De zomer in met duurzame houtproducten

Genieten van de buitenlucht en de rust!
Genieten van de buitenlucht en de rust!

De zomer nadert. Nog even en dan stromen de campings weer vol en is het tijd voor dagjesmensen in de recreatiegebieden. Grote kans dat u tijdens een wandeling, zonder dat u het echt merkt, onze duurzame houtproducten tegenkomt. Afrasteringen, picknickbanken, parkeerpaaltjes, hekwerken en verlichting; onze duurzame houtsoorten worden steeds vaker voor deze toepassingen in de natuur, op campings en zelfs op festivals gebruikt. Graag nemen we u in ons magazine weer mee langs bijzondere projecten, unieke producten en mooie samenwerkingen. Veel leesplezier!

Onlangs was Van Vliet Kastanjehout te zien in een aflevering van het televisieprogramma Groene Handen. Wij leverden onder meer vlechtschermen van kastanjehout, schapenhekjes en andere items die gebruikt werden in de moestuin van tv kok Hugo Kennis en in de duurzame tuin van presentator Lodewijk Hoekstra.
Fragment bekijken

In ieder mens schuilt een unieke boomhut

Rob van der Wulp
Rob van der Wulp
Boomhuttenbouwer

“Jasje, dasje en aktetas; al heel jong ontdekte ik dat dat niet bij mij paste. Ik wil graag vanuit mijn passie werken en iets nalaten. Mijn eerste baan was in de reiswereld, gevolgd door een job bij een reclamebureau. Onder meer was ik verantwoordelijk voor het ontwikkelen van campagnes. Mijn volgende stap lag voor de hand: met mijn 50 jaar leek het erop dat ik een stap zou maken als creatief directeur. Het werd iets totaal anders. Ik gaf al mijn zekerheden op en startte mijn eigen bedrijf als boomhuttenbouwer.” Een gesprek met Rob van der Wulp.

Werken met hoofd en handen

In het ontwerpen en bouwen van boomhutten komt al het talent van Rob samen. “Mijn hele leven wilde ik fysiek dingen creëren. Dat lukte deels in mijn werk voor het reclamebureau. Daar kon ik zelf campagnes bedenken. Maar ik wilde vooral met mijn handen werken en niet alleen met mijn hoofd. Iemand attendeerde me op de mooie boomhut die ik ooit voor mijn kinderen had gemaakt. Toen wist ik: ik word boomhuttenbouwer. Ik bezocht een wereldboomhuttencongres in Seatle in Amerika en vanaf die tijd ben ik om.”

Boomhut groeit mee met kind

De eerste opdracht kreeg Rob van een gezin in Laren met vier zoons. “Op basis van de wensen van de vier jongens ging ik aan de slag. Ik was op zoek naar duurzame houtsoorten en de verbinding met Van Vliet Duurzaamhout was snel gemaakt.” In alle boomhutten die Rob tot nu toe maakt, spelen kinderen de hoofdrol: “Ik verzamel al hun wensen en vertaal die in het ontwerp van en toepassingen in de boomhut. Ik laat kinderen hun eigen boomhut tekenen en probeer hun karakters en dromen te vertalen in een ontwerp. Zo ontstaan de meest unieke objecten. De hutten groeien mee met de leeftijd van de kinderen. Daar waar ze eerst in de hut spelen, kunnen ze er later studeren.”

Duurzame materialen rode draad

Elke boomhut is anders en ook de afwerking is nooit hetzelfde. “Er zijn boomhutten die zelfs een lift hebben. De rode draad vormt wel het gebruik van duurzame materialen.” Vaak betrekt Rob kinderen bij de bouw van de boomhut. “Ze helpen sjouwen en timmeren. Daar wordt het nog meer eigen van.

“Mijn meest bijzondere ontwerp? Dat kan ik eigenlijk niet zeggen. Het is misschien zoals veel componisten zeggen: mijn laatste liedje is altijd mijn mooiste liedje.”

Klaas van Kruistum nam in het programma ‘Klaas kan alles’ een kijkje bij boomhuttenbouwer Rob.

Fragment bekijken

Deel dit artikel:

