Respect voor de natuur betekent soms geduld hebben

De vraag naar duurzame Europese houtsoorten groeit. Niet alleen in Europa maar ook in werelddelen als Azië is er een toenemende vraag naar eikenhout uit Frankrijk. Dat levert verhoogde druk op bij leveranciers. Duurzaamheid betekent niet alleen dat het hout lang meegaat. Het gaat ons ook om de duurzame wijze van produceren. In tegenstelling tot wat sommige inkopers doen, laten wij het hout in de lokale houtzagerijen verwerken. Zo gaan we met respect om met natuur en met werkgelegenheid. Een boom is een natuurlijk product met unieke eigenschappen. Groei en kwaliteit zijn afhankelijk van omstandigheden zoals het weer en de kwaliteit van de bodem. De toenemende vraag en de afhankelijkheid van de omstandigheden, maakt dat er soms extra geduld nodig is om u het beste hout te kunnen bieden. De natuur laat zich niet dwingen. En dat maakt haar juist zo uniek en mooi!

Geniet van deze editie van ons magazine, want we delen met trots onze bijzondere en duurzame projecten.

Apenheul en Van Vliet delen passie voor natuur

Marc Steller
Marc Steller
Hoofd technische dienst

“Elke dag maak ik wel even een rondje door het park om te kijken hoe alles erbij staat. Het is fascinerend om te zien hoe de apen zich gedragen in dit mooie natuurpark van 12 hectare groot. Duurzaamheid is voor ons een missie, daarin willen wij koploper zijn in onze sector”, vertelt Marc Steller. Hij startte op 1 januari 2018 als hoofd Technische Dienst bij de Apenheul.

“De producten die we hier verkopen zijn zoveel mogelijk biologisch of FairTrade, we hebben zonnepanelen en gebruiken zoveel mogelijk duurzame materialen”, vervolgt Marc. Op alle vlakken kijken we daarnaar; ook onze nieuwe projecten willen we graag duurzaam en circulair bouwen. We werken daarom met leveranciers bij wie duurzaamheid hoog in het vaandel staat.”

Een totaal andere wereld

Marc is verantwoordelijk voor de afdeling Technische Dienst die zorgt voor onderhoud, verbouwingen, facilitaire ondersteuning en groenvoorziening. “Het is een fantastische baan, ik ben in een andere wereld terechtgekomen,” zegt Marc, die ruim 20 jaar bij een schoolboekenleverancier werkte. “Apenheul is een seizoensbedrijf, dat zorgt voor een bijzondere dynamiek. In de aanloop naar het seizoen voeren we de nodige aanpassingen en reguliere onderhoudswerkzaamheden uit. Alles moet in die periode geregeld worden en op tijd klaar zijn. Als de deuren weer opengaan en alles er tiptop bijstaat, valt de druk voor ons een beetje weg. Nu het park open is, zijn we alweer bezig met de voorbereidingen van bouwprojecten en onderhoudswerkzaamheden voor komende winter. En natuurlijk met alle zaken die dagelijks op ons afkomen, zoals kleiner onderhoud in het park.”

Klimmen op kastanjehout

“Van Vliet Duurzaamhout deelt onze passie voor natuur en draagt dat uit in hun bedrijfsvoering. Afgelopen winter hebben we de Amazoniabrug, een grote loopbrug voor bezoekers tussen gebieden met apen, gedeeltelijk gerenoveerd met hout van Van Vliet. De meeste projecten zijn van voor mijn tijd, maar Van Vliet levert zo’n beetje al het kastanjehout dat binnen Apenheul aanwezig is. De klimstructuren bij de orang-oetans en op de eilanden bij de bonobo’s zijn bijvoorbeeld gemaakt van kastanjehout van Van Vliet. Onze timmermensen hebben er uitdagende klimstructuren van gemaakt waar de apen zich fijn bij voelen.”

