Respect voor mens, dier en natuur

Kerstboom Tweede Kamer
Kerstboom Tweede Kamer

Al bijna 25 jaar is Van Vliet Duurzaamhout leverancier van duurzame houtsoorten. Daarnaast adviseren en begeleiden wij opdrachtgevers bij inrichtingsconcepten. De belangstelling voor onze duurzame houtsoorten, meubilair en inrichtingsconcepten groeit. Wie in de natuur wandelt, kan steeds vaker onze afrasteringen, schapenhekken of picknickbanken vinden. Maar ook in tuinen, dierentuinen, op festivals of campings zijn steeds vaker toepassingen te vinden van onze duurzame houtsoorten. Misschien heeft u onze producten onlangs gezien in het televisieprogramma Eigen Huis & Tuin. En natuurlijk kunt u onze producten tegenkomen op de vele kerstfairs die er de komende periode zijn. Bekijk de agenda hier in dit magazine. Ook in deze editie laten we u weer enkele van onze inspirerende projecten en opdrachtgevers zien. Veel kijk- en leesplezier!

Infopicknicktafel winnen?

Bent u verantwoordelijk voor de inrichting van openbare ruimtes waar iedereen gebruik van mag maken? Dan kunt u nu een infopicknicktafel winnen!

Een infopicknicktafel is een duurzame picknicktafel. Het bestaat uit een tafelblad van eiken en staanders van kastanjehout. Op de tafel staat een duurzaam informatiebord, gemaakt in samenwerking met PressArt. Het informatiebord is te voorzien van ingesproken teksten en kan met behulp van een QR-code verwijzen naar foto’s of filmpjes. Laat uw gegevens achter en wie weet staat deze unieke tafel binnenkort in een van de openbare ruimtes in uw gemeente of provincie.

 

Ja, ik wil kans maken op een gratis infopicknicktafel

Wij verhuren natuur en kiezen dus voor diervriendelijke, duurzame oplossingen

Timo van Drie
Timo van Drie
Hoofd techniek en groen vakantiepark RCN Doorn

“De vleermuisvriendelijke verlichting die Van Vliet Kastanjehout onlangs installeerde, zorgt ervoor dat onze vleermuizenpopulatie op orde blijft. Zij hebben geen last van deze verlichting. Uilen en andere nachtdieren ook niet. Het is een mooi voorbeeld van hoe wij met onze natuur willen omgaan”, vertelt Timo van Drie. Hij is hoofd techniek en groen van het vakantiepark RCN Het grote bos in Doorn.

“Wij verhuren natuur, dan is het logisch dat je nadenkt over diervriendelijke en duurzame oplossingen”, vervolgt Timo. “Het belang van de natuur staat centraal. Onlangs was er een boom in ons park gaan splijten. Uit veiligheidsoverwegingen moest die weg. Toen we de boom wilden omzagen, ontdekten we een nestje spechten. Een nestje vliegt na ongeveer zes weken uit. We besloten de boom te fixeren en acht weken te wachten met weghalen, ook al betekende dat dat we de nabijgelegen kampeerplekken daardoor niet konden verhuren.”

Optimaal genieten

“Wij kiezen samenwerkingspartners die net zo over duurzaamheid denken als wij. Dat geldt bijvoorbeeld voor Van Vliet Kastanjehout. Naast verlichting leveren zij parkmeubilair zoals picknickbanken, prullenbakken, bewegwijzeringen en hekwerken van duurzaam kastanjehout. Vrijwel alles wordt op maat gemaakt, bovendien hebben alle producten een natuurlijke uitstraling. Onze gasten komen voor de natuur, wij willen hen daar optimaal van laten genieten.”

Waardering

Het totale Doornse park bestaat, met al het groen erbij, uit 83 hectare grond. Met 90 accommodaties, 320 particuliere bungalows, 175 stacaravans en 600 kampeerplekken biedt het vakantiepark in de zomermaanden ruimte aan 6000 mensen. “We bieden mensen de mogelijkheid te genieten van de natuur. Daar worden we ook om gewaardeerd. 83 hectare betekent ontzettend veel onderhoud. We werken met vijf mensen in vaste dienst en veel vrijwilligers om het bos en het terrein te onderhouden.”