Afwisselende lading, locaties en gesprekken

Maarten van Donselaar
Maarten van Donselaar
Chauffeur Van Vliet Kastanjehout

Een bekend gezicht binnen ons team is voor veel van onze klanten is Maarten van Donselaar, hij is alweer zes jaar de chauffeur bij Van Vliet Duurzaamhout. “Ik begon als zzp’er en ben sinds vorig jaar in vaste dienst. Ik rijd 5 dagen per week op de vrachtwagen. ’s Avonds laad ik altijd de vrachtwagen vol voor de volgende dag. Dat werkt voor mij het best. Ik rijd met de lading door heel Nederland. Ik kom bij particulieren maar ook bij hoveniers en bijvoorbeeld houtzagerijen. Ik vind het leuk om overal even te kijken en een praatje te maken. Mijn werk is afwisselend, vooraf weet ik nooit precies in welk straatje of op welke locatie ik kom. Dat maakt het uitdagend. Ook de lading is steeds wisselend, ik vervoer schapenhekjes, maar ook picknickbanken en palen van 6 tot 7 meter en soms zelfs langer. Met hout heb ik wel wat, hoe het voelt en hoe het eruit ziet;  ik vind het een mooi product.” Sinds kort rijdt Maarten op een gloednieuwe vrachtwagen. “De vorige was 12 jaar oud ongeveer. Net zoals personenauto’s verandert de techniek van een vrachtwagen ook heel snel. Het werkt allemaal super! Al met al heb ik hartstikke leuk werk, ik heb het erg naar mijn zin!”

Deel dit artikel:

Harmonie tussen mensen, planten en dieren

Joris Hellevoort
Joris Hellevoort
Boswachter Utrechts Landschap

Natuur, erfgoed en landschap. Die drie aspecten zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. “Het is onze missie deze drie te beschermen, daarbij is het ons doel ervoor te zorgen dat dieren er goed kunnen leven en dat mensen optimaal kunnen genieten. We streven naar harmonie tussen mensen, planten en dieren. Daar doen we dagelijks ons uiterste best voor”, vertelt Joris Hellevoort, boswachter bij het Utrechts Landschap.

De samenwerking tussen Van Vliet Duurzaamhout en het Utrechts Landschap gaat al meer dan 25 jaar terug. “Destijds was Van Vliet vooral onze belangrijkste leverancier van het kastanjehout dat wij gebruikten. Kastanjehout is duurzaam en heeft geen chemische bewerking nodig om lang mee te gaan. In de loop der jaren is onze samenwerking gegroeid en levert Van Vliet eigenlijk alles aan materialen en objecten zoals meubels die duurzaam zijn en goed bij de omgeving passen.”

Bezoek in goede banen leiden

“Ik denk dat de gemiddelde bezoeker niet beseft welke inspanningen we allemaal verrichten om ervoor te zorgen dat onze natuur behouden en tegelijk toegankelijk blijft voor mensen. Wij proberen onder andere het bezoek in goede banen te leiden zonder dat er een onvriendelijk hek staat. We kiezen bijvoorbeeld voor schapenhekken of post- en railafzettingen die meebewegen met het landschap. De medewerkers van Van Vliet begrijpen precies wat wij bedoelen en zoeken oplossingen die passen bij onze wens om de natuurlijke uitstraling te behouden”, aldus Joris.

Om van de natuur te genieten, moeten we haar beschermen

Joris en zijn collega’s zijn 24 uur per dag in touw om de natuur te beschermen. “Nederland is een vol land. Het is belangrijk dat we mens en dier een beetje begeleiden om natuur te behouden. Niet iedereen heeft daar overigens evenveel begrip voor. Als we een stukje gebied afsluiten en mensen kunnen daar hun vaste rondje met hond even niet lopen, stuiten we weleens op onbegrip. Maar wij weten dat daar dan bijvoorbeeld jonge dieren zitten. Overigens lukt het ons om ruim 90% van het hele gebied voor zowel mens als dier toegankelijk te houden. Mooi voorbeeld is de afrastering die we plaatsten van bijna 50 hectare dwars door het bos met mogelijkheden voor reeën om er wel door te komen en de schapen binnen te houden. Ander voorbeeld: met behulp van lage afrasteringen (kastanje trip-rail) wordt voor mensen duidelijk waar ze wel en niet kunnen lopen. Samen met Van Vliet bedachten we deze vriendelijke en tegelijk duidelijke oplossingen. Enerzijds is het gebied beschermd en tegelijk kunnen mensen er wel van de natuur genieten. En dat is precies wat we voor ogen hebben.”

Meer projecten bekijken

Deel dit artikel:

Een duurzame uitstraling op campings, in bossen, recreatiegebieden en bijvoorbeeld in dierentuinen is een absolute trend. Ook in verlichting zijn er veel duurzame oplossingen. Er is een keuze uit diverse duurzame houtsoorten waaronder kastanjehout, douglas en eiken. Ook bieden we duurzame ledverlichting dat op basis van zonnepanelen brandt. Energiezuinig en milieuvriendelijk! Bekijk onze nieuwe collectie!
Nieuwe collectie verlichting bekijken
Producten en ontwikkelingen
Kastanjestammen met ledverlichting bieden prima oriëntatie

Kastanjestammen met ledverlichting bieden prima oriëntatie

‘Kunnen jullie zorgen voor verlichting voor het aanlichten van alle paden op de camping, met zo min mogelijk lichtvervuiling?’ Die vraag werd gesteld door Camping Roosdunen op Ameland. Lichtvervuiling is de verhoogde helderheid van de nachtelijke omgeving door gebruik van kunstlicht. Hiervan kunnen mensen en dieren hinder ondervinden. Van Vliet Kastanjehout zorgde in samenwerking met Timberlab voor een gedegen lichtplan en verving alle oude bolverlichting. Daarnaast brachten we verlichting aan in de eiken staanders van de poorten bij de midgetgolfbaan. Het geheel oogt zeer vriendelijk wat betreft uitstraling, duurzaam en praktisch.