Natuur beschermen

“Wij proberen de natuur zoveel mogelijk te beschermen en zijn daarom bij nieuwe bouwplannen zo flexibel mogelijk. Staat er een boom of plant in de weg, dan passen we onze plannen daarop aan. Ons uitgangspunt is zoveel mogelijk behoud van de natuur zoals die er nu is. Persoonlijk vind ik het heel belangrijk dat we zuinig met onze aarde omgaan. Ik heb drie dochters die hopelijk zelf ook een keer kinderen krijgen. Het is belangrijk dat we de aarde voor latere generaties in mooie staat houden.”

Deel dit artikel:

Wat betekent duurzaamheid nu eigenlijk?

Dirk Achterberg
Dirk Achterberg

Al sinds de oprichting van Van Vliet Kastanjehout is de organisatie gestoeld op duurzaamheid. “Van Vliet Kastanjehout heeft de wens om het principe van duurzaamheid breder onder de aandacht te brengen bij klanten. “Vanuit mijn afstudeerproject voor de opleiding Bedrijfskunde, heb ik onderzoek gedaan naar hoe we klanten meer bewust kunnen maken van duurzaamheid”, vertelt Dirk Achterberg, inmiddels vaste medewerker.

“Mijn onderzoek richtte zich op het beter toonbaar maken van duurzaamheid. Om daar iets over te zeggen, heb ik onderzoek gedaan naar onder andere klanten uit de recreatie- en overheidssector. Daaruit bleek dat het overgrote deel van onze klanten duurzaamheid belangrijk vindt, maar wat precies duurzaamheid betekent voor de producten en de manier van ondernemen, is voor veel klanten niet helder. Voor ons dus van belang om ons verhaal beter uit te leggen.”

Lees meer op de site

Hakhoutprincipe is een duurzame vorm van houtproductie

Van Vliet Kastanjehout is op vele facetten met duurzaamheid bezig. Het hout wordt duurzaam geproduceerd en wordt van dichtbij gehaald. Zo is er minder vervuiling en verspilling als je kijkt naar zaken als vervoer. Het kastanjehout dat afkomstig is uit Engeland, Frankrijk en Italië wordt beheerd volgens het hakhoutprincipe. Elke vijftien tot twintig jaar worden de bomen op de hakhoutstoven gekapt. Uit de stronken groeien vrijwel direct nieuwe scheuten die uitgroeien tot bomen. Nieuwe aanplant is niet nodig, het hout vernieuwt zichzelf. Kastanjehout gaat afhankelijk van de toepassing ongeveer 15 tot 20 jaar mee, daarna kan het in de natuur biologisch worden afgebroken. Tegen de tijd dat er vernieuwing nodig is, zijn de bomen ook weer volwassen en begint de cyclus opnieuw. De natuur doet haar werk.

Hout kent geen CO2-uitstoot

Het unieke van hout is dat het een natuurlijke grondstof is waar de bron, de boom, zorgt voor CO2-omzetting. Dirk: “Een boom heeft CO2 nodig om te kunnen groeien en zorgt ervoor dat CO2 wordt omgezet naar zuurstof waarbij koolstof in het hout wordt vastgelegd. Hout draagt bij aan het verminderen van het broeikaseffect en CO2-reductiedoelstellingen. We hebben gewerkt aan een rekenmethode dat inzichtelijk maakt  dat bij gebruik van hout een negatieve CO2-uitstoot mogelijk is. Die berekeningen gaan we koppelen aan offertes, orderbevestigingen en facturen.

Download CO2 en hout

Duurzaamheidspaspoort NL Greenlabel

NL Greenlabel is expert in het meetbaar maken van de groene omgeving. Elke schakel in de totale keten wordt door NL Greenlabel beoordeeld. “Het is ontzettend mooi dat we wederom het duurzaamheidspaspoort hebben gekregen. NL Greenlabel heeft een meetmethode ontwikkeld waarbij wordt aangetoond hoe duurzaam producten van toeleveranciers daadwerkelijk zijn. Dat geeft echt een meerwaarde bovenop de andere keurmerken en certificaten.”

Deel dit artikel:

Verantwoord barbecueën

Verantwoord barbecue├źnWat veel mensen niet weten, is dat alles van ons kastanje- en eikenhout, afkomstig van leveranciers uit Frankrijk, zoveel mogelijk wordt gebruikt.

