. Het grote publiek heeft steeds meer behoefte aan echte natuur. Echte natuur heeft een herstellend vermogen voor mensen, het is een gezonde tegenhanger voor stress. Hier kun je nog echte stilte ervaren, maar ook donkerte. De schoonheid van dit gebied verveelt nooit’
Stalen hekken bij de ingang van DierenPark Amersfoort hebben plaatsgemaakt voor duurzaam Europees eiken. Het eiken hekwerk heeft een vriendelijke, natuurlijke uitstraling.
Voor het succesvolle televisieprogramma Boomhut XXL, waarbij koppels tegen elkaar streden wie de beste boomhut kon maken, leverde Van Vliet Kastanjehout al het benodigde duurzame hout. Leuk detail is dat sommige van de vijf campings waar de boomhutten staan, al klant bij ons waren en anderen dat gedurende de opnames zijn geworden.
In de vorige editie van ons magazine heeft u kunnen lezen over een leuke winactie. Verantwoordelijken voor de inrichting van openbare ruimtes konden hun verhaal insturen en zo kans maken op een unieke info-picknicktafel met informatiebord. De winnaar: Lizzy Koppe-van Pelt. Zij werkt voor VVV Biesboslinie. Lizzy zal de infopicknicktafel elke seizoen op een andere plaats zetten en omdat wij het zo'n leuk idee vinden, leveren we, in samenwerking met PressArt, voor alle vier locaties andere infoborden. Wij danken iedereen zeer voor het enthousiasme over het product en de deelname. Alle deelnemers die niet gewonnen hebben, kunnen een leuke aanbieding tegemoet zien.
Gallagher is marktleider op het gebied van schrikdraad. Dit schrikdraad wordt gebruikt om dieren binnen de omheiningen te houden of om juist bepaalde diersoorten te weren. Wij combineren schrikdraad van Gallagher met onze duurzame houtsoorten. We hebben onze directe voorraad flink uitgebreid, dit betekent dat we snel kunnen leveren maar ook dat u de diverse mogelijkheden bij ons in Langbroek kunt bekijken. Laat u adviseren over de mogelijkheden ook op het gebied van zonnepanelen.
Op 22 tot en met 25 februari kunt u weer genieten van de start van het tuinseizoen. Tuinidee in de Brabanthallen in ’s-Hertogenbosch is dé plek om inspiratie op te doen voor tuin, terras en balkon. Bezoek onze stand (6.C.52)! We hebben een leuke actie waarmee u kans maakt om met de Bosco naar huis te gaan. Met deze duurzame buitenlamp van kastanjehout wordt het in uw tuin nog gezelliger deze zomer!
Schrijf u in voor ons online magazine en blijf op de hoogte van onze nieuwe producten en projecten. In ons magazine vindt u onder andere interviews met onze klanten en geven wij u een inkijkje in ons bedrijf.