Meer informatie

Deel dit artikel:

Festivals kiezen vaker voor duurzame uitstraling

Aankleding festivalterreinen met duurzaam hout

Feestvieren in de open lucht, chillen en gezellig kletsen. Een mooie entourage en aankleding helpt de sfeer te vergroten. Steeds vaker wordt Van Vliet Kastanjehout gevraagd mee te denken over de aankleding van festivalterreinen. Zo waren wij in juli betrokken bij het Best Kept Secret-festival. Dit is een driedaags muziekfestival in Hilvarenbeek. En op de planning staan onder meer het sfeerrijke festival Into The Great Wide Open op Vlieland en North Sea Jazz Festival waar wij onder meer de materialen voor een whisky bar hebben geleverd. Het mooie, in dit geval vergrijste en doorleefde hout past precies bij de gewenste uitstraling.

Deel dit artikel:

Krommerijnder: een uniek stukje levende historie

Krommerijnder: een uniek stukje historie

Met een vaartocht op de Krommerijnder kunt u genieten van de prachtige natuur en cultuur langs de oevers van de Kromme Rijn. Deze Krommerijnder, is een replica van de trekschuiten die vele eeuwen mensen en goederen van Wijk bij Duurstede naar Utrecht en weer terug vervoerden. De Stichting Wijkse Projekten nam in 2010 het initiatief dit schip te herbouwen. Op 19 juli 2013 werd het schip officieel in gebruik genomen. Nog altijd zijn we bij van Vliet Kastanjehout trots dat wij voor de bouw van de Krommerijnder het hout mochten leveren. Deze sponsoring van destijds kreeg een vervolg. We leverden ook het hout en zorgden mede voor de aanleg van de nieuwe aanlegsteigers van de Krommerijnder aan de Prins Hendrikweg en aan de Blauwe Pannen in Wijk bij Duurstede. Deze aanlegsteigers werden begin dit jaar in gebruik genomen.

Deel dit artikel:

Nieuw in het assortiment: kastanjehout uit Italië

Nieuw in het assortiment: kastanjehout uit Italië

Door het gunstige mediterrane klimaat en optimale bosbeheer, is Kastanjehout uit Italië een prachtige houtsoort om balken en planken van te maken. Italië heeft, net als Frankrijk, een eeuwenlange traditie in het gebruik van de tamme kastanje (Castanea Sativa). De boom uit het produceert eetbare vruchten en duurzaam hout. Sinds kort werken wij samen met een lokale zagerij gelegen ten zuiden van Rome met derde generatie aan het stuur. Zij zijn specialist in het zagen van tamme kastanje bomen tot planken en balken. Dankzij onze nieuwe samenwerking met deze Italiaanse zagerij, hebben wij nu ook een duurzame bron voor kastanje planken (vers of gedroogd) en balken die leverbaar zijn tot maar liefst 12 meter lengte(!).

Meer informatie

Deel dit artikel:

Indrukwekkend herinneringsbos vlucht MH17

Indrukwekkend herinneringsbos vlucht MH17

17 juli 2014 staat bij velen in het geheugen gegrift. Op deze dag verloren 298 inzittenden van vlucht MH17 het leven. Met behulp van een speciaal herinneringsbos waar 298 bomen zijn geplant, wil de Stichting Nationaal Monument MH17 de herinnering aan de slachtoffers levend houden. Wij zijn dankbaar dat wij een bijdrage hebben mogen leveren aan dit prachtige monument door middel van het kosteloos leveren van de 700 kastanje boompalen. De bomen vormen samen een indrukwekkend lint. Op 18 maart werden de eerste bomen geplant, een indrukwekkende plechtigheid waar wij getuige van mochten zijn. Op maandag 17 juli 2017 wordt het monument officieel geopend (foto: Maeric Photography).

Deel dit artikel:

Nummer één in duurzaam Europees hout ®

Colofon

Dit magazine is een uitgave van Van Vliet Kastanjehout, Duurzaamhout.nl. Niets uit deze uitgave mag overgenomen worden zonder toestemming van Van Vliet Kastanjehout. Dat geldt ook voor beeldmateriaal.

Concept, redactie, tekst, technische realisatie: Lime C (www.lime-c.nl) en Websteen (www.websteen.nl).
Fotografie: Wilco van Dijen.

Ons online magazine ontvangen? Ons online magazine ontvangen?

Schrijf u in voor ons online magazine en blijf op de hoogte van onze nieuwe producten en projecten. In ons magazine vindt u onder andere interviews met onze klanten en geven wij u een inkijkje in ons bedrijf.