  • De tamme kastanjebomen groeien als uitlopers op een stobbe, ook wel stoof genoemd. Na ongeveer 20 jaar worden deze uitlopers volgens de eeuwenoude hakhoutprincipe gekapt. Uit de stobbe groeien, na de houtkap, direct weer nieuwe scheuten. Hierna begint het proces weer van vooraf aan.
  • Een gekapte boom wordt bij de lokale zagerij verwerkt tot bijvoorbeeld mooie palen.
  • Van de reststukken wordt onder andere houtskool gemaakt.

Speciaal voor onze lezers hebben we een zomeractie Houtskool. De houtskool is afkomstig uit de Périgord (Frankrijk) en bestaat uit kastanje- en eikenhout.

  • Zakken van 20 liter in hoge kwaliteit houtskool
  • Zakken van 50 liter in restaurantkwaliteit houtskool
  • Houtskool is eenvoudig aan te maken
  • Je kan er langdurig en gelijkmatig mee barbecueën
  • Een hoge continue hitte tot 650 graden is mogelijk

Meer informatie

Samenwerking Van Vliet Kastanjehout gebaseerd op wederzijds vertrouwen

Rens van Dinter
Rens van Dinter
Coördinator beheer en ontwikkeling Routebureau Utrecht

“Wij ontwikkelen, beheren en exploiteren voorzieningen voor openluchtrecreatie buiten de bebouwde kom zoals (zwem)plassen, picknickplaatsen, fiets- en wandelpaden en kanoroutes. Daarbij werken we al bijna twintig jaar samen met Van Vliet Duurzaamhout. Als ik een vraag neerleg, weet ik dat het goedkomt. Dat werkt lekker”, vertelt Rens van Dinter. Hij is Coördinator beheer en ontwikkeling Routebureau Utrecht.

De werkzaamheden van Rens van Dinter zijn zeer divers. “Ik ben betrokken bij het ontwikkelen en beheren van diverse routestructuren zoals fietsroutes, fietsknooppunten, het wandelroutenetwerk, kanoroutes, etc. Het is onze taak dat de recreant kan genieten van de natuur zonder dat er schade ontstaat en zonder dat dieren belemmerd worden. Maar ook: als een boer zijn land deels ter beschikking stelt voor wandelaars, dan moeten we dat goed afstemmen en begeleiden.”

Ik heb er geen omkijken naar

Het prettige aan het team van Van Vliet Duurzaamhout is dat ze allemaal goed meedenken. Wat we nodig hebben in de recreatiegebieden is heel verschillend. Het gaat om bruggen, trappen, loopplanken en bedienbare hekken, bebordingspalen en speeltoestellen. Het is fijn dat de mensen van Van Vliet even ter plaatse gaan kijken. Ze maken dan een inschatting van wat er nodig is. Er wordt nooit klakkeloos iets vervangen, er wordt eerst gekeken wat echt noodzakelijk is. Ik hoef er eigenlijk niet naar om te kijken, aansturing is niet nodig. Onze samenwerking is gebaseerd op wederzijds vertrouwen. Uiteraard speelt de keuze voor duurzame houtsoorten ook een belangrijke rol. Geïmpregneerd materiaal is echt niet meer van deze tijd. We kiezen steeds vaker voor duurzame oplossingen. We weten dat het assortiment van Van Vliet Duurzaamhout ook werkelijk duurzaam is. Kortom: wij zijn heel tevreden over deze prettige samenwerking.”

Deel dit artikel:

Festivals, natuurterreinen, vakantieparken; bijzondere projecten op de Wadden

Middenin de natuur op Vlieland: muziek, beeldende kunst, film, uitdagende kinderactiviteiten en voldoende rust en ruimte om er optimaal van te kunnen genieten. Dat zijn de ingrediënten van The Great Wide Open, een bijzonder festival op Vlieland. Van Vliet Kastanjehout helpt bij de inrichting, waaronder de entree, het afbakenen van het terrein en het kampeerterrein. En Vlieland is niet het enige Waddeneiland dat Van Vliet weet te vinden.

