Hans van Geel en Frank Niessen
Beleidsadviseur openbare ruimte en Beleidsadviseur ruimtelijke gebiedsontwikkeling
Voor de bouw van een nieuwe woonwijk heeft de gemeente Waalre wat natuur moeten opofferen. Dit wordt gecompenseerd met de aanleg van een natuurgebied vlakbij de woonwijk. Beleidsadviseurs Hans van Geel (openbare ruimte) en Frank Niessen (ruimtelijke gebiedsontwikkeling) zijn er enthousiast over.
"De woonwijk komt rond waterplas De Meeris, waar we ook een natuurgebied inrichten van 15-20 hectare", licht Frank toe. "We zetten in op verschillende natuurdoeltypen. Struweel en bossen, heide om de in het gebied voorkomende levendbarende hagedis meer ruimte te geven, grote stukken met kruiden en faunarijk grasland. In plaats van machinaal maaien met de trekker vinden wij het erg leuk om er Schotse Hooglanders te laten grazen."
Natuurbeleving
De grazers zorgen voor variatie in de vegetatie. Hans: "Voor de beleving van de recreant en voor de duurzaamheid laten we runderen rondlopen die het gebied voor ons beheren. Om ze binnen het gebied te houden, is door Van Vliet Kastanjehout een prachtige kastanjehouten afrastering geplaatst. Dit raster is volledig van kastanjehout gemaakt en is ook vanaf de snelweg goed te zien. We hebben al veel reacties gekregen, het is echt een eye catcher. Het komt tegemoet aan de wens van de high tech regio Eindhoven om het natuurgebied ook vanaf de snelweg te beleven."
Duurzaamheid
"We kwamen bij Van Vliet Duurzaamhout terecht omdat zij duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan. Ze zijn nummer 1 in duurzaam Europees hout en kiezen alleen leveranciers die verantwoord omgaan met bosbeheer. Er is in Nederland onvoldoende kastanjehout, daarom haalt Van Vliet Kastanjehout het vooral uit Frankrijk waar zij de gebieden en de houtsoorten selecteren. Het raster en de poorten in Waalre zijn van onbehandeld kastanjehout dat heel lang op onze terreinen kan blijven staan. Wij verwachten dat pas over zo'n 10-15 jaar de eerste stukken aan vervanging toe zijn. Dat is een groot voordeel van kastanjehout."
Ecologische verbindingszone
"De gemeente werkt aan gebiedsontwikkeling", zegt Frank. "De natuurcompensatie ligt in de buurt van het riviertje de Dommel waarlangs ook natuur wordt gerealiseerd. Waalre heeft bosgebieden die er precies tussenin liggen. Zo creëren we een ecologische verbindingszone tussen het Dommeldal en de bestaande natuur. Voor de recreanten hebben we klaphekjes in de omheining geplaatst zodat ze door het begrazingsgebied van de Schotse Hooglanders kunnen wandelen. Buiten de hekken zijn we druk bezig met de aanleg van 4.3 km aan nieuwe fietspaden. Zo kan je wandelend of fietsend het gevarieerde landschap, het prachtige hek en de Schotse Hooglanders beleven."