Natuur in de genen

Timo prijs zichzelf gelukkig met zijn werk. “Het is mij op het lijf geschreven. Ik heb een achtergrond in de elektrotechniek. Mijn vader is elektricien en mijn opa was boswachter. De natuur zit in mijn genen. Ik vind het leuk om na te denken over duurzame alternatieven. Zo rijden we hier op het park bijvoorbeeld met elektrische servicewagens. We zorgen ervoor dat elke monteur 90% van al zijn spullen bij zich heeft, dat scheelt heen en weer rijden. Dat geeft minder overlast en bespaart energie. Natuur is een bijzonder product, daar gaan we met respect mee om.”

Deel dit artikel:

Afwisseling, een gezellig team en doorgroeimogelijkheden

Nick van Viegen
Nick van Viegen
Planner Van Vliet Kastanjehout

“Negen jaar geleden begon ik hier op het terrein met allerlei verschillende werkzaamheden. Buiten op de werf deed ik allerlei klussen; laden en lossen, vegen, opruimen en klanten helpen. Ondanks dat ik een achtergrond heb in de metaal, heb ik altijd iets met hout gehad. Ik ben opgeleid als constructiewerker en lasser. In mijn werk komt die kennis nog wel eens van pas." 

"Op een gegeven moment was er behoefte aan een extra chauffeur en werd er mij vanuit de zaak de mogelijkheid geboden om mijn vrachtwagenrijbewijs te halen. Dit aanbod heb ik met beide handen aangepakt. Het zorgde ervoor dat mijn werkveld groter werd.”  Nick ontwikkelde zich verder binnen het bedrijf en is nu onder meer actief als planner. “Het is mooi werk, ik vind het leuk om contact te hebben met de klant en ervoor te zorgen dat de vrachtwagen efficiënt kan rijden met voldoende lading. Dat is elke keer weer een hele puzzel.”

Van transportplanning tot advies

“Het leukst vind ik de afwisseling in mijn werk. Naast kantoorwerk, adviseer ik klanten, help mee met standopbouw en ik sta op beurzen. Behalve onze eigen transportplanning, zorg ik ervoor dat de vrachtwagens met hout uit onder meer Engeland en Frankrijk van onze logistieke partners op tijd en netjes volgens planning gelost worden. We hebben een gezellig team en door onder meer bij- en nascholing ontwikkel ik mij steeds verder binnen Van Vliet Kastanjehout.”  

Deel dit artikel:

Genieten van natuur en dier

Jasper Poot
Jasper Poot
Eigenaar Gradiënt Natuurbeheer

“Ons werk is een win-winsituatie. Wij verzorgen in opdracht natuurgebieden waarbij we onder andere Schotse Hooglanderrunderen inzetten om het terrein te onderhouden. Intussen kan het publiek genieten van de dieren en de natuur. De dieren zijn prachtig om te zien. Vaak krijgen we spontaan foto’s van bezoekers die een kalfje hebben gespot. Dat is natuurlijk fantastisch”, vertelt Jasper Poot, eigenaar van Gradiënt Natuurbeheer.

Gradiënt Natuurbeheer zet zich in voor ecologisch en duurzaam onderhoud en beheer van diverse gebieden in Nederland. “We werken samen met of in opdracht van particulieren, overheidsinstanties en natuurorganisaties. We beheren kleine weilandjes, grote natuurgebieden, parken, landgoederen, weilanden, bermen, bossen en heide. Tegen een vaste jaarvergoeding laten wij bijvoorbeeld vee grazen, daarbij zorgen wij natuurlijk ook voor de dieren, de afrasteringen en we hebben natuurvlees in de verkoop.”

Veelheid aan dieren

Voordat Jasper het bedrijf in 2011 overnam, was hij eigenaar van een slagerij. “Ik kende Gradiënt Natuurbeheer wel omdat ik er als slager natuurvlees inkocht. Toen ik mijn slagerij verkocht en een nieuwe uitdaging zocht, kreeg ik de mogelijkheid dit bedrijf over te nemen. Naast Schotse Hooglander runderen, waarvan we ongeveer 350 hebben werken we onder meer met pony’s, geiten, heideschapen, damherten en zwijnen. Afhankelijk van het gebied en de wensen, zetten we de dieren in.”