Hans Zuidema heeft een terreinenonderhoudsbedrijf op Texel. Hij spoorde Van Vliet op na het lezen van een artikel. “Dat artikel las ik jaren geleden. Het sprak me erg aan hoe Van Vliet met een aanhanger en een jeep onbehandeld kastanjehout uit Engeland haalde. Ik zocht een vervanger voor carboleum en teer en hardhout ziet er altijd zo naar uit. Sindsdien koop ik bij Van Vliet vooral kastanjehouten palen en rasterhekjes, maar ook eiken en douglas planken en balken. We maken er eigenlijk alles van. Twee jaar geleden hebben we voor mijn dochter een huis gebouwd op Terschelling, helemaal van douglas- en larikshout van Van Vliet. Ze hadden een mooie partij balken van acht meter voor ons uitgezocht en naar Terschelling gebracht. De leveringen naar het eiland gaan prima. Als ik niet zo’n haast heb, zeg ik dat erbij en kunnen ze het combineren. Soms heeft het spoed omdat een klus af moet zijn voor het broedseizoen of voordat het vee erop komt. De milieuaspecten zijn belangrijk, maar ook de natuurlijke uitstraling: het past heel mooi in het landschap, vooral in natuurgebieden.”

Mooi en milieuvriendelijk

Peter Boelens, eigenaar van Hoveniersbedrijf De Tuinman werd door iemand aan vaste wal gevraagd voor een klus op Ameland. “Hij zei dat het benodigde hout kon worden verkregen bij Van Vliet. Sinds twee jaar koop ik daar mijn spullen: vooral gevlochten kastanjeschermen, kastanje palen en schapenhekjes van gekloofde kastanjelatten. De samenwerking verloopt prima en levering naar het eiland gaat makkelijk. De eerste keer werd het gecombineerd met een grote bestelling voor een camping op het eiland. Een kleine levering wordt soms bij een transportbedrijf in Holwerd gebracht, die het dan meeneemt naar Ameland. Maar een volle vrachtwagen brengt Van Vliet zelf. Ik gebruik het hout voor schuttingen rondom acht van de negen geplande vakantiewoningen, waarvan er nu vijf staan. De houten huizen zijn heel strak, de schuttingen zijn speels. We planten er wat klimplanten tegenaan, dat staat heel leuk. Omdat het hout gevlochten is, wurmen de klimplanten zich er tussendoor. Dit geeft een speels effect en je ziet niet alleen maar hout. Het kastanjehout gaat lang mee en is milieuvriendelijk, daar moet je altijd voor gaan als het kan. Het is gewoon een mooi product, daarom gebruik ik het.”

Producten en ontwikkelingen
Opnieuw NL Greenlabel A

Opnieuw NL Greenlabel A

“Van harte gefeliciteerd met een welverdiend NL Greenlabel A. We zijn opnieuw onder de indruk van jullie bedrijf, jullie product en al het bewijsmateriaal! Jullie zijn echt een koploper.” Die mooie woorden kwamen van Stabilitas die de beoordeling van de integrale duurzaamheid van producten, planten en buitenruimten voor NL Greenlabel uitvoert. Stabilitas kreeg de opdracht tot herbeoordeling van de producten Europees kastanje en eiken en inlands lariks en douglas. De duurzaamheidspaspoorten verliepen in maart wat herkeuring noodzakelijk maakte. We zijn er heel trots op dat we opnieuw de duurzaamheidspaspoorten hebben gekregen. NL Greenlabel A vormt het bewijs dat we vanaf de bron tot en met onze bedrijfsvoering duurzaam bezig zijn.