Geen concessies aan kwaliteit

Naast het verzorgen van natuurlijke begrazing, zorgt Gradiënt Natuurbeheer voor hekwerken en afrasteringen. Jasper: “Hiervoor hebben we een samenwerking met onder meer Van Vliet Duurzaam hout. We hebben een prettige samenwerking, bovendien heeft het eiken- en kastanjehout wat zij leveren, een natuurlijke uitstraling en het is duurzaam. Onlangs hebben we samengewerkt aan een natuurgebied van 21 hectare middenin Amsterdam. Tot voor kort was het een stuk grond waar niets mee gebeurde. Nu is het een uniek stuk natuur waar onze runderen de vegetatie kort houden en waar mensen kunnen wandelen. Uiteraard speelt afrastering een grote rol, want je wilt natuurlijk geen dieren in de Coentunnel. Daarom doen we geen concessies aan kwaliteit. Maar ook uitstraling en duurzaamheid hoort bij onze manier van werken, hierin hebben we in Van Vliet een goede partner gevonden.”

Deel dit artikel:

Camping Abrona De Bossenwaard ligt op een mooie plek in Cothen. Tegelijk is dit een zorgboerderij waar mensen met een (verstandelijke) beperking wonen en werken. Ten behoeve van de dierenverblijven op de boerderij waren er nieuwe hekwerken nodig. Deze werden deels door de Rabobank gesponsord. Samen met medewerkers van de bank, hebben we de Post&Rail omheining met Tornado gaas en veldhekken geplaatst.
Bekijk meer van onze projecten

Kerstboom voor de Tweede Kamer

Gijs Dorrestijn
Gijs Dorrestijn
Directielid Van Vliet Kastanjehout levert jaarlijks de kerstboom af

Jaarlijks krijgt de Tweede Kamer van Staatsbosbeheer een kerstboom cadeau: een Fijnspar uit het Kuinderbos. Ook dit jaar verzorgen wij in opdracht met Staatsbosbeheer Den Haag het laden en het transport. Dit wordt al vele jaren gedaan door Gijs Dorrestijn. Uiteraard helpen we bij het naar binnenbrengen van de circa 11 meter hoge kerstboom. Dat is altijd weer een hele uitdaging en is in 2016 vastgelegd op film! We zijn trots op deze samenwerking met partners uit de Nederlandse bosbouw die kiezen voor duurzame houtproducten uit Nederlandse bossen.

Bekijk het filmpje Kerstboom Tweede Kamer

Deel dit artikel:

Producten & ontwikkelingen
Samenwerking Eigen Huis & Tuin

Samenwerking Eigen Huis & Tuin

Inmiddels hebben we in opdracht van Talpa Producties B.V. vele tuinen van het RTL4 televisieprogramma Eigen Huis & Tuin voorzien van ons duurzaam hout. Onlangs werd er voor Dave en Yvonne een moderne, wilde bloementuin gemaakt. Wij leverden kastanje vlechtschermen en kastanjehouten palen.

Bekijk de sfeerfoto’s

Deel dit artikel:

Nieuw: duurzaam raster, betaalbaar en beter voor het milieu

Nieuw: duurzaam raster, betaalbaar en beter voor het milieu

In opdracht van een aannemer ontwikkelden we voor een terrein van Staatsbosbeheer een aangepast model in de productlijn van Tornado gaas. Het doel van dit raster is het beschermen van nieuwe aanplant tegen wildvraat. We ontwikkelden een raster met een lichter type gaas in de High Tensile uitvoering. We bespaarden op de dikte van het staal zonder op kwaliteit in te boeten. Hierdoor is een duurzaam, betaalbaar raster ontstaan dat ook nog eens beter is voor het milieu.

Deel dit artikel:

Beurzen en fairs met onze producten

Beurzen en fairs met onze producten

Het einde van het jaar nadert. Er zijn nog een tweetal vakbeurzen waar u ons kunt ontmoeten en producten kunt bekijken. Traditioneel zijn wij ook betrokken bij verschillende fairs rondom de kerstdagen. Op de Country & Christmasfair Haarzuilens plaatsen wij al sinds de eerste fair ruim 1 kilometer hekwerk van kastanjehout (schapenhek).

Meer lezen
Nummer één in duurzaam Europees hout ®

Colofon

Dit magazine is een uitgave van Van Vliet Kastanjehout, Duurzaamhout.nl. Niets uit deze uitgave mag overgenomen worden zonder toestemming van Van Vliet Kastanjehout. Dat geldt ook voor beeldmateriaal.

Concept, redactie, tekst, technische realisatie: Lime C (www.lime-c.nl) en Websteen (www.websteen.nl).

Fotografie: Wilco van Dijen.

 

Ons online magazine ontvangen? Ons online magazine ontvangen?

Schrijf u in voor ons online magazine en blijf op de hoogte van onze nieuwe producten en projecten. In ons magazine vindt u onder andere interviews met onze klanten en geven wij u een inkijkje in ons bedrijf.