Lees meer

 

Deel dit artikel:

Geef kleur aan hout met eerlijke verf

Geef kleur aan hout met eerlijke verf

De houtsoorten die wij leveren zijn duurzaam. Dit betekent dat ze weinig tot geen behandeling nodig hebben. Toch kan het voorkomen dat je hout wilt voorzien van een kleur. Ook dat wil je natuurlijk op een zo eerlijk en milieuvriendelijke manier doen. Wij zijn officieel dealer van het Zweedse merk houtverf Moose Färg. Er is geen land ter wereld waar men beter weet hoe je hout moet behandelen dan in Zweden. Men bouwt er al generaties lang huizen van hout. Traditiegetrouw schilderen de Zweden hun huizen met unieke matte kleuren. Zweden houden van een stijlvol design, met als kenmerk uitgekiende ruimtelijke licht- en kleureffecten. Zo ontstond het Zweedse merk Moose Färg; matte, ademende houtverf met een eeuwenlange traditie: gemakkelijk, duurzaam en bladdert niet (mits goed verwerkt).

Lees meer

Deel dit artikel:

Team Van Vliet bezoekt leverancier in Engeland

Team Van Vliet bezoekt leverancier in Engeland

In maart bezocht het hele team van Van Vliet Kastanjehout een van de leveranciers in Engeland. Dat er een teamuitje kwam, was geen geheim, waar het uitje naar toe ging was voor de medewerkers een verrassing. Op het landgoed verwelkomde de eigenaar het team met een lekkere lunch. Daarop volgend een excursie door de zagerij en bossen en afsluitend een rit met een stoomtrein. “Het was ontzettend geslaagd, leerzaam en vooral heel gezellig met elkaar”, aldus mede-eigenaar Ernst-Jan Damen.

Deel dit artikel:

Nieuw: Houten shutterschermen

Nieuw: Houten shutterschermen

Wat doe je als sommige soorten hout wat lastiger leverbaar zijn en je wilt toch mooie, natuurlijke schermen leveren? Juist: dan bedenk je een variant! Onze kastanjehouten vlechtschermen vlogen als warme broodjes over de toonbank. Tegelijkertijd kon de leverancier de vraag nauwelijks meer aan. Om toch tegemoet te komen aan de vraag, ontwikkelden we een nieuwe variant: shutterschermen. Deze robuuste schermen hebben dezelfde mooie uitstraling en vallen verrassend goed in de smaak!

Meer informatie

Deel dit artikel:

Nieuw: Kastanje geprofileerde planken

Nieuw: Kastanje geprofileerde planken

Een jaar geleden introduceerden wij een nieuw assortiment in ons aanbod duurzaam hout: Bezaagd kastanjehout uit Zuid-Italië. In deze reeks voegen we nu een nieuw product toe, namelijk kastanje geprofileerde planken. Deze planken zijn heel erg geschikt als terrasplank voor vlonders. Door de dikte van de plank zijn ze ook ideaal als dekdeel voor loop- en fietsbruggen. Oersterk, degelijk en duurzaam. Deze planken zijn een mooie toevoeging op ons vaste assortiment. Informeer naar onze mogelijkheden. De planken zijn ook beschikbaar in andere uitvoeringen geschaafd kastanjehout.

Meer informatie

Deel dit artikel:

Nieuw: Eiken geschaafde planken

Nieuw: Eiken geschaafde planken

Deze mooie strakke eiken planken zijn ideaal om toe te passen als terrasplank of als luxe betimmering in ‘design’ tuinen. Ook zien we toepassingen bij zwembaden. De planken zijn rondom geschaafd met vellingkant en verkrijgbaar met een lengte van drie meter. Laat je door ons ook goed adviseren over de goede verwerking en de juiste keuze van bevestigingsmateriaal.

Meer informatie

Deel dit artikel:

Nummer één in duurzaam Europees hout ®

Colofon

Dit magazine is een uitgave van Van Vliet Kastanjehout, Duurzaamhout.nl. Niets uit deze uitgave mag overgenomen worden zonder toestemming van Van Vliet Kastanjehout. Dat geldt ook voor beeldmateriaal.

Concept, redactie, tekst, technische realisatie: Lime C (www.lime-c.nl) en Websteen (www.websteen.nl).

Fotografie: Wilco van Dijen.

Ons online magazine ontvangen? Ons online magazine ontvangen?

Schrijf u in voor ons online magazine en blijf op de hoogte van onze nieuwe producten en projecten. In ons magazine vindt u onder andere interviews met onze klanten en geven wij u een inkijkje in ons bedrijf.